Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Koulurauha julistettiin Lahden stadionilla

Olipa komea näky, kun 1400 koululaista marssi tiistaina kaupungin halki Lahden stadionille todistamaan valtakunnallisen koulurauhavuoden 2012 - 2013 julistamista. Mannerheimin lastensuojeluliiton aloitteesta on järjestetty vuosittain koulurauhatapahtuma koulujen ja järjestöjen kanssa. Stadionille viritetyllä esiintymislavalla oli vauhdikas meno koulutunnin kestäneen tilaisuuden ajan, jonka juonsi lahtelaistunut Wilson Kirwa ja Lotilan- ja Tiirismaan koulujen kuorot esiintyivät.

Tämän vuoden koulurauhan teemat ovat yhteistyössä kirjoittaneet Harjun, Kasakkamäen, Lotilan, Salinkallion, Tiirismaan koulujen sekä Lahden ruotsinkielisen koulun oppilaat Mannerheimin lastensuojeluliiton Lahden osasto kanssa. Yhdyshenkilönä on toiminut projektipäällikkö Tiia Niuranen Mll:sta. Oppilaat julistivat koulurauhan teemoineen Lahden stadionilla kokonaan suomeksi ja ruotsiksi sekä osittain englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja venäjäksi.

Koulurauha
Salinkallion koulun oppilaat marssivat näyttävästi muun 1400 oppilaan joukossa tiistaina Lahden stadionille julistamaan valtakunnallista koulurauha-vuotta.

Oppilaitten ideoimassa vuoden ohjelmassa esitettiin heidän näkemyksiään oppilaitten, opettajien ja kodin yhteistyön kehittämiseksi.
Mainio ajatus on koulun teemapäivä, minkä aikana puhutaan, juoruillaan kavereista ja opettajista vain hyvää eli Puhu seläntakana hyvää - päivä. Eräänä ideana oli oppilaitten edustuksen mukana olo muutaman kerran lukuvuodessa oman koulun opettajien kokouksissa ja vanhempien illoissa. Oppilailla on hyviä ideoita opetusohjelmaan, mutta heitä ei osata opettajien taholta aina kuulla.

Kiva koulu - ilmapiiri syntyy, kun kaikki noudattavat yhteisiä sääntöjä, ja jos koulukiusaamista on, siihen puututaan heti.
Vanhemmiltaan oppilaat odottavat heidän todellista kiinnostusta perheen koululaisten työpäivää ja harrastuksia kohtaan. Ei riitä, että isä tai äiti kysyy, miten meni koulussa tänään? ja jatkaa sitten omia touhujaan kuulematta todellista vastausta. Oppilaat ovat tehneet vanhemmille kyselykaavakkeita koulumuistojen verestämiseksi. Myös heiltä pitää kysyä hauskojen asioitten lisäksi koulukiusaamisesta, kiusattiinko heitä koulussa ja kiusasivatko he koulussa toisia oppilaita?? Teemapäiväksi ideoitiin myös tavallinen koulupäivä, missä vanhemmat ovat mukana.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja pilottikoulujen ohella koulurauha-teemavuosia ovat olleet rakentamassa Suomen Vanhempain liitto, Poliisi, Folkhälsan, Opetushallitus sekä Lahdessa nuorisokeskus. Monilla paikkakunnilla järjestetään koulurauhatapahtuma. Ensi vuonna valtakunnallisen koulurauha julistetaan Porissa. Opetushallitus on tänä vuonna julkaissut Koulutuksen seurantaraportti 2012:8, mikä käsittelee koulukokemusten kansainvälistä vertailua 2010 Suomessa ja Pohjoismaissa.

Marja-Liisa Niuranen

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto