Haastan Saaran kebabilla

Jos euroviisuintoilijat olisivat poliitikkoja, he ajaisivat poikkeuslailla Suomen seuraavaksi presidentiksi Saara Aallon. Samanlaisen henkilökultin ainekset löytääkseen täytyy nimittäin varmaankin palata UKK:n aikoihin. Tunnustan nyt – ja tiedän, että saan samalla monen lukijan vihat niskaani – että en ole koskaan pitänyt Saaran steriileistä tulkinnoista, en vaikka käsittelyn kohteena olisi ollut joku rock-klassikko. Mielestäni hän on korkeintaan keskitasoa parempi karaoke-laulaja, jolle piti järjestää oma laulukilpailu, jotta hän voittaisi edes kerran.

Saarasta paistaa läpi itseriittoinen tietoisuus omista kyvyistä. Huittisissa päin on osuva sanonta, joka kuvaa hyvin hänen olemustaan: ”Hymyilee kuin olisi voita päässä.” Ikuisen kakkosen rooliin sanojensa mukaan toistaiseksi jäänyt Saara on yhtä ilmeikäs kuin Clint Eastwood tai Sylvester Stallone kuuluisissa leffarooleissaan. Häviön hetkellä hän tosin vuodattaa pari krokotiilinkyyneltä.

Saara oli nyt keskipisteenä suomalaisittain poikkeuksellisessa viisuäänestyksessä, joka muistutti jonkun diktatuurimaan vaaleja. Ei riittänyt, että kansa joutui valitsemaan ehdokkaansa suljetulta listalta, lopputulosta sekoittamaan tuli vielä kansainvälinen lumeraati. Kolmesta ehdolla olleesta kappaleesta yksikään ei jäänyt mieleen, vaikka juuri sen pitäisi olla hittibiisin ensimmäinen ja tärkein ominaisuus.

Yleisradion UMK 18: Saara Aalto -lähetys oli kaikessa mahtipontisuudessaan, omakehussaan ja henkilöpalvonnan määrässä lähinnä brezneviläinen vitsi. Kolmen loppukilpailuun valitun, yhtä monotonisen tylsän kappaleen paremmuusjärjestyksellä ei ollut minkäänlaista merkitystä. Valinnanvaraa oli lähinnä siinä, millaisiin yökerhovetimiin sonnustautunut Saara valitaan edustamaan maatamme. Ohjelmakokonaisuus toteutuksineen oli kuin suoraan Pohjois-Korean televisiosta – eiköhän sieltäkin löydy jo diskovaloja, räjähteitä osataan ainakin valmistaa.

On euroviisuihin lähetetty toki hyviäkin lauluja. Lordi ansaitsi ehdottomasti historiallisen voittonsa. Biisi oli hyvä ja jopa melodiakin erottui, kun sitä kuunteli ilman ulkoisia efektejä. Harmittaa vieläkin, etten sijoittanut satasta Suomen voiton puolesta, kun työkaverini kehuskeli brittiläisen vedonlyöntitoimiston mahtikertoimilla. Pettymystä lievitti ainoastaan se, että ei sijoittanut hänkään.

Silläkin uhalla, että kuulostan Putouksen Aina Inkeri Ankeiselta kerron, mitkä ovat olleet omat kotimaiset euroviisusuosikkini kautta aikojen. Edetään vanhimmasta nuorimpaan; Marion Rung: Tipi-tii, Lasse Mårtenson: Laiskotellen, Ann-Christine: Playboy, Kristiina Hautala: Ken kello käy, Markku Aro & Koivistolaiset: Tie uuteen päivään, Carita Holmström: Älä mene pois, Pihasoittajat: Viulu-ukko, Vesa-Matti Loiri: Huilumies, Kari Kuivalainen: Päivä kahden ihmisen ja Laura Voutilainen: Addicted to You.

Veikkaan, että Saara ei pääse Lissabonissa edes finaaliin. Toivottavasti olen väärässä – niin suuri juttu euroviisut tuntuvat olevan meille suomalaisille. Jos veikkaukseni menee mönkään, lupaan syödä lähimmässä kebab-kuppilassa jättikokoisen lihamukin ranskalaisten kera, koska en omista hattua.

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
Mika Heinonen: Päihteidenkäyttö ei saa olla läsnä siellä, missä lapset ovat päiväkodissa ja koulussa
Arkkitehti Päivi Airas: Lahdessa on pitkät perinteet julkisen taiteen tilaajana
Projektipäällikkö Anniina Torppavirta: Nuorisotyöttömyyden tilanteen kohentamiseksi tehdään jatkuvasti työtä
Valmentaja Petri Laine: RC Pajulahti tavoittelee kaukalopallomestaruutta
Lahden OAY:n puheenjohtaja Jukka Kalliolehto: Näpit irti sivistyspuolen rahoista!
Dokumenttiohjaaja Keijo Skippari: Olavi Lanu on Suomen merkittävin ympäristötaiteilija
Hannele Talja: Kullankukkulanmäki pitää olla luonnontilassa myös tulevaisuudessa
Ex-kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen: Ruletin peluu veroeuroilla tulee lopettaa
Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Kaupungin tulee paneutua voimakkaasti tulojen kasvattamiseen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnan alueella päätetään isoista asioista
Kirjailija Kalle Veirto: Hyvä, että nuorille tehdään elokuvia ja kirjoja
Kunnossapitohortonomi Seija Nurkkala: Rotat eivät tule pihoille, jos siellä ei ole ravintoa
ARKISTO