Kaiken maailman asiantuntijoita

Yksi vitsi kertoo usein enemmän kuin kymmenen kolumnia, siksi alkuun tällainen:

Saksalainen museo oli saanut lahjoituksena muumion kokoelmiinsa. Paikalliset alan asiantuntijat eivät osanneet kuitenkaan määritellä, minkä ikäinen aarre on. Päätettiin kutsua avuksi tutkijoita Yhdysvalloista, mutta hekin olivat yhtä visaisen paikan edessä. Vihdoin paikalle saatiin suomalainen vakuutusyhtiön lääkäri, joka tutki muumiosta otettuja kuvia hetken aikaa, kunnes totesi: ”Tässä on kyseessä hieman yli nelikymppinen mieshenkilö. Hän on täysin terve ja työkykyinen.”

Jos käännetään tilanne nurinpäin, nykyaikana moni suomalainenkin luottaa uskomustietoihin. He ovat oman elämänsä vakuutuslääkäreitä. Maalaisjärki on lakannut toimimasta. Henkimaailman nimissä myydään varsin vapaasti luontaistuotteita ja ajatuksia, joiden turvallisuudesta ei ketään saa takuuseen.

A-lehtien kustantama Voi hyvin vaikuttaa nimensä perusteelta fyysiseen kuntoon keskittyvältä erikoisjulkaisulta, mutta pelkästään lehden kansitekstit paljastavat, että varomattomia lukijoita vedetään jälleen nenästä niin, että tuntuu. Lama-aikana tämänkaltaiselle journalismille on ollut aina sosiaalinen tilaus. Tulee mieleen vanha Nykyposti, ennen kuin päätoimittaja Jaana Laukkanen lähti 90-luvulla siivoamaan rankasti lehden sisältöä. Toisaalta, jos joku saa tästä lohtua, niin Suomihan on vapaa maa.

Tuoreessa ja uudistettuna mainostetussa Voi hyvin -lehden numerossa mannekiinina poseeraa toimittaja ja juontaja Ella Kanninen, joka toteaa, että sisäinen ääni varoittaa häntä vaarasta. Peräti guruksi mainittu Peter Wohlleben, jonka nimeen on ole pitkällä toimittajaurallani koskaan törmännyt, vakuuttaa, että puut tietävät pitkän iän salaisuuden. Lisäksi kerrotaan muun muassa, että tarot lisää luottamusta tulevaan, ja luvataan, että viikko meediokoulussa avaa kanavan henkimaailmaan. Ehdoton suosikkiaiheeni on kuitenkin: ”Älä hukkaa hengenvetojasi!”

Voi hyvin on oman ilmoituksensa mukaan erikoislehti, joka keskittyy henkiseen kasvuun ja terveyteen laaja-alaisesti ja lempeällä otteella: ”Se kertoo uusimman terveystiedon ja esittelee myös vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Haastattelut avaavat uusia näkökulmia henkiseen elämäntapaan ja hengellisyyteen”, esittelyteksti kertoo. Henkilökohtaisesti jäin enää kaipaamaan Juhan af Grannin keskustelua humanoidien kanssa.

Henkistä kasvua käsittelevät lehtiartikkelit ovat kuitenkin harmitonta hupia verrattuna puoskarointiin, jota Astral-TV:n erilaiset ennustaja-akat ja -ukot harjoittavat täysin avoimesti Nelosen, Livin ja Jimin kanavilla. Yksinäisiä, ahdistuksesta kärsiviä tai muuten vaan hyväuskoisia hölmöjä vedätetään yön ja varhaisaamun tunteina 3,56 euron minuuttihintaan ja paikallisverkkomaksu päälle. Aikaisin heräävällä ja juttuseuraa kaipaavalla eläkeläisellä on äkkiä tili tyhjennetty. Siinä ei paljon auta, jos uusille asiakkaille ensimmäiset kolme minuuttia ovatkin maksuttomia. Nämä niin sanotut selvänäkijät, jos ketkä, osaavat vedättämisen taidon.

Kuulin, että Italiassa Astral-TV:n kaltaiset meediokanavat ovat erityisen suosittuja. Kuluttajansuojan porsaanreikien vuoksi Suomessa tullaan hyvää vauhtia perässä. Monet henkimaailmaan yhteydessä olevat ”asiantuntijat” väittävät, että ihminen ei ole viisas, jos ei usko tuonpuoleisen olemassaoloon. Rohkenen olla tuosta viisauden määritelmästä eri mieltä.

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
Toiminnanjohtaja Jake Ropponen: Joukkuepeleissä kavereiden tuki kantaa myös vaikeiden elämänvaiheiden yli
Kirjastolla muistellaan launeelaisten lähihistoriaa
Mietteitä Lahden kaupungin talousarviosta
Etelä-Lahden koulussa kierrätetään kirjoja mahdollisimman paljon
Heikki Laine: Kisapuiston stadionin myötä pesäpallolla on mahdollisuus uuteen nousuun Lahdessa
Täyttävätkö Lahti Eventsin ja KymiRingin salailukytkennät rakenteellisen korruption kriteerit?
Lähikuvassa Sinfonia Lahden uusi vt.intendentti Maija Kylkilahti
Rehtori Karoliina Mäkelä: Monitoimitalo Aura on koko Renkomäen yhteisöllinen keskus
Kirjailija Timo Sandberg: Kostonkierteen ensi-ilta jännittää
Something rotten nosti Lahden heittämällä Suomen harvalukuiseen musikaalieliittiin
ARKISTO