Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Äänisen aallot ja muita tuttuja lauluja

Eläkkeellä voi harrastaa kaikkea sellaista kivaa, mihin työelämässä ei ole ollut riittävästi aikaa. Kuten vaikkapa heittäytyä innolla laulumiehiksi, perustaa kuoro tai lauluyhtye.

Omat Pojat on Lahden eläkkeensaajiin noin 15 vuotta sitten perustettu 15 miehen lauluryhmä. Mukaan on lähdetty siksi, että laulu piristää, musiikki on useille ollut jo "entisessä elämässä" tärkeää ja nyt sille on löytynyt uudenlainen toteuttamistapa. Jokaviikkoiset harjoitukset ovat myös sosiaalista kanssakäymistä, joka sekin on tärkeää. "Ei eläkkeellä olo tarkoita sitä, että jäädään kotiin olemaan" kiteytti eräs miehistä. Ryhmän vetäjänä toimii Uolevi Karhima ja juontajana Pentti Helläkoski. Vakituisena säestäjänä on vuodesta 2005 ollut hanuristi Voitto Anttila.

Ääninen
Omat Pojat keikalla

Esiintymisiä miehillä on melko paljon. Kaupungin palvelutaloissa ja sairaaloissa vieraillaan noin kerran kuukaudessa, oman yhdistyksen jäsentilaisuuksissa Kasisalilla kuukausittain. Muutaman kerran on esiinnytty Tallinnan laivoillakin. Minulla oli tilaisuus päästä seuraamaan miesten vierailua Jalkarannan sairaalassa.

Talon valoisa ja tilava aula täyttyi nopeasti. Oli asukkaita pyörätuoleissaan tai hoitajien saattamina, oli henkilökuntaa. Ulkona korkean lasiseinän takana tuprutti lunta, mutta sisällä kajahtivat alkajaisiksi Päijänne -valssin sävelet. 45 minuutin pituiseen ohjelmistoon kuului iskelmiä ja lauluja vuosikymmentenkin takaa. Ja väki kuunteli. Jalat löivät tahtia lattiaan tanakasti. Moni asia on saattanut kadota muistista, mutta tutut sävelet ovat säilyneet mielessä.

Pyörätuolissa istuva vanha herra innostui laulamaan mukana kertosäettä Vanhaan kulkuriin ja Äänisen aallot innosti useammankin hyräilemään mukana. Viimeinen laulu, Kultainen nuoruus, kuulosti komealta Omien Poikien ja yleisön yhdessä laulamana. Hymyistä ja taputuksista päätellen laulajat olivat tarjonneet talon asukkaille iloisen tuokion arkeen.

Sairaaloilla ja palvelutaloilla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia palkata vierailevia esiintyjiä, kertoi ohjaaja Anne Ala-Nikula ennen konserttia. Siitä syystä vapaaehtoiset esiintyjät ovat kuin lahja. Jalkarannassa oli tehty kysely, millaisia esiintymisvierailuja eniten toivotaan. Musiikki oli ehdottomana ykkösenä.

Omat Pojat on kehittänyt harrastuksestaan hienon tavan tehdä vapaaehtoistyötä nimenomaan laitoksissa, joiden päivärutiinit ymmärrettävästi toistuvat samankaltaisina vuorokaudesta toiseen. Jokainen vierailu on tuulahdus ulkomaailmasta ja sellaisena arvokas.

Vapaaehtoistyön voisi määritellä niin, että on ilo, kun voi tuottaa toisille iloa. Sitä tuottivat Eläkkeensaajien Omat Pojat lumisena keskiviikkona Jalkarannan sairaalassa.

Eila Jokinen


 


Ajankohtaista -arkisto