Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 5.10.2012

Pete

Ehdokas vaalikoneesta

Kunnallisvaalit lähenevät kovaa vauhtia ja jostain pitäisi nyhjäistä juuri omia mielipiteitäni myötäilevä ehdokas. 100 % samaa mieltä kanssani olevaa ehdokasta ei varmasti löydy muuten kuin itse ehdokkaaksi lähtemällä, joten ajattelin katsastaa niin YLE:n kuin ESS:nkin vaalikoneet.

Vaalikonevertailussa Yle vetää pitemmän korren. Sen kysymykset tuntuvat olevan perusteellisempia ja ihan lopuksi otetaan huomioon myös ehdokkainen henkilökohtaiset ominaisuudet ja tapa tehdä vaikeita päätöksiä. Myös toteutus ja toimivuus on Ylellä parempi.

Ylellä paras Eniten samaa mieltä-prosenttini oli 75%, huonoin osuvuus 41%. Näköjään vastaukset puolueiden sisällä heittelevät paljonkin, sillä omassa top 5:ssani oli vaatimattomasti viiden eri puolueen edustajia.

ESS:n vaalikoneen tulos on hieman hämmästyttävä. Ykkönen oli kanssani samaa mieltä peräti 86,8 prosenttisesti. Ihan kiva, mutta, kun yli 75 prosenttisesti kanssani samaa mieltä olevia on peräti 194 kappaletta, voidaan kysyä, onko tästä mitään hyötyä? No, jäihän 160 ehdokasta kuitenkin alle 75%:n. Huonoin yhteensopivuusprosentti oli 52% eli en löytänyt ketään, joka olisi kanssani yli 50 prosenttisesti eri mieltä. Jotta soppa olisi vielä hieman sekavampi, ei kummankaan top 5:ssä näy samoja nimiä.

Ehkäpä vaalikonetta kannattaa käyttää niin, että vastaa vain muutamaan, itselle elintärkeään kysymykseen. Silloin on mahdollista saada selville, kuka ehdokkaista ajattelee juuri siitä asiasta kanssani samoin tavoin. Ylen vaalikone tosin vaatii vastamaan vähintään kolmeen kysymykseen, ennen kuin eroa löytyy tarpeeksi ehdokkaiden väliltä.

Samoja asioita voi eri vaalikoneissa tiedustella hieman eri painotuksin, siitä lopuksi esimerkkinä eteläistä ohitietä koskeva kysymys.
Yle: Lahden eteläinen kehätie tulee sittenkin rakentaa Renkomäkeen eikä Launeelle.
ESS: Lahden eteläisen kehätien suunnitelmia voi karsia esimerkiksi vähentämällä liittymiä ja tunneleita, jotta kustannukset alentuisivat ja toteutus nopeutuisi.

Kummastakaan vaalikoneesta en vielä sopivaa ehdokasta itselleni löytänyt, joten etsintä jatkuu.


päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset