Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 23.9.2011

Pete

Voihan Persu!

"Perussuomalaisia ei saa eduskunnan täysistunnoissa kutsua enää persuiksi, eikä keskustalaisia kepulaisiksi. Eduskunnan puhemiestön päätöksen mukaan salityöskentelyssä pitää noudattaa vakaata ja arvokasta puhetapaa. SDP:n kansanedustajia sen sijaan voi kutsua demareiksi, koska he eivät koe puhuttelua loukkaavana." Näin uutisoi YLE tämän viikon tiistaina.

Samaan aikaan myös Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kertoi jakaneensa omille kansanedustajilleen ryhmän oikeudellisen asiantuntijan, entisen oikeustieteen professorin Erkki Havansin ohjeet siitä, millainen vihapuhe on rikoslaissa rangaistavaa ja mikä ei.
Havansi opettaa edustajia esimerkiksi, että sanoja "neekeri", "ählämi", "ryssä" ja "hurri" on syytä karttaa. Myös sanoja "mustalainen" ja "lappalainen" hän kehottaa välttämään. "Jenkki", "sakemanni", "irkku" ja "japsi" ovat ainakin vielä salliituja, samoin "mamu". Sen sijaan haukkumasanat "kamelikuski" ja "taatelintallaaja" ovat opastuksen mukaan aiheetonta syytteen provosoimista.

Myös media on vedetty mukaan tähän nimittelycaseen, sillä julkisen sanan neuvosto on antanut yksimielisen vapauttavan päätöksen kanteluista, jotka sille oli tehty persu-sanan käytöstä tiedotusvälineissä. JSN kuitenkin suosittaa, että tiedotusvälineet käyttäisivät persu-sanaa harkitusti.
Keväällä kansanedustajaksi valitun perussuomalaisten James Hirvisaaren mukaan persu-nimityksellä halutaan loukata ja halveksia. Hirvisaari kertoo saaneensa tarpeekseen eduskunnassa työskentelevistä toimittajista. Hän kirjoittaa blogissaan, että kansanedustajilla on vastassaan röyhkeä, ylimielinen ja valehteleva roskajoukko.

Näin hieman ounastelinkin käyvän, kun eduskuntaan valittiin keväällä suuri määrä ensikertalaisia, joilla ei tunnu olevan mitään käsitystä siitä, miten politiikkaa tehdään ja kuinka kansanedustajan tulee käyttäytyä. Kansanedustaja ei voi julkisesti puhua samalla tavalla kuin puhutaan lähikuppilan pöydässä. Kolmen H:n kerho Halla-aho, Hirvisaari ja Hakkarainen ovat ikävä kyllä näyttäneet jo oman keskustelun tasonsa.

Koska kaikki tuntuvat olevan nykyään niin herkkähipiäsiä nimittelyn suhteen, niin odotan innolla ensimmäistä oikeudenkäyntiä siitä, kun Ari-niminen henkilö haastaa kaverinsa oikeuteen, koska he kutsuvat häntä törkeästi ja halventavasti nimellä "Arska"
Hiekkalaatikkolla nähdään!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset