Kyseenalaistakaa kaikki – Ulos ummehtuneisuudesta
Nuorilla on enemmän tietoa tänään kuin koskaan aiemmissa vaaleissa, silti moni jättää äänestämättä. Olen seurannut ohjelmaa myytinmurtajista mielenkiinnolla, sillä samanlainen myytti täytyisi purkaa myös nuorten osallistumattomuudesta politiikkaan.
Politiikan tutkijat ovat huomanneet, että esimerkiksi perussuomalaisten kannattajista neljäsosa uskoo, että puolue on hallituksessa. Vastaavasti neljäsosa vihreiden kannattajista uskoo, että puolue on oppositiossa.
Vaaleissa joudutaan miettimään omia arvoja ja asenteita. Nuorilla ei vielä ole selkeää kuvaa siitä, mikä puolue mahdollisesti ajaisi juuri hänelle tärkeitä asioita. Vain erittäin harvat ovat todellisuudessa lukeneet puolueiden vaaliohjelmat ja valinta tehdään usein pelkästään MUTU- tuntumalla tai sitten äänestetään jotain tuttua julkkista, jota fanitetaan muutenkin.
Tieto on nyt ladattu internetiin enemmän kuin missään vaaleissa aikaisemmin. Erilaisia bolgeja voi lueskella ja osallistua sosiaalisen median areenoilla keskusteluihin melkein mielin määrin. Juuri nuoret seuraavat symboleja ja yhteiskunnassa esiintyviä trendejä enemmän kuin heidän vanhempansa ja ovat muutoshakuisempia kuin yleisesti luullaan.Erityisesti yliopistossa opiskelevat nuoret osaavat käyttää hyväkseen tieteen tarjoamia perusteltuja
ja faktoja hyväkseen tehdessään päätöksiä seuraavissa valtiollisissa vaaleissa.
Suurin osa ihmisistä on kiinnostunut vain niistä asioista, jotka koskevat heidän omaa elämäänsä ja lähipiiriään. Nuoret joutuvat tekemään valintansa monista lähtökohdista eivätkä ole yhtä itsekkäitä ja suppeasti omaan napaansa tuijottajia kuin jotkut tietyt erityisryhmät kuten paperityöläiset ja ahtaajat, jotka omaa etuaan tavoitellessaan ovat valmiita pistämään vaikka maan talouden sekaisin saavuttaakseen päämääränsä.
Yhtä ainoaa oikeaa viisasten kiveä ei ole olemassa, vaan asioita täytyy katsella laajemmasta perspektiivistä ja pitkäjänteisemmin kuin aikaisemmin.
Nuoret joutuvat kantamaan suurten ikäluokkien itselleen ajamat kohtuuttomat etuudet ja eläkkeet,vaikka itse rimpuilevat pätkäöissä ja etsivät töitä 24 tuntia vuorokaudessa. Moni nuori kokee turhautumisena sen, että on lähettänyt kymmeniä työhakemuksia saamatta edes vastausta.
Nuorten työaikaa pyritään pidentämään 65 vuoteen, samaan aikaan kun herrat vetäytyvät itse mitään kipua tuntematta eläkkeelle ja golfaamaan jo 58-60-vuotiaina. Tässä on antagonistinen ristiriita sanojen ja tekojen välillä.
Peruskysymys on kuitenkin, miksi nuorten pitäisi olla maksumiehinä vanhemman sukupolvien tekemiin virheisiin?
Onko meidän nuorillamme riittävästi tietoa talouspolitiikastamme, jotta he voisivat tehdä omat ratkaisunsa objektiivisesti. Vastaus on: kyllä!
Koko ajan hoetaan ”rahaa ei ole” diskurssia, mutta samaan aikaan jaetaan suuryhtiöiden johtajille miljoona bonuksia siitä, että he ovat onnistuneet vähentämään alaltaan 500 työpaikkaa ja täten kohottaneet yhtiön ”shareholders valuea” eli osakkeenomistajien etua. Eihän tämä näin voi mennä! Monille lahtelaisille nuorille julkisten palveluiden ja tukien leikkaukset ovat totisinta totta. Asiat kasaantuvat, koska nuoret ovat monien ristiriitojen paineessa. Pitäisi perustaa perhe, saada vakituinen työpaikka, maksaa opintolainat, suorittaa asevelvollisuus ja uskoa, että globaalimaailmatalous ei romahda suoraan nuorten syliin.
Näistä lähtökohdista on kuitenkin uskallettava katsoa tulevaisuuteen ja muuttaa maailmaa.
Päteviä ehdokkaita on myös nuorissa, äänestäkää siis nuoria, älkääkä ”vanhoja pieruja”. Heidän aikansa on ohi.