Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miinakentässä paukkuu kuten porvoossa. naisvaltuutettu vain maalaa lasten naamaa.siinä sanomaa lastenoikeuksien päivälle.oma etu näkyy selvästi 20.11.2017 08:28
lasten oikeuksien päivänä.yksikään puolue ei ymmärrä puuttua.kyvyttömien äitien lastensa laiminlyöntiin.vaikka kovasti ovat huolissaan tasa-arvosta. 13.11.2017 08:20
hollolassa hirvikiväärin luoti ravintolan ikkunan läpi 10.11.2017 17:58
tilastoa isänpäivälle.perheistä joissa yksi vanhempi.äiti ja lapsia 150274.isä ja lapsia 31452.tämänkin muuttamista naiset vastustaa. 06.11.2017 08:23
Nykyään puolueitten mielipiteet on mitä on! Ne eivät kerro enää mitään! Sama, kuin tuuli ruohoa heiluttelisi! 04.11.2017 20:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Huonot ja hyvät uutiset

24.11.2017

Papin Palsta

Protestiliike

24.11.2017

Ville Skinnari

Ketään ei saa jättää yksin

24.11.2017


Kaskinen
Runoilija Anna-Mari Kaskinen oli Launeen kirkon miestenpiirin vieraana maanantaina. 
- He olivat rakentamassa Lohjalla lasten kirkkoa ja halusin tulla Launeen kirkkoon kertomaan heille, kuinka minun tekstit ovat syntyneet virsikirjaamme

Hyvä virsi tuo toivoa

Runoilija Anna-Mari Kaskinen oli vain 28 -vuotias, kun hänen virsiään päätyi uuteen virsikirjaan vuonna 1986. Hänen tunnetuimpia virsiä ovat Herra kädelläsi ja Taivaan isä suojaa antaa. Molempiin virsiin sävellyksen on tehnyt muusikko Pekka Simojoki. He ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 1979 lähtien tähän päivään saakka.
- Emme osanneet kuvitella Pekka Simojoen kanssa, että laulujamme päätyisi virsikirjaan. Meiltä pyydettiin virsikirjan uudistustyön viimevaiheessa, että voisitteko tehdä vielä lasten ja nuorten lauluja.

Kaskinen kertoo, että kahteen heidän tunnetuimpaan virteen oli ollut valmiina sanoitus ja sävellys ennen kuin he istuivat keskustelemaan projektista Pekka Simojoen kanssa.
- Pekan sävellykset istuivat minun runoihin, eikä niihin oikein ollut pakko tehdä edes muutoksia. Näillä klassikoilla oli siis varsin mielenkiintoinen syntyhistoria.

Runoilija ja suomalaisten legendaaristen virsien sanoittaja huomauttaa, että ihminen, joka kirjoittaa virsiä, ei saa tehdä itsestään liian pyhää tai hurskasta.
- Ihmisten kipuja ja vaikeuksia on hyvä käsitellä virsissä. Kukaan ei ole yksin edes elämän
vaikeimmilla hetkillä. Virsien kautta voi tuoda esille esimerkiksi Jumalan antamaa lohdutusta. Se
täytyy muistaa, että aina on olemassa myös armo.

Ei mitään pateettisia virsiä

Jokainen suomalainen kirkossa virsiä laulanut ihminen tietää, että Kaskinen ja Simojoki eivät edusta omien virsiensä kautta virsien pateettista linjaa.
- Haluan kirjoittaa aidosti rehellisiä virsiä. Ihminen on pieni sekä vajavainen ja sen asian voi reilusti tunnustaa.
Kaskisen mielestä Jumala on suurempi ja ihmeellisempi kuin ymmärrämmekään.
- Jumalaa ei voi laittaa pieneen purkkiin.

Suomalaisten nykyvirsien uranuurtajatyöparin yhteistyö alkoi jo vuonna 1979, kun molemmat aloittivat opiskelun Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.
- Parasta laatua -levy lapsille on viimeisin yhteistyömme hedelmä.

Herra kädelläsi-virsi on rakkain

- Ensimmäisenä virsikirjaan päätynyt laulu Herra kädelläsi on minulle henkilökohtaisesti rakkain virsi. En tiennyt sitä kirjoittaessani, että siitä tulee virsi.
Jaakko Löytyn säveltämä Pidä minusta kiinni -laulu on myös yksi suosikeistani.
- Jumis taas syntyi siten, että kirkon piirissä mietittiin, miten jumalanpalvelusta olisi mahdollistakehittää siihen suuntaan, että eri-ikäiset ihmiset tuntisivat sen omakseen ja esimerkiksi koululaiset saisivat sinne heille suunnattuja lauluja.

Tämän projektin myötä syntyi joukko iloisia ja raikkaita lauluja.
- Jäähyväiset-laulu on jäänyt elämään tästä yhteistyökuviosta. Vuosi sitten adventin aikoihin kirkoissa otettiin käyttöön uusi virsikirjan lisävihko.

Lisävihkoon kerättiin tuttuja lauluja sekä virsiä eri puolilta maailmaa.
- Olin mukana tässä työryhmässä. Sen lisäksi olen suomentanut Ruotsin kirkon virsikirjan virsiä.

Petri Görman


Ajankohtaista -arkisto