Monen kaupungin imago on rakennettu jonkun vuosittaisen tapahtuman ympärille. Lahdella se on eittämättä Salpausselän kisat. Viime viikolla tuli pakostakin tutustuttua kahden Lahtea pienemmän kaupungin, Heinolan ja Porin julkisuuskuvan markkinointiin. Molemmat ovat talvella varsin uneliaita paikkoja, mutta kesäisin kumpikin täyttyy matkailijoista. Heinolan vetonaulaksi on muodostunut nimekkäitä näyttelijöitä keräävä kesäteatteri, Pori taas tunnetaan totta kai jazz-festivaaleistaan ja sen vielä kuuluisammista vieraista.
Äskettäin ilmestyneen Heinolan kaupungin markkinointilehden, jolla on monimutkainen nimi Pieni kaupunki, iso elämä, kansilehdellä poseeraa iloinen näyttelijä Anu Sinisalo. ”Ehkä pitäisi muuttaa Heinolaan”, hän toteaa lupaavasti pääotsikossa. Selattuani lehden pikaisesti en kuitenkaan löytänyt Sinisalon pärstää sisäsivuilta. Lopulta 16-sivuisesta lehdestä osui silmään kesäteatteria käsittelevä puolen sivun hätäinen raapaisu, jonka ainoassa kuvassa komeilevat Puntti Valtonen ja Risto Kaskilahti kuuden vuoden takaisessa esityksessä. Hyviä näyttelijöitä toki hekin, mutta heiltä kummaltakaan ei ole irronnut juttuun yhtään kommenttia.
Entäpä sitten itse Sinisalon niin sanottu haastattelu? Lyhyessä kahden palstan artikkelissa onkin jututettu tänä vuonna ohjaajana toimivaa Pentti Sveholmia – ja Sinisaloa. Alkuun puhutaan kuitenkin Jonna Järnefeltistä, vaikka häntä ei ole lainkaan haastateltu. Jutun rakenteellista ratkaisua voisi pitää vähintäänkin jakomielisenä, vai onko sillä tavoiteltu jonkinlaista uutta koomisen journalismin lajia, sivuaahan se muutenkin komediaa. Farssin tekeminen on julkaisun mukaan kuulemma hauskaa, mikä ei ainakaan minulle ole mikään uutinen.
Se lukemaan houkutteleva kansiotsikko on sitten kaivettu seuraavasta Sinisalon lausahduksesta: ”Minulla oli mokkula-ongelma ja minut opastettiin suoraan Euronicsiin Tumen puheille, joka auttoi heti ja ongelma ratkaistiin. Ehkä pitäisi muuttaa Heinolaan.” Ehkäpä minunkin pitäisi, niin tulisivat nuo Euronics ja Tume tutuiksi.
Huomattavasti ammattitaitoisempaa jälkeä saatiin lukea Porin suunnalta, jossa Pori Jazzin hallitus erotti vastavalitun toimitusjohtajansa, Aki Ruotsalan, sosiaalisessa mediassa alkaneen palauteryöpyn jälkeen ennätysnopeasti, ennen kuin mies oli ehtinyt edes aloittaa toimessaan ja valtakunnalliset tiedotusvälineet kissaa sanoa. Syynä irtisanomiselle olivat Ruotsalan julkisuuteen antamat lausunnot, joiden mukaan homoseksuaalisuudesta voi parantua. Hän vertasi homoseksuaalisuutta huumeriippuvuuteen.
Aiheesta Porilaine-lehteen kolumnin kirjoittanut mainosalan yrittäjä, Altti Papinsaari piti Ruotsalan puheita erityisen haitallisena paitsi jazz-festivaalien, myös koko Porin kaupungin imagolle. ”Ei nykyään voida edustaa näin äärikonservatiivista suuntaa, missä kyseenalaistetaan ja jopa vähätellään seksuaalivähemmistöjä”, hän naulasi. Jotkut eturivin suomalaisartistit ennättivät jo ilmoittaa boikotoivansa musiikkitapahtumaa, jonka nimekkäisiin ulkomaalaisesiintyjiin on kuulunut muun muassa julkisesti homoseksuaalisuudestaan puhunut Elton John.
Olipa nopean reagoinnin syynä somen painostus tai jäsenten oma havaintokyky ja päättelytaito, Pori Jazzin hallitus ansaitsee joka tapauksessa hatunnoston ja syvän kumarruksen. Ehdotankin, että parhaillaan käynnissä oleva sote-selvityskin annettaisiin Sipilän hallitukselta porilaisille. Saataisiin marssiin vähän vauhtia ja tämäkin farssi onnistuneeseen päätökseen.
Ilkka Isosaari