Yksityiset sijoittajat pelastetaan veronmaksajien rahoilla
Mikään ei ole sitä, miltä maailman rahoitustilanne tänään näyttää. Saksalaiset ja ranskalaiset pankit haluavat saada maksumiehiksi koko Euroopan veronmaksajat, vaikka itse ovat peitelleet pankkiensa huonoa riskien sietokuntoa tahallisesti. Nämä suuret vaikuttajat eivät halua kantaa
vastuutaan tosiasioista, vaan ovat pelanneet tahallisesti aikaa ja peitelleet ongelmia mahdollistaen sen, että yksityiset sijoittajat ovat kerinneet vetää pääomansa pois ongelmamaista. Nyt ne haluavat lapioida sinne koko Euroopan veronmaksajien rahoja. Maan johtajat hyvin tietävät, että pankkien stressitestit olivat pelkää silmän lumetta, eivät näyttäneet karua totuutta tavallisille eurooppalaisille veronmaksajille pankkien maksuongelmista.
Nyt seuraakin draaman tärkein kysymys. Mistä saadaan ne pääomat, joilla europakit pelastetaan?
Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) haluaa sosialisoida ne eurooppalaisilta veronmaksajilta. Mutta miksi näin pitäisi tehdä? Huolehtikoon kukin maan etunenässä Ranska ja Saksa itse ongelmansa ja pääomittakoot omat riskilainansa. Suomen takuista Merkel on valmis suitsuttamaan likavettä päällemme, mutta vaikenee todellista oman maansa pankkien ongelmista visusti. Julma tosiasia kuitenkin on, että ellei pankkien taseisiin saada lisärahoitusta ja vahvistusta saattaa seurauksena olla koko Euroopan halvaantuminen ja luottolama samalla tavalla kuin vuonna 2008.
Jos tämä pelastustoimi tehdään taas sillä tavalla, että pankkien osakkeenomistajat pelastetaan ilman vastikkeetonta riskiä, ollaan todella väärällä tiellä.
Koko maailman taloudessa ollaan todella vaarallisella tiellä ja ellei mitään tehdä hauras elpyminen uhkaa suistaa koko maailman raiteiltaan.
Miten pankkien pääomittaminen pitäisi tehdä? Tässä raharuletissa on vain yksi oikea keino.
Pääomaruiske on tehtävä tulevaisuudessa niin kovilla ehdoilla, että valtio tulee kaikissa tapauksissa niiden omistajiksi. Nyt huudetaan kovalla äänellä yhteisvastuuta; toki sitäkin varmasti tarvitaan, mutta se ei voi toimia taloudellisesti eikä poliittisesti ellei ensin luoda mitään omavastuujärjestelmää.
Uudessa tilanteessa on toimittava niin, että pankkien osakkeenomistajat ovat sijoitettava velkomusjärjestyksessä veronmaksajien ja tallettajien taakse.
Suomen kovin pääomapelaaja ”Nalle” Wahlroos pelaa todella röyhkeää ”shareholder value” eli osakkeenomistajan etupeliä. Hänelle ei tuota mitään kipua sanoa erinomaisesti menestyneestä Nordeasta irti 700 suomalaista työntekijää varmistaakseen Nordean myyntikunnon. Jokainen tietää, että Nalle hamuaa isoa kakkua ranskalaisista pankeista sitten, kun kansa on ensin pelastanut ne.
Hän pääsee kiinni todella ”isoon omenaan” myymällä Nordean ja ostamalla halvalla osakkeita europankeista. Hän toimii todella puhtaan kapitalismin pohjalta ilman riskiä. Siinäpä viisas mies!
Mitä nyt tapahtuu? Todellisuus on se, että vanhat euromaat suistuvat lamaan ellei niiden pankkeja auteta. Kiina kärsii tilanteesta myös, jos kulutus tyrehtyy täysin ja uskomus pankkijärjestelmien toimimiseen menee. Sanoin jo vuosi sitten Etlarin yleisönosastossa, että antaa Kreikan upota ja lähteä pois eurosta.
Ikävintä näissä finanssiasioissa on se, että julkinen keskustelu on tähän saakka puhunut enimäkseen vain valtioiden liiallisesta velkaantumisesta ja yhteisvaluutan kriisistä kuin siitä, että kyse onkin todellisuudessa suurten pankkien pelastamisesta. MOT