Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 14.10.2011

Pete

Seniorit

Viime viikolla vietettiin valtakunnallista vanhustenviikkoa. Vanhus, seniori, ikäihminen, eläkeläinen jne. Millä nimellä nyt sitten vanhuksia halutaankaan kutsua. Seniorit lienee se tämänpäivän käytetyin muoto. Eri asia on tietenkin se, missä iässä ihminen on seniori?

Eläkkeelle jäämisen ja varsinaisen vanhuuden väliin on syntynyt ajanjakso, jota kutsutaan kolmanneksi iäksi. Vanhuus ei ala sinä päivänä, jolloin työelämä päättyy. Vanheneminen tapahtuu hitaasti. Monet toiminnat ja aktiviteetit jatkuvat vielä vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Myös uusia aktiviteetteja ja ystävyyssuhteita syntyy eläkkeelläkin ollessa.

Seuraava ikäryhmä, jotka siirtyvät eläkkeelle ovat niin kutsutut suuret ikäluokat. Suurten ikäluokkien elämäntyyli on erilaista verrattuna heidän vanhempiinsa ja isovanhempiinsa. Oletettavaa on, että suuret ikäluokat eivät omaksu perinteistä eläkeläisen roolia, vaan luovat uusia tyylejä, eivätkä jaa samaa ajatusmaailmaa keskenään.

Ennen 50- tai 60-vuotislahjaksi annettiin kiikkustuoli, kaappikello tai kävelykeppi. Vieppä tänä päivänä kiikkustuoli 50-vuotissynttäreille, niin saat turpiisi. Tämän päivän 50- ja 60- vuotiaat haluavat Harley Davidsonin, tatuoinnin ja rasvaimun.

Yhteiskunta on muuttunut ja käsitteet vanhuksista ja iästä sen mukana. Tänä päivänä markkinavoimat näkevät ikäihmiset potentiaalisena kuluttajina, joilla on samat tarpeet kuin nuoremmillakin kansalaisilla. Suomessa on jo yli miljoona vanhuuseläkkeellä elävää ihmistä.
Ei siis mitenkään helposti sivuutettava ryhmä jatkossakaan.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi


Pääkirjoitukset