Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Runoja leivästä, koti-ikävästä ja rakkaudesta

Ruskeankarhea kirjan päällys ja piirros leipälaatikossa istuvasta tytöstä, ovat juuri julkaistun Runoja leipälaatikostani runokirjan kannet. Lahden Runomaraton ry:n vuoden 2010 runokilpailun Runoa ja ruisleipää runoista sataviisikymmentä julkaistiin kirjassa.

Kirjajulkaisun ohella Lahden 8. runoviikko levittäytyi monipuolisella ohjelmatarjonnalla Lahden keskustassa. Piano - paviljongissa esittivät Päijät - Hämeen lausujat sekä runokilpailun voittaja Mikko Turtiainen vuoden 2010 runosatoa. Säveltäjä, trubaduuri Kari Halme on säveltänyt kilpailujen runoja ja esitti itse niitä. Laulaminen ja tekstien säveltäminen on hänen omien sanojensa mukaan rentouttaa vapaa-ajan viettoa rakennusurakoitsijan arjessa.

Runokirjan julkaisutoimikunta Tuija Kakko, Kati Mikkola, myös julkaisuillan juontaja, ja Tuulikki Norrlin olivat silmin nähden iloisia julkaisusta. He olivat saaneet sarjakuvapiirtäjä Kaisa Lekan suunnittelutyöhön mukaan piirtämään aiheisiin sopivat välilehdet, joihin sisältyy aimo annos hurttihuumoria. Graafikko Elina Vilpas suunnitteli muun ulkoasun. Toimikunnan mukaan sarjakuvassa ja runossa asiat ilmaistaan tiukan tiivistetysti. Tuija Kakko mainitsi runojen valintaprosessin päätyneen seitsemään päälinjaan; aika, suku, huoli, rakkaus, kaipaus, maisema ja runo. Osa runoista on tekijänsä äidinkieleen mukaan ruotsinkielisiä.

runo
Ankkurirannan Piano -paviljonki oli täynnä runojen ystäviä, kun Lahden runomaraton ry:n uusin 2010 vuoden runokilpailun sadosta julkaistiin kirja "Runoja leipälaatikostani", edessä vasemmalla yhdistyksen pääsihteeri Natalia Kylmänen.

Runoissa pilkahti huumori, välillä mustakin. Ruis- ja hiivaleipä vilahtelevat teksteissä Kirjoittajat ovat ottaneet kantaa tämän päivän köyhtyneisiin ihmisiin, pätkätyöhön, leipäjonoihin ja koti - ikävään, kuten Leena Raveikon runossa Junassa matkalla / Amsterdamista Leideniin/ henkäys kotoa - / ruisrevityn maku eväspussissa./ Kanavat halkovat peltoja,/ veneitä kanavissa / kuin autoja kaduilla,/ karja kanavien välissä./ Tuulahdus kotoa -/ koivunlehden tuoksu.

Eräs viikon illoista oli omistettu edesmenneelle kirjailija ja kansanedustaja Tommy Tabermannille. Lahden Runomaraton ry:n puheenjohtaja Jouko Skinnari kertoi kirjailijan olleen runokirjojen julkaisusuunnitelmissa asiantuntija ja monessa tilaisuudessa neuvoja antanut taustahahmo.
Illan suunnittelija ja juontaja näyttelijä Maarit Peltomaa oli saanut Tabermanin runoja esittämään vanhat opiskelukaverinsa näyttelijät Petri Liskin ja Kai "Raid" Lehtisen. Runoihin oli tanssinopettaja Ilona Kauppinen sovittanut viehättävän tanssiesityksen. Jooga-opettaja ja elokuvaohjaaja Taavi Kassila istui jooga - asennossa Wanhan Valimon esiintymislavalla ja lausui omia runojaan, joihin hän oli saanut kipinän tavatessaan vuosia sitten runoilija Tommyn.
Lasten runokilpailun voitto meni Mukkulan peruskoulun oppilaille. Uutta aikaa Lahden 8. runoviikkoon toivat lahtelaiset nuoret räppärit, tanssijat, Facebook - runoilijat näytelmällä "Ääniä sanojen sisällä". Viikon päätti näyttelijä Eila Pyhältö näytelmällä Elämä pikatoimituksena.


Marja- Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto