Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

jo on aikoihin eletty.kun nimi paperiin laitetaan.kun yöpuulle mennään naisen kanssa.mitä tästä seuraa jos tämä kehitys vielä jatkuu. 18.12.2017 09:16
ILo Herrassa on meidän ilomme ja myös terveys ja kiitos mieli ja näin ilo kasvaa aina armon kanssa ja voittaa ja me rakastamme seurata Jeesusta ja olla pelastettu hänen verensä kautta ,ei muuta tietä ,kiitos ja siunausta,Keijo södertälje 16.12.2017 14:34
joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Varpula
Vihertalo Varpula on toiminut Lahdessa 50 vuotta. Puutarhuri Antti Varpula on nostanut vierelleen syyshortensian Rajakatu 2:ntaimimyymälän pihalla. Ennen maan routimista on paras hetki istuttaa keväällä kukkivat sipulikukat ja monivuotiset pensaat ja puut.

Kotipuutarhat monipuolistuneet 50 vuodessa

Rajakadulla on toiminut Vihertalo Varpula vuosikymmeniä, ehkä vähän piilossa vihreän aidan takana Mannerheiminkatua huristavilta autoilijoilta. Puutarhuri Antti Varpula aloitti Lahdessa kotipuutarhoille taimimyynnin elokuussa 1967, siis 50 vuotta sitten. Silloin myytiin paakkutaimisia omenapuita, marjapensaita ja orapihlaja-aidan taimia keväisin ja alkukesästä.

Lahdessa Varpula aloitti Helsingintien sillankorvassa taimimyymälän myyden Hankkijan taimia. Oman myymälän hän perusti ensinnä nykyisen Pässinpuiston tontille. Sieltä yritys siirtyi nykyiselle Rajakadun tontilla, missä oli iso, syvä maakuoppa, mikä täytettiin. Hyötykasvien lisäksi oli myynnissä erilaisia siemeniä kuten porkkanan, punajuuren ja persiljan sekä kesäkukkien. Monivuotisina pihojen koristepensas oli esimerkiksi morsiusangervo ja monivuotiset ruusut. Siemenperunoita kaupunkilaiset tulivat ostamaan 1990 luvulla.

-Ilmasto on lämmennyt viimeisen 15 vuoden aikana Suomessa siten, että jopa eteläisen Euroopan Magnolia-puut selviävät talven yli Lahden seudulla samoin viinirypälepensaat, kertoo hyväntuulinen, kesäruskettunut puutarhuri. Meillä myydään myös talven kestäviksi jalostettuja makeaa kirsikka- ja luumupuulajikkeita. Kun aloitin Lahdessa, kysytyin omenapuun taimi oli Valkoinen kuulas, nyt kesäomenalajikkeita on useampia, kuten kestosuosikit Huvitus ja Siloposken hunajainen, syysomenoista esimerkiksi Grenman ja talviomenoista Siloposken kaunotar. Koristepuista värikkäimpiä ovat Verijapaninvaahtera-puut.

Mikä on pitkän kauppapuutarhuriuran salaisuus? Antti Varpula hymyilee; se on rakkaus kasveja, maata ja multaa kohtaan. Hän kertoo aloittaneensa kasvien kanssa seurustelun äiti Varpulan pihapiirissä ja kukkakaupassa lapsuuden kotipitäjässä Punkalaitumella Satakunnassa. Hän pääsi Reitkallin puutarhurikouluun1960 luvulla. Sinne vaadittiin kolmen vuoden harjoittelu. Koulu oli Vehkalahdella, Haminan läheisyydessä. Se oli perustettu jo 1898 naisille. Myöhemmin kaksivuotiseen kouluun otettiin myös miehiä ja perustettiin kauppapuutarhurilinja.

Mielenkiintoinen Varpulan harjoittelupaikoista oli Kultarannan puutarha. Sieltä mieleenpainuvia muistoja hänellä on keskustelut puutarhan hoidosta rouva Sylvi Kekkosen kanssa. Tämä oli todella ystävällinen ihminen ja kiinnostunut presidentin kesäkodin ympäristöstä.Presidentti Urho Kekkosella ei ollut aikaa puutarhakeskusteluihin.

Ihmisillä on nykyisin taloudellisesti varoja istuttaa kotipihoihin erikoisiakin kasveja, ja talojen piha-alueet ovat hyvin hoidettuja samoin kerrostalopihat. Nyt pihoihin on muotia istuttaa kääpiöhavupuulajikkeita. Ensimmäinen havupuusuosikki oli Kanadan Tuija. Ennen maan jäätymistä on aika istuttaa ensi kevään tulppaanien sipulit, kuten Triuph-ryhmät, jotka kukkivat sävy sävyssä ja eri aikajanalla.

Puutarhurin neuvoo, että keväällä tulppaanin kukittua, sen varsi pitää katkaista alimpaan lehteen saakka ja poistaa kuivunut varsi myöhemmin. Silloin sipuli jaksaa kasvattaa komean kukan jälleen seuraavana keväänä.

-Kun astiataimet tulivat myyntiin, mahdollistui kasvien istutukset koko kesäkaudelle. Myös henkilökunnan pitää olla ammattitaitoista, mistä Antti Varpula kiittää omaa henkilökuntaansa. Asiakkaita he neuvovat esimerkiksi mullan käsittelyssä ja kasvien istutuksissa, lannoituksessa ja kasvupaikan valinnassa. Kotipuutarhassa ostomulta tai turve pitää sekoittaa maan perusmultaan, hiekkaan tai saveen, silloin se tukee kasvavia kasveja. Syksy on parasta istutuskautta monivuotisille puutarhakasveille. Ne pääsevät kasvuvauhtiin heti keväällä maan lämmettyä.

Marja-Liisa Niuranen


Ajankohtaista -arkisto