Tänään syntyvät lapset kasvavat yhteiskuntaan, jossa ei ole yksityisyyttä. He eivät voi kuvitella, millaista on olla aidosti yksin, ilman talletettuja ajatuksia. Aikamme tiedon vapausviirin liputtajat elävät oudosti. Edward Snowden kotikissana Venäjällä ja toinen Julian Assange Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa.
Orwellin vuodesta 1984 on kulunut 30 vuotta ja nykydystopia alkaa hahmottua tavallisellekin tallaajalle vähitellen.
NSA:n puhelin- ja internetvakoilu on maton alta pöydälle, periaatteella kansalaisten vapaa debatti määrätköön paljastusten arvon.Maailmamme kouristelee suuren muutoksen pihdeissä. Olemme suuren murroksen edessä,jota emme oikein hahmota. Netti, sosiaalinen media, robotiikka ja automatisaatio toimivat kuin musta surma keskiajalla. Kivijalkakaupat katoavat, vanha teollisuus vetelee viimeisiään,nuorten työttömyys kasvaa, ainoastaan suomalaisella peliteollisuudella menee hyvin.
Mutta riittääkö tämä takaamaan tulevaisuutemme? Murros henkiseltä keskiajalta uuteen ubiikki- ja automaatioaikaan ja biotalouteen etenee kuin tsunami vain osittain näkyvissä, mutta silti kaikilla rintamilla yhtä aikaa. Pian me hölmöimmätkin kuluttajat mietimme paikallisessa Citymarketissa tai virtuaalikaupan kassalla, kummasta onkaan kotona suurempi puute; 3D-tulostimen biomassasta vai algoritmeista.
Minä varmaan odottelisin elinten varaosakaupassa uutta maksaa, kun taas joku muu ikäiseni etsisi sieltä tekoniveliä. Kuitenkin varmaa on, että jo 20 vuoden kuluttua me seuraamme tarkasti biosensorejamme. Milloin punainen varoitusvalo välkkyy punaisella, silloin yhteys
elinvarastoihin.
Keskiluokkamme ohenee eliittiammattilaisiin ja bulkkityön suorittajiin. Se on tulevaisuutemme räjähdysherkin yhdistelmä. Elämme kaikki jo nyt maailmassa, jossa ruuanvalmistuksen yhteydessä voimme tulostaa 3D-tulostimilla jälkiruoaksi suklaan ja syötävien koristeiden lisäksi kokonaisia aterioita,
pizzoista ravioliin. Tilasin jo tällaisen itselleni Barcelonasta. Siellä on kehitetty mikroaaltouunin kokoinen 1000 euroa maksava Foodini. Kannattaa kulkea edistyksen etujoukoissa vai saattaisiko hinta vielä laskea tästä?
Suurin kysymys on kuitenkin se, miten teknologisen älyn harppaukset tekevät normaalin ihmisen arkaaiselle mielelle, joka vielä liikkuu alkuihmisen luolissa. Kestääkö psyykeemme paineen?
Juhani Melanen