Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Grilliin kyljykset ja makkarat Virenojalta

Taatusti kotimaista laatua tarjoaa Maatila-Liha Meronen Oy :n myymälä Metsolankujalla Virenojalla. Juha ja Erja Meronen ovat isännöineet sukutilan vanhaan navettaan jo lähes parikymmentä vuotta sitten kunnostettua maatilamyymälää Orimattilassa. Juhlapyhien ja viikonlopun edellä pieni myymälä on pullollaan asiakkaita.

Meronen
Possu matkalla suolaukseen ja savustukseen. Sitä ovat siirtämässä Maatila-Liha Meronen Oy:n toimitusjohtaja Juha Meronen takana ja kesätyöntekijä Harri Oksanen uusissa Lahden Sopenkorven valmistustiloissa.

Ostoskoriin raaka- ja valmislihatuotteiden lisäksi asiakas voi kerätä orimattilalaisen leipomon, parhaimmillaan lämmintä leipää, suomalaista hunajaa ja lähitilojen kananmunia tai juustoja. Liharaaka-aineista possut ovat kasvatetut Juhan veljen hoivissa omassa sikalassa, ja ne ovat syötetty Merosen tilan pelloilla kasvatetulla viljalla.

Harvinaisempia laatuja kuten strutsin liha tulee Elimäeltä ja kalkkuna Iisalmesta. Jos emäntä kaipaa ruokapöytään poroa, niin se on purrut jäkälää tunturin kupeessa. Muut raaka-aineet tulevat muutaman kymmenen kilometrin päästä Etelä-Suomesta. Hirven- ja peuranliha varataan pakkaseen metsästysseurueilta syystalvella. Lampaan- ja hevosen liha elää renessanssi-aikaansa asiakkaitten ruokapöydissä.

-Nykyisin suositut lihojen marinadit valmistetaan maatilamyymälän tiloissa Virenojalla, kertoo Juha Meronen. Marinadin pohjana käytetään rypsiöljyä. Lihan perusmausteena hän kehottaa haastattelijaa käyttämään vanhanaikaisesti suolaa ja pippuria. Silloin niin naudan, possun kuin siipikarjan lihan oma maku tulee parhaiten esiin. Lampaan marinadiin voi laittaa näiden lisäksi esimerkiksi yrttejä. Kun jutun tekijällä on pakkasessa ennen juhannusta Metsolankujalta ostettuja strutsin rintaleikkeitä, neuvoo Juha maustamaan ne naudanlihan tapaan pihvimausteilla ja ripauksella suolaa. Strutsin tai villisianlihamakkaran, Willigrillin, päälle riittää grillauksen jälkeen nokare sinappia maun mukaan.

Lähialueelta tulevien eläinten teurastuksen hoitaa Orimattilassa Hannu Vainion Teurastamo Oy. Sieltä valmistukseen tulevat makkaroitten ja palvilihan raaka-aineet siirtyvät sisätiloiltaan uutuuttaan hohtavaan valmistamoon Lahden Sopenkorpeen. Meroset vuokrasivat viime talvena entisestä Liha-Heinosen lihatehtaan tiloista noin 400 neliötä hallitilaa, joka on remontoitu nykyaikaa vastaavaksi lihan- ja makkaroitten valmistamoksi. Isäntäväen lisäksi Meronen työllistää neljä-viisi henkeä riippuen vuodenajan kiireellisyydestä.

Asiakkaiden makutottumukset muuttuvat ja heidän maustamistoiveitaan pitää makkaroissa testata samoin omia maustamistapoja. Makkaroitten maustamiseen halutaan nykyisin voimakkaitakin mausteita. Lihatuotteiden jalostuksessa Juha Meronen on edelleen yhteistyössä Helsingin yliopiston Viikin elintarviketeknologian laitoksen kanssa. Mutta hän suosittaa edelleen pitämään ruoan valmistuksessa huolta siitä, että raaka-aineen perusmaun tulee ruokailijan makuhermoissa esiin.

Marja-Liisa Niuranen

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto