Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 5.10.2012

Pete

Ehdokas vaalikoneesta

Kunnallisvaalit lähenevät kovaa vauhtia ja jostain pitäisi nyhjäistä juuri omia mielipiteitäni myötäilevä ehdokas. 100 % samaa mieltä kanssani olevaa ehdokasta ei varmasti löydy muuten kuin itse ehdokkaaksi lähtemällä, joten ajattelin katsastaa niin YLE:n kuin ESS:nkin vaalikoneet.

Vaalikonevertailussa Yle vetää pitemmän korren. Sen kysymykset tuntuvat olevan perusteellisempia ja ihan lopuksi otetaan huomioon myös ehdokkainen henkilökohtaiset ominaisuudet ja tapa tehdä vaikeita päätöksiä. Myös toteutus ja toimivuus on Ylellä parempi.

Ylellä paras Eniten samaa mieltä-prosenttini oli 75%, huonoin osuvuus 41%. Näköjään vastaukset puolueiden sisällä heittelevät paljonkin, sillä omassa top 5:ssani oli vaatimattomasti viiden eri puolueen edustajia.

ESS:n vaalikoneen tulos on hieman hämmästyttävä. Ykkönen oli kanssani samaa mieltä peräti 86,8 prosenttisesti. Ihan kiva, mutta, kun yli 75 prosenttisesti kanssani samaa mieltä olevia on peräti 194 kappaletta, voidaan kysyä, onko tästä mitään hyötyä? No, jäihän 160 ehdokasta kuitenkin alle 75%:n. Huonoin yhteensopivuusprosentti oli 52% eli en löytänyt ketään, joka olisi kanssani yli 50 prosenttisesti eri mieltä. Jotta soppa olisi vielä hieman sekavampi, ei kummankaan top 5:ssä näy samoja nimiä.

Ehkäpä vaalikonetta kannattaa käyttää niin, että vastaa vain muutamaan, itselle elintärkeään kysymykseen. Silloin on mahdollista saada selville, kuka ehdokkaista ajattelee juuri siitä asiasta kanssani samoin tavoin. Ylen vaalikone tosin vaatii vastamaan vähintään kolmeen kysymykseen, ennen kuin eroa löytyy tarpeeksi ehdokkaiden väliltä.

Samoja asioita voi eri vaalikoneissa tiedustella hieman eri painotuksin, siitä lopuksi esimerkkinä eteläistä ohitietä koskeva kysymys.
Yle: Lahden eteläinen kehätie tulee sittenkin rakentaa Renkomäkeen eikä Launeelle.
ESS: Lahden eteläisen kehätien suunnitelmia voi karsia esimerkiksi vähentämällä liittymiä ja tunneleita, jotta kustannukset alentuisivat ja toteutus nopeutuisi.

Kummastakaan vaalikoneesta en vielä sopivaa ehdokasta itselleni löytänyt, joten etsintä jatkuu.


päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset