Meistä jokaisesta on dataa jo niin paljon, että kulutusyhteiskuntamme tietopankit voivat ennakoida niin ostoskäyttäytymisemme kuin mielipiteemme politiikasta. George Orwellin kirjoittaman kirjan ” Vuonna 1984″ kaikki ennustukset ovat käyneet toteen. Valtio ja erilaiset toimijat suuryrityksissä keräävät meistä tietoa joka päivä. Näitä tietoja voivat käyttää sitten hyväkseen niin työnantajat, valtiot, poliisit kuin erilaiset luottoyhtiöt häikäilemättä päätöksissään ilman, että yksilö tai ihminen ei edes tietää, mitä hänestä tiedetään tai kirjoitetaan.
Tätä digitaalista jalanjälkeämme meidän pitäisi päästä edes valvomaan ja tarkistamaan, että voisimme olla varmoja tietojen oikeellisuudesta. EU valmistelee parhaillaan lakia tästä ja pyrkii saamaan meille eurooppalaisille sellaisen henkilösuojan , että voimme varmistua edes minimitasosta niistä tiedoista, joita meistä on olemassa. EU:n on tarkoitus saattaa voimaan vuonna 2018 sellainen tietosuoja asetus, jossa yksityisyyden suojaa taattaisiin meidän liikkuessamme internetissä.
Olemme jo nyt sellaisessa tilanteessa, että internetiin on kytkeytynyt enemmän laitteita kuin ihmisiä.Kaikkialla ympärillämme niin autot, puhelimet kuin hammasharjamme ja jääkaappimme ovat kytkeytyneet toisiinsa kuin suuri verkko, jossa me uiskentelemme kidukset auki henkeä haukkoen ja
yhä lujemmin sidoksissa. Henkilötietojen kerääminen on suurta bisnestä ja nykyteknologian avulla saadaan meistä jokainen tiedonmuru selville. Nyt työnantajien erilaiset laitteet on kytketty yhteen ekosysteemiin reaaliaikaisesti.Sinua voidaan seurata koko ajan ja pöytätietokoneella tekemäsi voidaan yhdistää tablettisi tietoihin. Olet tarkkailuputkessa ja sinua valvotaan kuin rikollista.
Työntekijät eivät pysy millään tiedollisen kehityksen mukana ja informoidusti hankittu ihmisten suostumus on illuusio. Rekisterin pitäjän pitäisi saada suostumus jokaiselta jäseneltään, mutta tämä on illuusio. Tietovuotaja Snowden teki uskomattoman teon ja rikkoi lakia, jotta me saisimme tietää, kuinka valtio USA:ssa eli NSA vakoilee aivan tavallistakin ihmistä kuin terroristia. Hänelle kuuluisi rauhanpalkinto tai tiedonjulistamispalkinto paremmin kuin monille valtion johtajille, jotka jahtaavat omia kansalaisiaan kuin elämiä.
Me emme tiedä, että jokaisella meistä on salassapitosäännösten estämättä oikeus tiedon etsimiseksi tarpeelliset seikat ilmoitettuamme saada tietää, mitä tietoja meistä on tallennettu henkilörekisteriin tai ettei meistä ole tietoja rekisterissä. Rekisterin pitäjän on ilmoitettava tietolähteensä ja kerrottava
mihin aikoo tietoja käyttää ja kenelle aikoo ne luovuttaa. Piilorikollisuus ja laittomat tiedot kulkevat tiedonkerääjän osoitteissa siksi, että kaikki valvonta- automaatit eivät ole hallittavissa. Tieto on VALTAA. Milloin tarkastit omat digitietosi?
Juhani Melanen