Eurooppa heittää pelastuslauttoja estääkseen lopullisen rahaunioninsa kaatumisen. Viime viikolla viskattiin peliin uusi rehvasteleva ja suureellinen termi eurobondit. Euroopan viisain päättävä elin EU-komissio haluaa viimeisenä oljenkortena saada yhteisen talletuspuskurin ja pankkivalvonnan sisältävän pankkiunionin ja yhteisesti taatut velkakirjat eli eurobondit.
Nämä ovat juuri sellaisia virityksiä, joilla Etelä-Euroopan perseaukiset maat yrittävät saada Saksan ja Suomen kaltaiset maat siirtämään velkojaan meidän veronmaksajiemme kontolle. Miten tästä talletussuojapuskurista päästään yksimielisyyteen. Kuinka kauan järjestely veisi aikaa
ja löytyykö siihen poliittista tahtoa?
Hämäyksen taustalla on taas kerran rauhoitella markkinoita. Kreikka uppoaa, vaikka vaalit toisivat millaisen tuloksen tahansa. Espanjan kohdalla odotetaan taas miten pitäisi ratkaista maan pankkien tukeminen, kun valuuttapako on jo selviö ja sen omat rahkeet asian ratkaisemiseksi eivät riitä.
Eipä käy kateeksi Olli Rehniä, jonka kasvoilta on luettavissa syvä huoli koko järjestelmän keikahtamisesta.
Kukaan ei ihan oikeasti tiedä, mitä pitäisi tehdä? Miten Euroopan keskuspankille saataisiin luotua aiempaa järeämmät aseet ja toimet, joihin Euroopan kaikki johtavat poliitikot saataisiin sitoutettua. Maailman vaikutusvaltaisempia ihmisiä lennätetään salamyhkäiseen Bilderbergin kokoukseen Yhdysvaltoihin pohtimaan ja hakemaan ratakisuja koko maailmaa ravistelevaan talouskriisin. Mukana on jopa neljä suomalaista Siilasmaa, Ollila, Apunen ja meidän oma valtionvarainministerimme Jutta ”juntta” Urpilainen. Kyllä tällä porukalla pitäisi asiat ratketa, mutta kun eivät ratkea.
Euroopan ainoa mahdollisuus selvitä on rakentaa pysyvä kriisirahasto, joka voisi rahoittaa ja pääomittaa vaikeuksissa olevia pankkeja. Saattaa olla, että Euroalueen palomuurit kestäisivät vielä espanjalaispankkien tukemisen, mutta koko valtion kaatuminen sen syliin olisi jo kyllä lopun alkua eurolle.
Olemme akuutissa kriisissä, jossa voidaan vain odotella ja toki keskustella missä asioissa yhteistyön tiivistämisestä voisi olla hyötyä. Puhkeaako koko eurokupla ja siirrytään taas omiin valuuttoihin jää nyt nähtäväksi. Jalkapalloa kannattaa silti katsella, sillä se on elämää tärkeämpää.
Itse olen lyönyt vetoa Espanjasta ja Saksasta 10 eurolla. Espanjan voitosta saa 38 euroa ja Saksan 55. Kesäkuplia kaikille.
Juhani Melanen