Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 27.4.2012

Pete

Hyötyliikuntaa

Pakollisen pienen takatalven jälkeen vihdoinkin lumet ovat sulaneet ja leskenlehdetkin ilmestyneet ojanpientareille.
Viimeistään nyt on hyvä hetki kaivaa vanha kunnon polkupyörä varastosta, rasvata ketjut, pumpata kumit ja alkaa kulkemaan työmatkat pyörällä.

Taajamissa polkupyörän on todettu olevan nopein kulkuväline alle seitsemän kilometrin matkoilla, joten on turhaa yrittää vedota kiireeseen, jos työmatka on tuo alle 7 kilometriä. Työmatkojen kulkeminen polkupyörällä on mitä parhainta hyötyliikuntaa ja mikä parasta, ei tarvitse istuskella tuskastuneena auton ratissa aamuruuhkassa. Yksi pyöräilyn eduista on tietenkin sen edullisuus, sillä näillä bensan hinnoilla säästö kuukaudessa on jo merkittävä, puhumattakaan siitä, että samalla vähennetään ympäristön päästöjä ja melua. Eikä huono ajatus ole sekään, että samalla oma kunto nousee ja mieli reipastuu.

Vanhemmat voisivat opettaa myös lapsilleen kävelyn ja pyöräilyn merkitystä, sillä lapset ja nuoret ovat tänä päivänä yllättävän huonokuntoisia, koska vanhemmilla tuntuu olevan tapana kuskata lapsiaan joka paikkaan autolla. Ei lapsi siitä mene rikki, että kävelisi tai pyöräilisi edes koulumatkat. Tehtiinhän niin ennenkin. Liikkumalla luodaan lapsen vahva pohjakunto, jolla on tärkeä merkitys iän karttuessa.

Viestit mm. kouluista ja puolustusvoimista kertovat tätä samaa. Eräskin viisikymppinen naisopettaja ihmetteli miten hän voi olla selvästi paremmassa kunnossa kuin moni 12-vuotias koululainen, joka kipeytyy pienemmästäkin liikunnasta. Ennen armeijassa löytyi joukkueesta yksi kaveri, joka ei saanut vedettyä yhtään leukaa kuntotestissä. Tänä päivänä homma on kääntynyt niin, että joukkueesta ehkä yksi pystyy vetämään leukoja, muiden tyytyessä pullan syöntiin ja tietokoneella pelaamiseen.

Nyt siis pyörät esiin, niin vanhemmat kuin lapsetkin.


Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset