Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 1.6.2012

Pete

Kevätjuhla

Lauantaina kajahtaa taas kouluissa ja muissa oppilaitoksissa vanha kunnon Suvivirsi.
Koulut loppuvat ja lapset ja nuoret pääsevät ansaitusti kesälaitumille, kun pitkä lukukausi saa päätöksensä. Varmasti myös opettajat ovat lomansa ansainneet. Onnekkaimmat pääsevät kesätöihin, toisten loman kuluessa lähinnä lomailun merkeissä.

Tämän vuoden kevätjuhlia varjostaa Hyvinkään ikävä ampumistapaus, joka osoitti jälleen, että vaikka Suomea pidetäänkin maailmalla mallimaana, ei täälläkään kaikilla ole hyvä olla. Osalla meistä on paha olla ja eriasteiset henkiset ongelmat kuten esimerkiksi masennus on lisääntynyt hälyttävästi suomalaisten keskuudessa.

Masennus aiheuttaa yksittäisistä sairauksista eniten työkyvyttömyyttä Suomessa. Sen kansantaloudelliset vaikutukset ovat mittavat. Masennuksen ja muiden henkisten ongelmien tunnistamiseen ja hoitoon tulisikin kiinnittää entistä enemmän huomiota. Tutkimusten mukaan joka viides suomalainen sairastuu jossain elämänsä vaiheessa masennukseen.

Mitä tavallinen suomalainen sitten voisi asian eteen tehdä? Vähemmän lääkkeitä, enemmän kuuntelijoita voisi olla yksi hyvä lähtökohta. Ilmaisia kuuntelijoita ovat ystävät ja läheiset. Tänä päivänä, kun suuri osa nuorista ja vähän vanhemmistakin pitää yhteyttä sosiaalisen median kautta, jää se henkilökohtainen, fyysinen kuunteleminen todella vähäiseksi. Kysellä mitä kaverille kuuluu, miten sillä menee eli välitetään ihan oikeasti ja pidetään kaverista huolta. Ei tyydytä pelkkiin facebookin statuspäivityksiin. Yhteisöllisyyden lisäämiselle yhteiskunnassamme on suuri tarve.

Ikävä kyllä ihan yksinkertaista kaavaa ei taida olla olemassakaan tälläisten hirmutekojen poistamiseksi, sillä ihmismieli on kaiken kaikkiaan hyvin arvaamaton. Kaikesta tästä huolimatta uskoa parempaan huomiseen riittää.
Paljon onnea ylioppilaille ja muille valmistuneille!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset