Olemme pakosti yhä enemmän riippuvaisia tietoverkoista ja internetistä. Tavallinen Taistokin jättää itsestään ja liikkeistään digitaalisia jalanjälkiä. Tietojamme ja ajatuksiamme seurataan ja nettiämme ja puheluitamme valvotaan heti, kun lausumme jonkun sanoista: terrorismi, pommi, Putin tai attack. Toivon, että niin kävisi nytkin, sillä minulla on todella aito huoli omasta tietosuojastani. Haluankin tästä asiasta julkista keskustelua laajasti.
Tietovuotaja Edward Snowden avasi minunkin silmäni havaitsemaan, kuinka järjestelmällistä ja tarkoituksenhakuista tämä toiminta on. USA:n Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n lonkerot ulottuvat kaikkialle , jopa valtioiden päämiesten puheluita salakuunnellaan.
NSA on röyhkeä paskiainen, joka vuodattaa aivan varmasti tietoja liikesalaisuuksista yhdysvaltalaisille yrityksille ja muillekin turvallisuusviranomaisille. Sen on helppo toimia näin, koska sellaiset globaalit toimijat , kuten Google ja Facebook ovat jättäneet järjestelmiinsä ”takaportteja” NSA:n urkinnalle.
Uskomattomilla tunnistustekniikalla on kuka tahansa Paavo tai Tauno paikallistettavissa ja tunnistettavissa maailmanlaajuisesti. Orwellllainen dystopia on toteutunut: valtio on päässyt kansalaisensa pään sisään. Vapauden valtakunnasta eli netistä on tulossa sorron väline, jota viranomaiset Kiinassa, USA:ssa ja Venäjällä kontrolloivat kansalaistensa tekemistä. Lukekaa ihmeessä oiva amerikkalaisen perustuslakijuristin kirja ”Ei pakopaikkaa” ja vetäkää henkeä.
Tietoverkkoihin liittyy loukkaavan urkinnan lisäksi muitakin suuria ongelmia, kuten järjestelmällistä verkkorikollisuutta, identiteettivarkauksia, yritysvakoilua ja kybersotaa. Minultakin varastettiin tietoja ja pankkitililtäni vietiin 280 euroa, jotka sain takaisin vasta reklamoinnin ja rikosilmoituksen jälkeen. Suomen ulkoministeriö joutui vuosi sitten vakoilun kohteeksi, mutta onneksi se havaittiin ajossa ja vastapuolelle saatiin solutettuja tätä kautta myös vääriä tietoja.
Viranomaisilla pitää toki olla keinoja valvoa pedofiilejä nettien keskustelupalstoilla ja kuunella taparikollisten puheluita, mutta niihin voidaan aina myöntää erillislupia. Kansallisella lainsäädännöllä voidaan parantaa yksityisyyden suojaa huomattavasti. Suomessa on sellaisia osaajia, jotka kykenevät tekemään meille ”taviksille” sellaiset datasuojat, että ulkopuolinen ei tietojamme pääse kurkistelemaan. Kyse onkin enemmän tahdosta ja halusta toimia vapaan ja demokraattisen tiedonvälityksen hyväksi.
Jopa minäkin TAVISTEN TIETOTORVI aion hankkia uuden kryptausohjelman, koska en halua ulkopuolisia langoilleni. Ihan oikeasti! Aivan sama perkele vaikka kuuntelisivat, eihän minulla ole ydinasekoodeja, mutta saatana makuuhuoneeseeni ette kurkistele tirkistelijämulkut!
Juhani Melanen