Haastan Saaran kebabilla

Jos euroviisuintoilijat olisivat poliitikkoja, he ajaisivat poikkeuslailla Suomen seuraavaksi presidentiksi Saara Aallon. Samanlaisen henkilökultin ainekset löytääkseen täytyy nimittäin varmaankin palata UKK:n aikoihin. Tunnustan nyt – ja tiedän, että saan samalla monen lukijan vihat niskaani – että en ole koskaan pitänyt Saaran steriileistä tulkinnoista, en vaikka käsittelyn kohteena olisi ollut joku rock-klassikko. Mielestäni hän on korkeintaan keskitasoa parempi karaoke-laulaja, jolle piti järjestää oma laulukilpailu, jotta hän voittaisi edes kerran.

Saarasta paistaa läpi itseriittoinen tietoisuus omista kyvyistä. Huittisissa päin on osuva sanonta, joka kuvaa hyvin hänen olemustaan: ”Hymyilee kuin olisi voita päässä.” Ikuisen kakkosen rooliin sanojensa mukaan toistaiseksi jäänyt Saara on yhtä ilmeikäs kuin Clint Eastwood tai Sylvester Stallone kuuluisissa leffarooleissaan. Häviön hetkellä hän tosin vuodattaa pari krokotiilinkyyneltä.

Saara oli nyt keskipisteenä suomalaisittain poikkeuksellisessa viisuäänestyksessä, joka muistutti jonkun diktatuurimaan vaaleja. Ei riittänyt, että kansa joutui valitsemaan ehdokkaansa suljetulta listalta, lopputulosta sekoittamaan tuli vielä kansainvälinen lumeraati. Kolmesta ehdolla olleesta kappaleesta yksikään ei jäänyt mieleen, vaikka juuri sen pitäisi olla hittibiisin ensimmäinen ja tärkein ominaisuus.

Yleisradion UMK 18: Saara Aalto -lähetys oli kaikessa mahtipontisuudessaan, omakehussaan ja henkilöpalvonnan määrässä lähinnä brezneviläinen vitsi. Kolmen loppukilpailuun valitun, yhtä monotonisen tylsän kappaleen paremmuusjärjestyksellä ei ollut minkäänlaista merkitystä. Valinnanvaraa oli lähinnä siinä, millaisiin yökerhovetimiin sonnustautunut Saara valitaan edustamaan maatamme. Ohjelmakokonaisuus toteutuksineen oli kuin suoraan Pohjois-Korean televisiosta – eiköhän sieltäkin löydy jo diskovaloja, räjähteitä osataan ainakin valmistaa.

On euroviisuihin lähetetty toki hyviäkin lauluja. Lordi ansaitsi ehdottomasti historiallisen voittonsa. Biisi oli hyvä ja jopa melodiakin erottui, kun sitä kuunteli ilman ulkoisia efektejä. Harmittaa vieläkin, etten sijoittanut satasta Suomen voiton puolesta, kun työkaverini kehuskeli brittiläisen vedonlyöntitoimiston mahtikertoimilla. Pettymystä lievitti ainoastaan se, että ei sijoittanut hänkään.

Silläkin uhalla, että kuulostan Putouksen Aina Inkeri Ankeiselta kerron, mitkä ovat olleet omat kotimaiset euroviisusuosikkini kautta aikojen. Edetään vanhimmasta nuorimpaan; Marion Rung: Tipi-tii, Lasse Mårtenson: Laiskotellen, Ann-Christine: Playboy, Kristiina Hautala: Ken kello käy, Markku Aro & Koivistolaiset: Tie uuteen päivään, Carita Holmström: Älä mene pois, Pihasoittajat: Viulu-ukko, Vesa-Matti Loiri: Huilumies, Kari Kuivalainen: Päivä kahden ihmisen ja Laura Voutilainen: Addicted to You.

Veikkaan, että Saara ei pääse Lissabonissa edes finaaliin. Toivottavasti olen väärässä – niin suuri juttu euroviisut tuntuvat olevan meille suomalaisille. Jos veikkaukseni menee mönkään, lupaan syödä lähimmässä kebab-kuppilassa jättikokoisen lihamukin ranskalaisten kera, koska en omista hattua.

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Lahtelaiset ovat ottaneet hyvin vastaan osallistuvan budjetoinnin
Markkinagallup Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaille
Mato Valtonen: Lahti on potenut aina identiteettikriisiä, mutta se on hieno kaupunki
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Jumalanpalvelukset jatkuvat normaalisti, mutta kirkkosalin tiloja osastoidaan koronaturvallisiksi
Kestävän liikkumisen hankepäällikkö Anna Huttunen: Älypyörätielle asennettiin uudet infotaulut ja niitä lisätään eri puolille kaupunkia
Sote-keskustelu jatkuu: Seppo Korhonen vastaa Marina Erholalle
Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola: Tietämys hyvinvointialueen valmistelusta ei vielä ole riittävällä tasolla
Pasi Tuomaila: Päihteiden helppo saatavuus on suurin ongelma Lahdessa
Valosuunnittelija Mikko Skyttä:
 Perhepuiston linnassa on paljon muotoja ja niiden kanssa on mukava leikkiä valoilla
Kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen: Ylisukupolvinen pahoinvointikierre on katkaistava Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Niko Liukkonen: Lahden kaupungin talousarvion tulisi olla plussalla
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilussa vaikeuksia
Kaupunginvaltuutettu Marju Markkanen: Haluan olla rakentamassa hyvinvoivaa ja elinvoimaista Lahtea
Erkki Nieminen: Liisu on liian kallis ja kehitys menee väärään suuntaan
Kaupunginvaltuutettu Martti Talja: Lahdesta tulee tehdä hyvä ja turvallinen kaupunki asua
Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
ARKISTO