Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Salinmäki

Salinmäen palvelukoti odottaa nuoria asukkaitaan Mäntsäläntiellä

Lahden Mäntsäläntielle valmistunut Salinmäen palvelukoti parantaa nuorten kehitysvammaisten asumispalveluja ja vahvistaa Lahden kaupungin omaa palvelutarjontaa. Palvelukodin toiminta käynnistyy asteittain siten, että elokuussa alkaa erityiskoululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta ja tämän jälkeen asukkaiden muutto palveluasuntoihin. Parhaillaan on käynnissä palvelukodin henkilöstön rekrytointi.

Salinmäen palvelukodissa on 18 kehitysvammaisten palveluasuntoa sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan tilat 40 erityisoppilaalle. Palvelukoti tarjoaa myös kehitysvammaisten loma-ajan toimintaa sekä tilapäishoitoa.

Palvelukodin rakennutti Lahden Talojen tytäryhtiö Lahden Palveluasunnot Oy yhteistyössä Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimen kanssa, jonka vammaispalveluille kiinteistö on vuokrattu.

Tilojen viilennys maalämpökaivoista

Salinmäen palvelukoti on yksikerroksinen, puurunkoinen rakennus. Se on liitetty kaukolämpöverkkoon, mutta tilojen viilennyksessä käytetään uusiutuvaa energialähdettä maalämpökaivoja hyödyntämällä.

Palvelukodin tilat jakaantuvat kahteen yhdyskäytävän yhdistämään yksikköön, joiden huoneistoala on yhteensä 1 662,5 neliömetriä. Toisessa yksikössä ovat palveluasunnot, toisessa yksikössä aamu- ja iltapäivätoiminnan tilat.

Palveluasunnot ovat kahdessa yhdeksän asunnon ryhmäkodissa, joissa molemmissa on asukkaiden yhteinen oleskelutila. Toiseen ryhmäkotiin sijoittuvat toisen asteen erityisopetuksen päättävät nuoret kehitysvammaiset, jotka tarvitsevat erityishuoltolain mukaista tukea ja ohjausta toiminnoissaan. Toiseen taas sijoittuvat eritasoiset kehitysvammaiset, jotka tarvitsevat runsaasti ohjausta ja henkilökohtaista apua päivittäisissä toiminnoissaan. Tähän ryhmäkotiin voidaan sijoittaa myös tilapäisasumista ja -hoitoa tarvitsevia kehitysvammaisia.

Kaupungin palvelutarjonta vahvistuu

Salinmäen palvelukoti lisää nuorten kehitysvammaisten asumispaikkoja Lahdessa. Se myös tukee toimintalinjaa, jolla kehitysvammaisten asumispalvelut keskitetään Lahdessa kaupungin omaksi palvelutarjonnaksi. Ensi vuoden alussa kaupungin hallintaan siirtyvät Kilpiäisten, Launeen ja Yli-Köllin asumispalveluyksiköt sekä työkeskukset, joiden toiminnasta tähän asti on vastannut Eteva-kuntayhtymä.

- Nuoria, asunnon tarpeessa olevia kehitysvammaisia on paljon. Salinmäen palvelukodissa he voivat harjoitella taitoja, joita tarvitsevat voidakseen asua myöhemmin yksilöllisemmin, sanoo Lahden kaupungin vammaisasumispalvelujen päällikkö Janne Utriainen.

Tulevaisuudessa Lahden kaupungilla on tarkoitus tukea kehitysvammaisten yksilöllistä ja itsenäistä asumista. Tavoitteena on kehittää palvelutarpeen arviointia, jotta asiakkaalle löytyy juuri hänen tarpeisiinsa soveltuva asunto ja oikein kohdennettu asumisen tuki.

 


Ajankohtaista -arkisto