Kaiken maailman asiantuntijoita

Yksi vitsi kertoo usein enemmän kuin kymmenen kolumnia, siksi alkuun tällainen:

Saksalainen museo oli saanut lahjoituksena muumion kokoelmiinsa. Paikalliset alan asiantuntijat eivät osanneet kuitenkaan määritellä, minkä ikäinen aarre on. Päätettiin kutsua avuksi tutkijoita Yhdysvalloista, mutta hekin olivat yhtä visaisen paikan edessä. Vihdoin paikalle saatiin suomalainen vakuutusyhtiön lääkäri, joka tutki muumiosta otettuja kuvia hetken aikaa, kunnes totesi: ”Tässä on kyseessä hieman yli nelikymppinen mieshenkilö. Hän on täysin terve ja työkykyinen.”

Jos käännetään tilanne nurinpäin, nykyaikana moni suomalainenkin luottaa uskomustietoihin. He ovat oman elämänsä vakuutuslääkäreitä. Maalaisjärki on lakannut toimimasta. Henkimaailman nimissä myydään varsin vapaasti luontaistuotteita ja ajatuksia, joiden turvallisuudesta ei ketään saa takuuseen.

A-lehtien kustantama Voi hyvin vaikuttaa nimensä perusteelta fyysiseen kuntoon keskittyvältä erikoisjulkaisulta, mutta pelkästään lehden kansitekstit paljastavat, että varomattomia lukijoita vedetään jälleen nenästä niin, että tuntuu. Lama-aikana tämänkaltaiselle journalismille on ollut aina sosiaalinen tilaus. Tulee mieleen vanha Nykyposti, ennen kuin päätoimittaja Jaana Laukkanen lähti 90-luvulla siivoamaan rankasti lehden sisältöä. Toisaalta, jos joku saa tästä lohtua, niin Suomihan on vapaa maa.

Tuoreessa ja uudistettuna mainostetussa Voi hyvin -lehden numerossa mannekiinina poseeraa toimittaja ja juontaja Ella Kanninen, joka toteaa, että sisäinen ääni varoittaa häntä vaarasta. Peräti guruksi mainittu Peter Wohlleben, jonka nimeen on ole pitkällä toimittajaurallani koskaan törmännyt, vakuuttaa, että puut tietävät pitkän iän salaisuuden. Lisäksi kerrotaan muun muassa, että tarot lisää luottamusta tulevaan, ja luvataan, että viikko meediokoulussa avaa kanavan henkimaailmaan. Ehdoton suosikkiaiheeni on kuitenkin: ”Älä hukkaa hengenvetojasi!”

Voi hyvin on oman ilmoituksensa mukaan erikoislehti, joka keskittyy henkiseen kasvuun ja terveyteen laaja-alaisesti ja lempeällä otteella: ”Se kertoo uusimman terveystiedon ja esittelee myös vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Haastattelut avaavat uusia näkökulmia henkiseen elämäntapaan ja hengellisyyteen”, esittelyteksti kertoo. Henkilökohtaisesti jäin enää kaipaamaan Juhan af Grannin keskustelua humanoidien kanssa.

Henkistä kasvua käsittelevät lehtiartikkelit ovat kuitenkin harmitonta hupia verrattuna puoskarointiin, jota Astral-TV:n erilaiset ennustaja-akat ja -ukot harjoittavat täysin avoimesti Nelosen, Livin ja Jimin kanavilla. Yksinäisiä, ahdistuksesta kärsiviä tai muuten vaan hyväuskoisia hölmöjä vedätetään yön ja varhaisaamun tunteina 3,56 euron minuuttihintaan ja paikallisverkkomaksu päälle. Aikaisin heräävällä ja juttuseuraa kaipaavalla eläkeläisellä on äkkiä tili tyhjennetty. Siinä ei paljon auta, jos uusille asiakkaille ensimmäiset kolme minuuttia ovatkin maksuttomia. Nämä niin sanotut selvänäkijät, jos ketkä, osaavat vedättämisen taidon.

Kuulin, että Italiassa Astral-TV:n kaltaiset meediokanavat ovat erityisen suosittuja. Kuluttajansuojan porsaanreikien vuoksi Suomessa tullaan hyvää vauhtia perässä. Monet henkimaailmaan yhteydessä olevat ”asiantuntijat” väittävät, että ihminen ei ole viisas, jos ei usko tuonpuoleisen olemassaoloon. Rohkenen olla tuosta viisauden määritelmästä eri mieltä.

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Lahtelaiset ovat ottaneet hyvin vastaan osallistuvan budjetoinnin
Markkinagallup Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaille
Mato Valtonen: Lahti on potenut aina identiteettikriisiä, mutta se on hieno kaupunki
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Jumalanpalvelukset jatkuvat normaalisti, mutta kirkkosalin tiloja osastoidaan koronaturvallisiksi
Kestävän liikkumisen hankepäällikkö Anna Huttunen: Älypyörätielle asennettiin uudet infotaulut ja niitä lisätään eri puolille kaupunkia
Sote-keskustelu jatkuu: Seppo Korhonen vastaa Marina Erholalle
Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola: Tietämys hyvinvointialueen valmistelusta ei vielä ole riittävällä tasolla
Pasi Tuomaila: Päihteiden helppo saatavuus on suurin ongelma Lahdessa
Valosuunnittelija Mikko Skyttä:
 Perhepuiston linnassa on paljon muotoja ja niiden kanssa on mukava leikkiä valoilla
Kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen: Ylisukupolvinen pahoinvointikierre on katkaistava Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Niko Liukkonen: Lahden kaupungin talousarvion tulisi olla plussalla
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilussa vaikeuksia
Kaupunginvaltuutettu Marju Markkanen: Haluan olla rakentamassa hyvinvoivaa ja elinvoimaista Lahtea
Erkki Nieminen: Liisu on liian kallis ja kehitys menee väärään suuntaan
Kaupunginvaltuutettu Martti Talja: Lahdesta tulee tehdä hyvä ja turvallinen kaupunki asua
Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
ARKISTO