Ilen Hajatelmat

Onnea Robert De Niro!

Yleisradion elokuville, dokumenteille ja musiikille omistautunut tv-kanava Teema on pitänyt kunnioitettavasti tasoaan yllä, vaikka ohjelma-aikaa on jaettu ruotsinkielisen Yle Femin kanssa. Siinä missä kaupallisella puolella on saatu katsella kyllästymiseen asti Bond- ja Turhapuro-leffojen uusintoja, Teema omisti kohta kuluneen kesänsä Omalähiön ilmestymispäivänä 75 vuotta täyttävälle Robert De Nirolle.

De Niroa pidetään oman sukupolvensa, mutta myös yhtenä kaikkien aikojen parhaana miesnäyttelijänä. Jotenkin paljonpuhuvaa on, että hän on kuulunut myös amerikkalaisten imitaattorien kestosuosikkeihin. Heidän mukaansa hän pystyy ilmentämään muikealla perusvirnistyksellä melkeinpä kaikki inhimilliset tunteet ilosta suruun, pettymykseen ja epätoivoon, uskaliaisuudesta voitontahtoon, mustasukkaisuudesta kostonhimoon ja isällisyydestä kaikkitietävyyteen.

New Yorkissa syntynyt De Niro Junior sai nuoruudessaan paljon vaikutteita metropolin italialaisesta kaupunginosasta. Hänen kuvataitelijavanhempansa erosivat pojan ollessa kolmevuotias. Lyhyen välimatkan päässä asuva isä piti kuitenkin säännöllisesti yhteyttä poikaansa. Juuriltaan De Niro on neljäsosaksi italialainen, mutta hänessä virtaa myös irlantilaista, englantilaista, hollantilaista, ranskalaista ja saksalaista verta. Saadessaan Italian kunniakansalaisuuden hän sanoi rakastavansa maata yli kaiken. De Niro hallitsee useita eri murteita ja aksentteja. Hänen tulkintaansa sisilialaisesta puhetavasta on kehuttu poikkeuksellisen aidoksi.

Monien muiden Hollywood-tähtien tavoin De Nirosta on paljastunut pimeitä puolia. Shawn Levyn jokin aika sitten ilmestynyt elämäkerta paljastaa, että mies on käyttänyt lukuisia naisia hyväkseen. De Niron pakkomielteenä ovat olleet mustat, parikymppiset, isorintaiset ja hoikat kaunottaret. Hän on iskenyt naisia lennosta, kaduilta ja yökerhoista ja saattanut kaivaa yhteystiedot esiin, jos on löytänyt televisiosta tai lehtien sivuilta jonkun uuden ihastuksen. Useimmat suhteista ovat olleet yhden illan juttuja – eikä kokaiinissakaan ole säästelty.

Viime aikoina De Niro on saanut lisäksi huomiota haistattelemalla julkisesti Yhdysvaltain istuvalle presidentille. Hän on antanut Donald Trumpille muun muassa porttikiellon kaikkiin omistamiinsa Nobu-ravintoloihin ympäri maailmaa. De Niro on haukkunut Trumpia idiootiksi, jolta puuttuu tyystin inhimillisyys sekä kyky myötätuntoon ja kutsunut tätä hevonpaskan levittäjäksi.

Oma Top 5 -listani De Niron elokuvista näyttää seuraavalta:

  1. Kauriinmetsästäjä. Michael Ciminon kiistelty Vietnam-kuvaus kätkee sisälleen upean tarinan ystävyydestä.
  2. Kummisetä II. Valinta ei juuri tarvitse perusteluja. Maailman kaikkien aikojen parhaisiin elokuviin kuuluvan leffan vähintään yhtä hieno jatko-osa.
  3. Taksikuski. Räjäytti nuoren elokuvafriikin tajunnan Kuvapalatsin permannolla ja teki monesta muustakin lahtelaisesta De Niro -fanin. Tunnetaan päähenkilön klassisesta yksinpuhelusta peilin edessä: ”You talking to me?”
  4. Kuin raivo härkä. Metodinäyttelijän varsinainen opinnäyte. Nyrkkeilijälegenda Jake LaMottana De Niro treenasi kroppansa huippukuntoon ja lihotti sen jälkeen itsensä lähes muodottomaksi läskiksi, koska ei halunnut turvautua liiaksi maskeeraajien apuun.
  5. Cape Fear. De Niro tekee elokuvan roistosta, Max Cadystä yhden valkokankaan vastenmielisimmistä hahmoista.

Teeman sikermästä on vielä esittämättä ensi perjantaina nähtävä Koomikkojen kuningas, joka taisteli tiukasti paikasta viiden suosikkini listalla. De Niron loistavana tutkaparina mustassa draamakomediassa nähdään naamanvääntelijäksi leimattu, edesmennyt koomikko, Jerry Lewis, joka tekee tällä kertaa elämänsä parhaan roolisuorituksen. Onnea päivänsankarille!

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Taiteilija Kari Ruotsalainen: Art Taarasti -näyttelyssä on esillä monipuolinen kattaus taidettani
Omakotiyhdistyksen uusi puheenjohtaja Liinu Sundelin: Laune on lämminhenkinen ja yhteisöllinen kaupunginosa
Projektipäällikkö Janne Tikkamäki: Patomäen betonitunnelista on jo puolet rakennettu
Miestenpiiri päätti kevätkautensa Siikaniemessä
Länsiharjun koulun rehtori Timo Helle: Opin sauna, autuas aina -näytelmä oli koko kevään projekti
Liipolan kallion uumenissa vietettiin perinteisiä tervajaisia
Asukkaat tyytymättömiä Launeen harvennushakkuisiin
Eurovaaliehdokas Alettin Basboga: Kuulun siihen ikäpolveen, joka on päässyt nauttimaan Euroopan unionin hyvistä päätöksistä
Taidemaalari ja kuvanveistäjä Juhani Honkanen: Jokainen kokee maailman ja taiteen eri tavalla
Päivi Peltonen: Biokaasulaitoksesta ei ole puhuttu kaavoituksen yhteydessä
Yrittäjä Janika Mantere: Lähiöbaareilla on iso merkitys ihmisille myös tulevaisuudessa
Anttilanmäestä halutaan turvallisempi uusien pihakatujen myötä
Jääkiekkoilija Ella Viitasuo: Uskoimme jo ennen lopputurnausta, että maailmanmestaruus on tälle joukkueelle mahdollinen
Liipolaan suunnitteilla kaksi tornitaloa jo ensi vuosikymmenellä
Kalle Veirto sai arvostetun Laivakello-palkinnon
Jokimaalla asuva Vesa Ijäs: Biokaasulaitos on hyvä asia, mutta sijoituspaikka on täysin väärä
Länsiharjun koulun Rehtori Timo Helle: On palkitsevaa nähdä, kuinka oppilaat nauttivat uusista opetustiloista
Kansanedustaja Ville Skinnari ilmastopaneelissa: Ilmastomuutos ei tunne kaupunkien, maakuntien tai valtioiden rajoja
Eduskuntavaaliehdokas Elisa Lientola: Työelämän täytyy joustaa perheen tarpeiden mukaan
Eduskuntavaaliehdokas Salla Palmi-Felin: Hyvä kansanedustaja ei ole yksittäisten eturyhmien ohjailtavissa
ARKISTO