Euroopassa ja koko maailmassa teollisuus hyödyntää kymmeniätuhansia erilaisia kemikaaleja ja esimerkiksi Euroopassa otettaan käyttöön keskimäärin 190 erilaista yhdistettä. Luku saattaa olla enemmänkin, sillä lääkemolekyylit ja alle tonnin tuotantoainemäärän aineet eivät kuulu lukuun ollenkaan.
Me tiedämme ennalta jo, miten entiset hyödylliset supermyrkyt, kuten DDT ja PCP havaittiin erittäin vaarallisiksi aineiksi luonnolle ja ihmiselle.
Näköpiirissä ei ole mitään perusteita, ettei vastaavaa enää pääsisi tapahtumaan jatkossakin. Kemikaaleissa ympäristöuhkat ovat vaarallisia siksi, että ne saattavat aiheuttaa tuhoja nopeammin kuin ilmaston lämpeneminen siksi, että luonnon monimuotoisuus ja ilmakehä reagoivat nopeasti.
Hyvänä esimerkkinä olivat freonit ja ponnekaasut, jotka olivat tuhota yläilmakehän otsonikerroksen muutamassa kymmenessä vuodessa, ennen kuin sen saatiin yhteisillä kansainvälisillä sopimuksilla estettyä. Haitalliset kemikaalit myös kulkeutuvat kaikkialle maailmaan nopeasti. Jopa jääkarhuilla on havaittu vaarallisia kemikaaleja elimistössään.
Suomalaiset meptit Sirpa Pietikäinen ja Satu Hassi ovat olleet eturintamassa ajamassa Euroopan parlamentissä erittäin tärkeää REACH-kemikaaliasetusta läpi. Toteutuessaan laki olisi läpimurto kemikaalien hallinnassa, sillä sen perusajatus on, että sekä uudet että vanhat kemikaalit on todistettava turvallisiksi, jotta niitä saa käyttää.
Vielä 1970-luvulla toimittiin Euroopassa siten, että kemikaali oli vaaraton kunnes toisin todistettiin. EU:n kemikaalivirasto on koonnut valtavan määrän sellaista tietoa kemikaaleista, jotka olivat vain firmojen omissa tietokannoissa ja pöytälaatikoissa. Googlaamalla selvisi, että yritykset ovat rekisteröineet tähän mennessä 15 000 ainetta. Käyttörajoituksia tai kieltoja Euroopan komissio on langettanut 62 aineelle. 31 ainetta on asetettu luvanvaraisiksi ja 138 ainetta on lisätty huolta aiheuttavien aineiden listalle.
Monet europoliitikot ovat huolestuneita yhtiöiden lobbareista, jotka hidastavat kieltolistan suhteen. Erityisesti syöpää aiheuttavat aineet ja monet muutkin hormonitoimintaan vaikuttavia kemikaaleja ei kaikkia ole saatu riittävän tehokkaasti estetty tulemasta markkinoille. Erityisen huolestuttavaa on Suomessa ja Tanskassa se, että miesten hedelmättömyys on lisääntynyt ja siittiöt heikentyneet. Syitä voi olla monta, mutta erääksi syyksi epäillään joitain kemikaaleja.
Ihmiset eivät saa olla koe-eläimiä Euroopassa eikä muuallakaan. Näiden vaarallisten kemikaalien valvonta on arvokasta työtä EU:ssa.
Juhani Melanen