Helle, futis, Putin ja Trump

Vaikka kuluvat viikot ovat olleet tukalia, eteenpäin mennään. Siitäkin huolimatta, että kotimainen iltapäivälehdistö on povannut maahamme vielä jonkin aikaa kestävää helleinfernoa. Helvetillisen termin käyttö sääjutuissa kertoo paitsi uutisaiheiden pulasta, myös kesätoimittajien lentävästä mielikuvituksesta.

Sen kerran, kun koko maassa on saatu iloita ennätyksellisen upeasta kesäsäästä, valittajia löytyy sieltä sun täältä. Ainoa varma asia Suomen säässä ja vuodenaikojen vaihtelussa on enää ainainen marmatus. Eletään ikään kuin aikaa, jolloin esimerkiksi Kanariansaarille ei myyty kesällä seuramatkoja, koska ajateltiin suomalaisten paistuvan siellä kuoliaaksi. Eiköhän meikäläiset ole jo pikku hiljaa tottuneet helteeseen. Siitä huolimatta monelle yksinäiselle miesturistille matka Thaimaahan ja yhtä usealle naisturistille Välimeren-matkan vaikuttimia ovat joku muu kuin auringonotto.

Ja pääsemmehän me lahtelaiset ainakin vilvoittelemaan maauimalaan, joka on kerrankin pitempään kesällä auki… Ai niin, emme pääsekään, koska siellähän palvotaan kohta oikein urakalla Cheekiä. Paikallinen valtalehti ei nähnyt asiassa kuitenkaan mitään ongelmaa, sillä sen mukaan Lahti on täynnä upeita hiekkarantoja – pahimmassa tapauksessa ainakin täynnä sinilevää. Sääolosuhteiden mukaan levätilanne voi vaihdella paljonkin ja yllättäen nopeasti.

Mahtui sitä kuluneeseen kuukauteen muutenkin vähän kaikenlaista, kuten jalkapallon MM-kisat Venäjällä. Moni oli sitä mieltä, ettei naapurimaa olisi kisoja ansainnut kulissien takaisten lahjontasyytteiden ja maan surkean ihmisoikeustilanteen vuoksi. Olen samaa mieltä. Innokkaimmat futisfanit vaimensivat vastaväitteet jyrähtämällä, etteivät urheilu ja politiikka kuulu yhteen, nautitaan nyt kerrankin. Raaka totuus on silti, että ilman poliittista kähmintää koko turnausta ei olisi edes järjestetty.

Joku ehti jo netissä ehdottaa kisojen käsikirjoittajalle Oscar-palkintoa, niin paljon kentällä sattui ja tapahtui. Hän oli huomiossaan aivan oikeassa, vaikka välillä lajin suurimmat tähdet menivät roolitulkinnoissaan aivan liian usein puskateatterin puolelle. Moni katsoja jäi varmasti miettimään, miten alhainen kipukynnys nykyisillä jalkapalloilijoilla oikein on, jos he kaatuvat valittaen pienimmästäkin kosketuksesta. Miten he ovat yleensäkään selviytyneet lääkärintarkastuksista tai pystyneet ottamaan näyttäviä tatuointeja iholleen?

Trumpin ja Putin pikaisella vierailulla, joka maksoi veronmaksajille maltaita, nähtiin taas, että suomalaiset tiedonvälittäjät eivät osaa lukea rivien välistä, mitä maailmalla todella tapahtuu. Kotimaan poliittiset asiantuntijat lausuivat jo yhteen ääneen kommenteissaan, että suurvaltajohtajien tapaaminen ei tuonut mitään uutta taivaan alle, kun Yhdysvaltain suunnassa ärähdettiin ja povattiin Trumpin lähtölaskennan jo alkaneen. Jopa osa republikaaneista oli sitä mieltä.

Mistäpä muusta niin sanotun vapaan maailman maasta löytyy valtionpäämies, joka uskoo mieluummin Venäjän presidenttiä kuin omaa tiedustelupalveluaan. Tällaista tuuliviiriä ja hänen talvitakkiin sonnustautunutta puolisoaan oli pääkaupungin helteessä, katujen varteen kokoontunut kunnioittamaan ällistyttävä määrä isähahmoa, puolijumalaa ja poliittista idolia kaipaavia suomalaisia, pitkienkin matkojen takaa.

Vierailun alla useammallakin taholla tiedusteltiin, mitä gourmet-herkkuja suomalaisten isäntien pitäisi tarjota poikkeuksellisen korkea-arvoisille vieraille. Teetä venäläiseen tapaan ei olisi varmastikaan tullut kysymykseen, jos ymmärrätte, mitä tarkoitan. Ylivoimaisesti paras tarjous tuli mielestäni netissä eräältä koiranleualta: Nakkeja ja jaffaa.

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
Mika Heinonen: Päihteidenkäyttö ei saa olla läsnä siellä, missä lapset ovat päiväkodissa ja koulussa
Arkkitehti Päivi Airas: Lahdessa on pitkät perinteet julkisen taiteen tilaajana
Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
ARKISTO