Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

jo on aikoihin eletty.kun nimi paperiin laitetaan.kun yöpuulle mennään naisen kanssa.mitä tästä seuraa jos tämä kehitys vielä jatkuu. 18.12.2017 09:16
ILo Herrassa on meidän ilomme ja myös terveys ja kiitos mieli ja näin ilo kasvaa aina armon kanssa ja voittaa ja me rakastamme seurata Jeesusta ja olla pelastettu hänen verensä kautta ,ei muuta tietä ,kiitos ja siunausta,Keijo södertälje 16.12.2017 14:34
joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 4.5.2012

Pete

Rikkaat vs. köyhät

Vanha sanonta "Rahalla saa ja hevosella pääsee" näyttää pitävän tänä päivänä hyvin kutinsa. Allaolevat otteet ovat lainauksia Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta:

"Rikkaiden ja köyhien suomalaisten elinajan erot ovat kasvaneet selvästi enemmän kuin koulutusryhmien tai ammattiin perustuvien sosiaaliryhmien väliset erot. Näin toteaa väitöskirjaansa valmisteleva projektitutkija, VTM Lasse Tarkiainen Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvätuloinen 35-vuotias suomalainen nainen elää keskimäärin 86,2-vuotiaaksi ja hyvätuloinen mies 82,0-vuotiaaksi. Sen sijaan köyhimpien 35-vuotiaiden suomalaisnaisten elinajanodote on 79,4 vuotta ja köyhimpien miesten 69,5 vuotta.
Sekä miehillä että naisilla keskeiset elinajanodotetta lyhentävät kuolemansyyt alimmassa tuloluokassa liittyivät alkoholiin."

"Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton tutkimuksesta käy ilmi, että jopa puoli miljoonaa suomalaista voi huonosti. Kaikkein vaikeimmassa tilanteessa on noin 70 000 ihmistä. Huonoimmaksi tilanteensa kokivat yksinäiset työttömät. Työttömyys romahduttaa tulot, joita on vaikea saada riittämään edes lääkärillä käymiseen. Muutaman kympin maksu on suuri, kun ei ole muutamaa kymppiä. Väestöerot terveydessä kasvavat ja sen myötä erot eliniän odotteessa."

"Perheen köyhyys vaikeuttaa lapsen mahdollisuuksia osallistua elinpiirinsä tavanomaisiin toimintoihin ja valintoihin. Vanhemmille taloudellinen tilanne aiheuttaa usein stressiä jokapäiväisestä selviytymisestä. Se voi helposti johtaa uupumuksen ja masennuksen kierteeseen.
Näyttää myös siltä, että vanhemmat, jotka eivät ole kokeneet riittävää huolenpitoa lapsena, eivät välttämättä kykene sitä tarjoamaan omillekaan lapsilleen."

Näin siis ovat asiat mallillaan Hyvinvointi-Suomessa vuonna 2012...


päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset