Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 8.2.2013

Pete

Puukkoa demokratialle

Viime viikolla koettiin Jyväskylän kirjastossa vaaratilanne, jossa äärioikeistolaiset hyökkäsivät Äärioikeisto Suomessa-kirjan esittelytilaisuuteen aseinaan puukot ja pullot. Tapaus on ollut esillä niin mediassa kuin poliitikkojenkin puheissa viime päivät. Myös presidentti viittasi tapahtumaan avatessaan valtiopäivät. Ja syystäkin.

Ymmärrän hyvin, että ihmisillä on erilaisia näkökantoja eri asioihin. Se on täysin normaalia ja olisikin järjetöntä ja mahdotonta vaatia, että kaikki ajattelisivat joka asiasta samalla tavalla. Erilaisten mielipiteiden tulisi kuitenkin olla rikkaus, eikä suinkaan asia, joka aiheuttaa väkivaltaa. Asiat eivät koskaan ole pelkästään mustavalkoisia, joina ne usein kuitenkin halutaan nähdä. Usein perinpohjainen vuoropuhelu auttaa ymmärtämään toisen näkökulmia.

Nämä ääriliikkeet, ovat ne sitten mistä poliittisesta suunnasta tahansa, näkevät pelkästään oman mielipiteensä oikeaksi ja muut mielipiteet onkin sitten tuhottava tavalla tai toisella. Vanha sanonta: "Kun järki loppuu, alkaa väkivalta" pitää tänä päivänäkin kutinsa.

Suomessa saa edelleen sanoa sanottavansa vapaasti ja ilman pelkoa, että joutuu mielipiteidensä vuoksi väkivallanteon uhriksi. Totuushan on, että nämä ääriryhmät ovat todella marginaalisia ryhmiä, jotka koostuvat muutamasta kymmenestä ihmisestä. Huolestuttavampaa on sen sijaan se, että netin keskustelupalstoilla tuntuu löytyvän ymmärrystä tälläisille teoille yllättävänkin paljon.

Nykymeno, jossa syrjäytyneet syrjäytyvät yhä enemmän ja helpommin ja rikkaat rikastuvat entisestäänkin, on on omiaan synnyttämään tälläisiä väkivaltaisia purkauksia. Ihmiset helposti etsivät syntipukkia ongelmilleen. Syyt ovat syvällä yhteiskunnassamme ja erittäin vaikeasti korjattavissa. Toivottavasti tämä tapaus viimeistään herättää huomaamaan, ettemme enää elä missään auvoisessa lintukodossa.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset