Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 30.9.2011

Pete

Pakkoliitos

"Pakko ei ole kuin köyhän kuolema" sanoo vanha sanonta. Tätä sanontaa voitaneen soveltaa myös hallituksen kuntauudistukseen, sillä keskusteluissa on usein mainittu myös sana pakkoliitokset. Siitähän on nimenomaan kyse; köyhimpien kuntien liittäminen elinvoimaisempiin, isompiin kuntiin, jolloin saataisiin myös niitä tarpeellisia säästöjä aikaan.
Kuntaministeri Henna Virkkunen kiistää, että hallitus ajaisi kuntia yhteen pakolla. Virkkunen sanoi eduskunnassa, että pakkopuheilla vastustajat antavat kuntauudistukselle hahmon, jota on helppo vastustaa. "Kuntauudistus on pakko tehdä. Mutta sitä ei tehdä pakolla vaan yhteistyöllä" Virkkunen linjaa. Hallitus määrittelee syksyn aikana kriteerit, joilla pyritään muodostamaan ideaalisia kuntia.

Millainen on sitten ideaali kunta? Kuntaliiton mukaan kuntauudistuksessa on luotava vahvoja peruskuntia, jotka muodostuisivat työssäkäynti- tai asiointialueista tai muista toiminnallisista kokonaisuuksista, joiden asukasmäärä on riittävä peruspalvelujen turvaamiseksi. Kuntaliitto on myös katsonut, että kuntien tavoitekoko tulisi olla vähintään 20 000 asukasta.

Kuntia on pyritty vähentämään jo useamman vuoden ajan ja siinä on myös onnistuttu. Vuodesta 2005 on kuntien määrä vähentynyt noin sadalla kunnalla. Nyt kuntia on 336 kappaletta ja jatkossa, kunhan uudistus saadaan päätökseen, ehkä noin 200.
Vuosi sitten Lahdessakin laineet kävivät korkealla, kun keskusteltiin ja äänestettiin suurkunnasta. Hankkeesta tuli kuitenkin pannukakku, kun yhteistä säveltä ei löytynyt. Tämä ei allekirjoittaneelle ollut iso yllätys, sillä kovin nurkkakuntaisesti Päijät-Hämeessä tunnutaan asioista edelleen ajattelevan.
Jos mietitään työssäkäynti- ja asiointialueita, niin kyllähän Lahden, Hollolan ja Nastolan liitto olisi enemmän kuin suotavaa. Hollolan ja Nastolan keskukset sijaitsevat vain noin 15 kilometrin säteellä Lahden torista ja asukkaat sukkuloivat töihin yli kuntarajojen päivittäin, puhumattakaan kauppareissuista. Mikä tässä on niin kauhean vaikeaa?

Vuoden päästä olevat kunnallisvaalit ovat varmasti avainasemassa tässä asiassa ja voin hyvin kuvitella, että kuntaliitokset tulevat olemaan tulevien vaalien kuumin peruna. Tässä olisi paikka järkeistää ja säästää, mutta kuka on siihen valmis?


Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset