Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 1.6.2012

Pete

Kevätjuhla

Lauantaina kajahtaa taas kouluissa ja muissa oppilaitoksissa vanha kunnon Suvivirsi.
Koulut loppuvat ja lapset ja nuoret pääsevät ansaitusti kesälaitumille, kun pitkä lukukausi saa päätöksensä. Varmasti myös opettajat ovat lomansa ansainneet. Onnekkaimmat pääsevät kesätöihin, toisten loman kuluessa lähinnä lomailun merkeissä.

Tämän vuoden kevätjuhlia varjostaa Hyvinkään ikävä ampumistapaus, joka osoitti jälleen, että vaikka Suomea pidetäänkin maailmalla mallimaana, ei täälläkään kaikilla ole hyvä olla. Osalla meistä on paha olla ja eriasteiset henkiset ongelmat kuten esimerkiksi masennus on lisääntynyt hälyttävästi suomalaisten keskuudessa.

Masennus aiheuttaa yksittäisistä sairauksista eniten työkyvyttömyyttä Suomessa. Sen kansantaloudelliset vaikutukset ovat mittavat. Masennuksen ja muiden henkisten ongelmien tunnistamiseen ja hoitoon tulisikin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Tutkimusten mukaan joka viides suomalainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa masennukseen.

Mitä tavallinen suomalainen sitten voisi asian eteen tehdä? Vähemmän lääkkeitä, enemmän kuuntelijoita voisi olla yksi hyvä lähtökohta. Ilmaisia kuuntelijoita ovat ystävät ja läheiset. Tänä päivänä, kun suuri osa nuorista ja vähän vanhemmistakin pitää yhteyttä sosiaalisen median kautta, jää se henkilökohtainen, fyysinen kuunteleminen todella vähäiseksi. Kysellä mitä kaverille kuuluu, miten sillä menee eli välitetään ihan oikeasti ja pidetään kaverista huolta. Ei tyydytä pelkkiin facebookin statuspäivityksiin. Yhteisöllisyyden lisäämiselle yhteiskunnassamme on suuri tarve.

Ikävä kyllä ihan yksinkertaista kaavaa ei taida olla olemassakaan tälläisten hirmutekojen poistamiseksi, sillä ihmismieli on kaiken kaikkiaan hyvin arvaamaton. Kaikesta tästä huolimatta uskoa parempaan huomiseen riittää.
Paljon onnea ylioppilaille ja muille valmistuneille!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset