Etelä-Suomen Sanomat julkaisi viime viikolla todellisen vanhan ajan ”uutisankan” väittäessään harmaan talouden vähenevän Suomesta. Lehti ei vahingossakaan ole kertonut , että Suomen hallitus jatkaa kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa omistusten todellisen salauksen eli hallintarekisterin
laajentamisen.
Miksi asia on ristiriitainen? Hallituspuolueet ovat kirjanneet kaksi tavoitetta ohjelmiinsa: omistusten läpinäkyvyyden ja julkisuuden, mutta toisaalta parantaneet finanssialan kilpailukykyä uudella hallintarekisterillä, jossa todellinen omistaja jää salaisuudeksi.
Hallintarekisterin kirjataan vain arvopapereiden etävälittäjä, kuten Dutch Bankin nimi, jolloin todellinen omistaja jää piiloon. Juuri tämä mahdollistaa helposti pääomatulojen kiertämisen.
VM valmistelee tätä mahdollisuutta myös suomalaisille sijoittajille. Mikä tarkoittaa yhtiöiden piilotetun pääoman salauksen. Miksi? Käytännössä tämä tarkoittaisi, että suomalaiset poliitikot ja virkamiehet voisivat salata omistuksensa suomalaisyhtiöissä, joiden toimintaa he lainsäädännön kautta vaikuttavat. Jonkin tässä yhtälössä mättää pahasti! Jo nyt suomalaiset sijoittajat kiertävät veroja ulkomaisten etävälittäjien kautta. Eräs arvio on 820 miljoonaa euroa vuodessa. Sillä rahalla voitaisiin nuorisotyöttömyyteen jo vaikuttaa erittäin paljon. puhumattakaan terveydenhoitomme
kipupisteitä. Perusteluna asialle esitetään usein tehokkuuden ja kilpailukyvyn lisääminen, mutta unohdetaan, että veronkierto mahdollistetaan täten lailla. Jokainen täysijärkinen tajuaa, että pelkkä viranomaisvalvonta ei riitä.
Suomessa ei kukaan kanna poliittista vastuuta. Luulisi kansanedustajien käsittävän, että vaalirahakohu, finanssikriisi, Kreikan lainat ja eläkeyhtiöiden suhmuroinnit sekä järjettömät bonus- ja erorahat saavat median varpailleen. Hallitus on joko erittäin typerä tai äärimmäisen häikäilemätön ajaessaan hallintarekisteri muutosta. Vuonna 2005 poistettiin rikkaiden varallisuusvero. Demarit häärivät siinäkin mukana ja kokoomus kiitti. Varallisuustiedot eivät säilyneet julkisina. On erinomainen asia, että esimerkiksi rahoitusmarkkinoiden lainsäädäntöä selkeytetään ja valvontaa tehostetaan, mutta siihen sopii hallintarekisterin todellisen omistajan salaaminen?
Seurasin mediasta, että ennen eduskuntavaaleja yksikään poliitikko ei lähtenyt kannattamaan tätä hanketta. Tätä taustaa vasten onkin varsin erikoista, että loppukeväällä eduskunnan käsittelyyn tuleva lakipaketti sisältää edelleen hallintarekisterin laajentamisen. Miten me toimittajat saamme
enää selville poliitikkojen tai virkamiesten erilaiset kytkökset. Tärkein kysymys kuuluukin, miten omistusten julkisuus säilytetään, jos hallintarekisteri säilytetään?
Juhani Melanen