Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 25.5.2012

Pete

Pk-yritykset Suomen talouden pelastajina

Luin tällä viikolla mielenkiintoisen artikkelin Taloussanomista. Artikkelissa todettiin, ettei Suomi tarvitse uutta Nokiaa, sillä talous kasvaa ja elpyy pitkälti pienten- ja keskisuurten yritysten ansiosta.

Työntekijäpuolen keskusjärjestön SAK:n keräämien tietojen mukaan noin 28 000 suomalaista on saanut tammi-maaliskuun aikana yt-kutsun. Irtisanomisissa suuret yhtiöt ovat olleet asialla. Niiden varjoissa luodaan kuitenkin jatkuvasti uusia työpaikkoja. Pk-yritykset pitävät väkensä ja aikovat palkata lisää, joten niiden osuus työllistäjänä kasvaa koko ajan.

Vuosina 2001-2010 pienten ja keskisuurten yritysten työntekijämäärä kasvoi yli 77 000:lla, mutta suuryritysten väkimäärä pieneni 300:lla. Henkilöstön vähentäminen onkin pienissä yrityksissä paljon harvinaisempaa kuin isoissa. Jos esimerkiksi kymmenen henkilön yrityksestä irtisanotaan yksi tai kaksi henkilöä, kyse on yrityksen pienentämisestä. Siinä menetetään liiketoimintaa ja asiakassuhteita ja leikataan tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia.
Määrällisestikin suuryrityksiä on jo nyt vähän. Jos maa-, metsä- ja kalatalous lasketaan mukaan, Suomessa oli vuonna 2010 miltei 320 000 yritystä. Näistä ainoastaan 614 eli 0,2 prosenttia lasketaan suuryrityksiksi.

Yksi pulma pk-yritysten nousuun kuitenkin liittyy. Pienten yritysten toiminta on usein paikallisempaa kuin suurten. Ne työllistävät ja investoivat Suomessa. Juuri tähän yritysten paikallisuuteen liittyykin se yksi selkeä pulma, nimittäin vienti. Suomen kauppatase on heikentynyt jo kymmenen vuotta. Jos yritykset ovat kovin paikallisia, ne törmäävät kotimarkkinoiden ostokykyyn ja raja tulee jossain vaiheessa vastaan. Jo senkin takia myös pk-yritysten tulisi harkita vientitoimia, vaikka nyt kotimarkkinat vetäisivätkin hyvin.

Suositaan jatkossa siis näitä kansantaloudelle tärkeitä kotimaisia pienyrityksiä esim. käymällä McDonalsin sijaan syömässä se hampurilainen vaikkapa lähinakkarilla.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset