Ilen Hajatelmat

Kaiken maailman asiantuntijoita

Yksi vitsi kertoo usein enemmän kuin kymmenen kolumnia, siksi alkuun tällainen:

Saksalainen museo oli saanut lahjoituksena muumion kokoelmiinsa. Paikalliset alan asiantuntijat eivät osanneet kuitenkaan määritellä, minkä ikäinen aarre on. Päätettiin kutsua avuksi tutkijoita Yhdysvalloista, mutta hekin olivat yhtä visaisen paikan edessä. Vihdoin paikalle saatiin suomalainen vakuutusyhtiön lääkäri, joka tutki muumiosta otettuja kuvia hetken aikaa, kunnes totesi: ”Tässä on kyseessä hieman yli nelikymppinen mieshenkilö. Hän on täysin terve ja työkykyinen.”

Jos käännetään tilanne nurinpäin, nykyaikana moni suomalainenkin luottaa uskomustietoihin. He ovat oman elämänsä vakuutuslääkäreitä. Maalaisjärki on lakannut toimimasta. Henkimaailman nimissä myydään varsin vapaasti luontaistuotteita ja ajatuksia, joiden turvallisuudesta ei ketään saa takuuseen.

A-lehtien kustantama Voi hyvin vaikuttaa nimensä perusteelta fyysiseen kuntoon keskittyvältä erikoisjulkaisulta, mutta pelkästään lehden kansitekstit paljastavat, että varomattomia lukijoita vedetään jälleen nenästä niin, että tuntuu. Lama-aikana tämänkaltaiselle journalismille on ollut aina sosiaalinen tilaus. Tulee mieleen vanha Nykyposti, ennen kuin päätoimittaja Jaana Laukkanen lähti 90-luvulla siivoamaan rankasti lehden sisältöä. Toisaalta, jos joku saa tästä lohtua, niin Suomihan on vapaa maa.

Tuoreessa ja uudistettuna mainostetussa Voi hyvin -lehden numerossa mannekiinina poseeraa toimittaja ja juontaja Ella Kanninen, joka toteaa, että sisäinen ääni varoittaa häntä vaarasta. Peräti guruksi mainittu Peter Wohlleben, jonka nimeen on ole pitkällä toimittajaurallani koskaan törmännyt, vakuuttaa, että puut tietävät pitkän iän salaisuuden. Lisäksi kerrotaan muun muassa, että tarot lisää luottamusta tulevaan, ja luvataan, että viikko meediokoulussa avaa kanavan henkimaailmaan. Ehdoton suosikkiaiheeni on kuitenkin: ”Älä hukkaa hengenvetojasi!”

Voi hyvin on oman ilmoituksensa mukaan erikoislehti, joka keskittyy henkiseen kasvuun ja terveyteen laaja-alaisesti ja lempeällä otteella: ”Se kertoo uusimman terveystiedon ja esittelee myös vaihtoehtoisia hoitomuotoja. Haastattelut avaavat uusia näkökulmia henkiseen elämäntapaan ja hengellisyyteen”, esittelyteksti kertoo. Henkilökohtaisesti jäin enää kaipaamaan Juhan af Grannin keskustelua humanoidien kanssa.

Henkistä kasvua käsittelevät lehtiartikkelit ovat kuitenkin harmitonta hupia verrattuna puoskarointiin, jota Astral-TV:n erilaiset ennustaja-akat ja -ukot harjoittavat täysin avoimesti Nelosen, Livin ja Jimin kanavilla. Yksinäisiä, ahdistuksesta kärsiviä tai muuten vaan hyväuskoisia hölmöjä vedätetään yön ja varhaisaamun tunteina 3,56 euron minuuttihintaan ja paikallisverkkomaksu päälle. Aikaisin heräävällä ja juttuseuraa kaipaavalla eläkeläisellä on äkkiä tili tyhjennetty. Siinä ei paljon auta, jos uusille asiakkaille ensimmäiset kolme minuuttia ovatkin maksuttomia. Nämä niin sanotut selvänäkijät, jos ketkä, osaavat vedättämisen taidon.

Kuulin, että Italiassa Astral-TV:n kaltaiset meediokanavat ovat erityisen suosittuja. Kuluttajansuojan porsaanreikien vuoksi Suomessa tullaan hyvää vauhtia perässä. Monet henkimaailmaan yhteydessä olevat ”asiantuntijat” väittävät, että ihminen ei ole viisas, jos ei usko tuonpuoleisen olemassaoloon. Rohkenen olla tuosta viisauden määritelmästä eri mieltä.

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Eurovaaliehdokas Alettin Basboga: Kuulun siihen ikäpolveen, joka on päässyt nauttimaan Euroopan unionin hyvistä päätöksistä
Taidemaalari ja kuvanveistäjä Juhani Honkanen: Jokainen kokee maailman ja taiteen eri tavalla
Päivi Peltonen: Biokaasulaitoksesta ei ole puhuttu kaavoituksen yhteydessä
Yrittäjä Janika Mantere: Lähiöbaareilla on iso merkitys ihmisille myös tulevaisuudessa
Anttilanmäestä halutaan turvallisempi uusien pihakatujen myötä
Jääkiekkoilija Ella Viitasuo: Uskoimme jo ennen lopputurnausta, että maailmanmestaruus on tälle joukkueelle mahdollinen
Liipolaan suunnitteilla kaksi tornitaloa jo ensi vuosikymmenellä
Kalle Veirto sai arvostetun Laivakello-palkinnon
Jokimaalla asuva Vesa Ijäs: Biokaasulaitos on hyvä asia, mutta sijoituspaikka on täysin väärä
Länsiharjun koulun Rehtori Timo Helle: On palkitsevaa nähdä, kuinka oppilaat nauttivat uusista opetustiloista
Kansanedustaja Ville Skinnari ilmastopaneelissa: Ilmastomuutos ei tunne kaupunkien, maakuntien tai valtioiden rajoja
Eduskuntavaaliehdokas Elisa Lientola: Työelämän täytyy joustaa perheen tarpeiden mukaan
Eduskuntavaaliehdokas Salla Palmi-Felin: Hyvä kansanedustaja ei ole yksittäisten eturyhmien ohjailtavissa
Kansanedustajaehdokas Juha Tapiola: Inhimillisyys on tuotava kaikkeen päätöksentekoon
Jani Oravala: Nikkilä on yhä edelleen julkisen liikenteen motissa
Rehtori Esko Taipale: Monitoimitalo on suunniteltu huolella, jotta virheitä ei tulisi
Kirjailija Timo Sandberg: Tarinat löytävät tien luokseni
Kansanedustajaehdokas Juha Ulmanen: Eläkekatolla olisi mahdollisuus säästää miljardi euroa suomalaisen yhteiskunnan varoja
Kansanedustajaehdokas Jouko Vuorenniemi: Suomessa on huutava pula turvallisista aikuisista, jotka jaksavat kuunnella lapsen ja nuoren ääntä
Urologi ja ylilääkäri Mika Matikainen: Eturauhassyövän hoitomuodot ovat ottaneet isoja harppauksia eteenpäin
ARKISTO