Helle, futis, Putin ja Trump

Vaikka kuluvat viikot ovat olleet tukalia, eteenpäin mennään. Siitäkin huolimatta, että kotimainen iltapäivälehdistö on povannut maahamme vielä jonkin aikaa kestävää helleinfernoa. Helvetillisen termin käyttö sääjutuissa kertoo paitsi uutisaiheiden pulasta, myös kesätoimittajien lentävästä mielikuvituksesta.

Sen kerran, kun koko maassa on saatu iloita ennätyksellisen upeasta kesäsäästä, valittajia löytyy sieltä sun täältä. Ainoa varma asia Suomen säässä ja vuodenaikojen vaihtelussa on enää ainainen marmatus. Eletään ikään kuin aikaa, jolloin esimerkiksi Kanariansaarille ei myyty kesällä seuramatkoja, koska ajateltiin suomalaisten paistuvan siellä kuoliaaksi. Eiköhän meikäläiset ole jo pikku hiljaa tottuneet helteeseen. Siitä huolimatta monelle yksinäiselle miesturistille matka Thaimaahan ja yhtä usealle naisturistille Välimeren-matkan vaikuttimia ovat joku muu kuin auringonotto.

Ja pääsemmehän me lahtelaiset ainakin vilvoittelemaan maauimalaan, joka on kerrankin pitempään kesällä auki… Ai niin, emme pääsekään, koska siellähän palvotaan kohta oikein urakalla Cheekiä. Paikallinen valtalehti ei nähnyt asiassa kuitenkaan mitään ongelmaa, sillä sen mukaan Lahti on täynnä upeita hiekkarantoja – pahimmassa tapauksessa ainakin täynnä sinilevää. Sääolosuhteiden mukaan levätilanne voi vaihdella paljonkin ja yllättäen nopeasti.

Mahtui sitä kuluneeseen kuukauteen muutenkin vähän kaikenlaista, kuten jalkapallon MM-kisat Venäjällä. Moni oli sitä mieltä, ettei naapurimaa olisi kisoja ansainnut kulissien takaisten lahjontasyytteiden ja maan surkean ihmisoikeustilanteen vuoksi. Olen samaa mieltä. Innokkaimmat futisfanit vaimensivat vastaväitteet jyrähtämällä, etteivät urheilu ja politiikka kuulu yhteen, nautitaan nyt kerrankin. Raaka totuus on silti, että ilman poliittista kähmintää koko turnausta ei olisi edes järjestetty.

Joku ehti jo netissä ehdottaa kisojen käsikirjoittajalle Oscar-palkintoa, niin paljon kentällä sattui ja tapahtui. Hän oli huomiossaan aivan oikeassa, vaikka välillä lajin suurimmat tähdet menivät roolitulkinnoissaan aivan liian usein puskateatterin puolelle. Moni katsoja jäi varmasti miettimään, miten alhainen kipukynnys nykyisillä jalkapalloilijoilla oikein on, jos he kaatuvat valittaen pienimmästäkin kosketuksesta. Miten he ovat yleensäkään selviytyneet lääkärintarkastuksista tai pystyneet ottamaan näyttäviä tatuointeja iholleen?

Trumpin ja Putin pikaisella vierailulla, joka maksoi veronmaksajille maltaita, nähtiin taas, että suomalaiset tiedonvälittäjät eivät osaa lukea rivien välistä, mitä maailmalla todella tapahtuu. Kotimaan poliittiset asiantuntijat lausuivat jo yhteen ääneen kommenteissaan, että suurvaltajohtajien tapaaminen ei tuonut mitään uutta taivaan alle, kun Yhdysvaltain suunnassa ärähdettiin ja povattiin Trumpin lähtölaskennan jo alkaneen. Jopa osa republikaaneista oli sitä mieltä.

Mistäpä muusta niin sanotun vapaan maailman maasta löytyy valtionpäämies, joka uskoo mieluummin Venäjän presidenttiä kuin omaa tiedustelupalveluaan. Tällaista tuuliviiriä ja hänen talvitakkiin sonnustautunutta puolisoaan oli pääkaupungin helteessä, katujen varteen kokoontunut kunnioittamaan ällistyttävä määrä isähahmoa, puolijumalaa ja poliittista idolia kaipaavia suomalaisia, pitkienkin matkojen takaa.

Vierailun alla useammallakin taholla tiedusteltiin, mitä gourmet-herkkuja suomalaisten isäntien pitäisi tarjota poikkeuksellisen korkea-arvoisille vieraille. Teetä venäläiseen tapaan ei olisi varmastikaan tullut kysymykseen, jos ymmärrätte, mitä tarkoitan. Ylivoimaisesti paras tarjous tuli mielestäni netissä eräältä koiranleualta: Nakkeja ja jaffaa.

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO