Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 9.9.

Pete

Tori

"Tori tarkoittaa varsinkin kaupankäyntiä varten suunniteltuja aukioita, joita on erityisesti kaupungeissa ja muissa asutuskeskuksissa, mutta tori voi tarkoittaa myös kaupankäyntiin liittymätöntä aukiota." Näin torin määrittelee kaikkitietävä netin Wikipedia.

Lahden toria on viime vuosina syytetty tylsäksi ja tapahtumaköyhäksi ihan syystäkin, mutta pari viikkoa sitten järjestetyt Mölkyn MM-kisat ja Tanssiva Lahti -tapahtuma toivat torille juuri sitä iloista, ihmisläheistä toimintaa, jota varten torit ovat nimenomaan olemassa. Torin pitäisi olla paikka, jossa ihmiset mielellään käyvät, tapaavat toisiaan, tekevät kauppaa ja yleisesti ottaen viihtyvät. Tähän asti torilla on nähty lähinnä torimummoja ja kerran kesässä jazzia ja rokkia, joten Mölkky- ja tanssitapahtumien yhdistäminen torille oli loistava idea. Hetken Lahti tuntui jopa pieneltä eurooppalaiselta metropolilta vilkkaine toreineen.

Tätä miellyttävää "Tori ihmisille"-linjaa jatketaan joulukuussa, kun torille pystytetään ensimmäisen kerran Joulukylä. Ideahan on napattu Keski-Euroopasta, jossa samanlaiset punamökkiset joulukylät ovat olleet perinteenä jo ammoisista ajoista lähtien. Toivottavasti myyntikojuissa myydään nimenomaan jouluista tavaraa ja mielellään mahdollisimman paljon käsityönä tehtyä, sillä uutta krääsämarkettia en torille kaipaa eikä se oikein sopisi kuvaan. Glögin pitää ainakin tuoksua.

Mielenkiintoista on se, mihin tori siirretään ja miten käy torin elvyttämisen, jos toriparkkia aletaan lähivuosina rakentamaan. Rakennusurakka tulee kestämään vähintään parisen vuotta, joten torille tulisi löytää uusi paikka siksi aikaa. Lahden keskustasta löytyy vain yksi paikka, joka voisi toimia korvaavana alueena torille. Linja-autoaseman ja Kisapuiston parkkipaikka on kohtalaisen keskellä kaupunkia ja tarpeeksi laaja, jotta markkinapäivinä kaikki myyjät ja asiakkaat sinne mahtuvat.
Hieman kauempana olevista paikoista hätätapauksessa voisivat Perhepuiston tapahtumakenttä tai Lahden satama myös toimia. Joka tapauksessa, toriparkkia tai ei, toria ei saa tappaa. Sen pitää olla kaupungin sydän.


päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset