Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 2.3.2012

Pete

Toriparkki

Lahden kaupunginhallitus päätti viime maanantaina äänestyksen jälkeen äänin 8-3, että estettä Lahden Pysäköinti oy:n suunnitteleman toriparkin investointisuunnitelmalle ei ole. Kyseessä on noin 600 autopaikan investointi, jonka kustannusarvio on 23,3 miljoonaa euroa. Toriparkin toteuttamisen edellytys kuitenkin on, että valtuusto myöntää ensi maanantaina toriparkille lainan konsernipankista, joten varmaa ei toriparkin rakentaminen suinkaan ole.

Toriparkki on herättänyt paljon keskustelua viime vuosina. Argumentteja on heitelty niin puolesta kuin vastaankin ja keskustelu on välillä käynyt todella kiivaana ja syystäkin.
Monet lahtelaiset eivät voi ymmärtää, miksi kaupunki on valmis laittamaan autojen parkkipaikkaan yli 20 miljoonaa, samalla kun useat koulut ja päiväkodit taistelevat suurien homeongelmien keskellä. Toriparkin hinnallahan rakentaisi varmastikin pari uuttaa, tervettä koulua.

Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se tosiseikka, että Lahti on itse oman keskustansa näivettymisen aiheuttanut. Antamalla luvan rakentaa suuret hypermarket-keskukset Launeelle, Karistoon ja Holmaan, on opetettu ihmiset vuosien saatossa käymään kaupoissa näissä järjettömän kokoisissa jättimarketeissa ilmaisine parkkipaikkoineen. Nyt pitäisi sitten rahavirta saada käännettyä takaisin keskustaan. Eipä taida pelkkä toriparkki riittää tuohon savottaan.

Lahti mainostaa itseään ympäristökaupunkina,Green Citynä, mutta teot ikävä kyllä puhuvat vastaan. Niin kauan kuin autojen parkkipaikat menevät lasten terveyden edelle, on tuo Green City-puhe pelkää sanahelinää ja mainosmiesten tyhjiä lauseita. Pitämällä lapset ja nuoret vuodesta toiseen epäterveellisissä oloissa, Lahti tekee itselleen karhunpalveluksen, joka tulee näkymään vuosien saatossa kasvavina terveydenhoitokuluina.

Yhtäkään lapionpistoa en halua torilla nähdä, ennen kuin rahoitus Lahden koulujen ja päiväkotien olosuhteiden kuntoonsaattamiseksi on lyöty lukkoon Lahden päättäjien toimesta. Mietitään sitä toriparkkia ja sen tarpeellisuutta sitten myöhemmin. Vaikkapa viiden vuoden päästä...


Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset