Kaiken maailman asiantuntijoita

Yksi vitsi kertoo usein enemmän kuin kymmenen kolumnia, siksi alkuun tällainen:

Saksalainen museo oli saanut lahjoituksena muumion kokoelmiinsa. Paikalliset alan asiantuntijat eivät osanneet kuitenkaan määritellä, minkä ikäinen aarre on. Päätettiin kutsua avuksi tutkijoita Yhdysvalloista, mutta hekin olivat yhtä visaisen paikan edessä. Vihdoin paikalle saatiin suomalainen vakuutusyhtiön lääkäri, joka tutki muumiosta otettuja kuvia hetken aikaa, kunnes totesi: ”Tässä on kyseessä hieman yli nelikymppinen mieshenkilö. Hän on täysin terve ja työkykyinen.”

Jos käännetään tilanne nurinpäin, nykyaikana moni suomalainenkin luottaa uskomustietoihin. He ovat oman elämänsä vakuutuslääkäreitä. Maalaisjärki on lakannut toimimasta. Henkimaailman nimissä myydään varsin vapaasti luontaistuotteita ja ajatuksia, joiden turvallisuudesta ei ketään saa takuuseen.

A-lehtien kustantama Voi hyvin vaikuttaa nimensä perusteelta fyysiseen kuntoon keskittyvältä erikoisjulkaisulta, mutta pelkästään lehden kansitekstit paljastavat, että varomattomia lukijoita vedetään jälleen nenästä niin, että tuntuu. Lama-aikana tämänkaltaiselle journalismille on ollut aina sosiaalinen tilaus. Tulee mieleen vanha Nykyposti, ennen kuin päätoimittaja Jaana Laukkanen lähti 90-luvulla siivoamaan rankasti lehden sisältöä. Toisaalta, jos joku saa tästä lohtua, niin Suomihan on vapaa maa.

Tuoreessa ja uudistettuna mainostetussa Voi hyvin -lehden numerossa mannekiinina poseeraa toimittaja ja juontaja Ella Kanninen, joka toteaa, että sisäinen ääni varoittaa häntä vaarasta. Peräti guruksi mainittu Peter Wohlleben, jonka nimeen on ole pitkällä toimittajaurallani koskaan törmännyt, vakuuttaa, että puut tietävät pitkän iän salaisuuden. Lisäksi kerrotaan muun muassa, että tarot lisää luottamusta tulevaan, ja luvataan, että viikko meediokoulussa avaa kanavan henkimaailmaan. Ehdoton suosikkiaiheeni on kuitenkin: ”Älä hukkaa hengenvetojasi!”

Voi hyvin on oman ilmoituksensa mukaan erikoislehti, joka keskittyy henkiseen kasvuun ja terveyteen laaja-alaisesti ja lempeällä otteella: ”Se kertoo uusimman terveystiedon ja esittelee myös vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Haastattelut avaavat uusia näkökulmia henkiseen elämäntapaan ja hengellisyyteen”, esittelyteksti kertoo. Henkilökohtaisesti jäin enää kaipaamaan Juhan af Grannin keskustelua humanoidien kanssa.

Henkistä kasvua käsittelevät lehtiartikkelit ovat kuitenkin harmitonta hupia verrattuna puoskarointiin, jota Astral-TV:n erilaiset ennustaja-akat ja -ukot harjoittavat täysin avoimesti Nelosen, Livin ja Jimin kanavilla. Yksinäisiä, ahdistuksesta kärsiviä tai muuten vaan hyväuskoisia hölmöjä vedätetään yön ja varhaisaamun tunteina 3,56 euron minuuttihintaan ja paikallisverkkomaksu päälle. Aikaisin heräävällä ja juttuseuraa kaipaavalla eläkeläisellä on äkkiä tili tyhjennetty. Siinä ei paljon auta, jos uusille asiakkaille ensimmäiset kolme minuuttia ovatkin maksuttomia. Nämä niin sanotut selvänäkijät, jos ketkä, osaavat vedättämisen taidon.

Kuulin, että Italiassa Astral-TV:n kaltaiset meediokanavat ovat erityisen suosittuja. Kuluttajansuojan porsaanreikien vuoksi Suomessa tullaan hyvää vauhtia perässä. Monet henkimaailmaan yhteydessä olevat ”asiantuntijat” väittävät, että ihminen ei ole viisas, jos ei usko tuonpuoleisen olemassaoloon. Rohkenen olla tuosta viisauden määritelmästä eri mieltä.

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
ARKISTO