Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 1.9.2017

PT

Lapset maksavat Lahden huonon taloudenhoidon?

Kaupunginhallituksen budjettiraamin mukaan sivistyspalveluiden olisi karsittava menojaan noin 4,8 miljoonalla eurolla. Kyseessä on iso summa, joten herääkin kysymys, mistä moinen hurja säästötarve oikein koostuu?

Pääosa ylityspaineesta aiheutuu väistötilaratkaisuiden takia kohoavista vuokrakuluista, jotka lisäävät menoja lähes 3,4 miljoonalla eurolla. Eli hieman oikoen voisi päätellä, että kun Lahden kaupunki on rakennuttanut koulut, joissa ei voi työskennellä sisäilmaongelmien vuoksi, niin lasku väestötiloissa opiskelusta sälytetään tylysti lasten niskaan kiristämällä entisestään tiukkoja kukkaronnyörejä perusopetuksen suhteen. Nythän lapset kärsivät jo siinä, että joutuvat käymään koulunsa vuosikausia väistötiloissa, puhumattakaan sairastumisvaarasta homekoulujen vuoksi.

Talousarvioehdotuksen mukaan leikkaukset iskisivät etenkin perusopetukseen, jossa menoja ollaan karsimassa 1,2 miljoonalla eurolla. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa 20 opettajan ja 30 koulunkäyntiavustajan vähennystä syyslukukauden 2018 alussa. Samaan aikaan kun opetushenkilöstöä vähennettäisiin, oppilasmäärän ennustetaan kasvavan noin 190 oppilaalla, joka näkyisi suoraan suurenevina opetusryhminä. Luokkakoot kasvavat, joka tuo helposti tullessaan erilaiset häiriötekijät luokkayhteisöihin. Jo nyt monissa peruskouluissa tehtäväkirjojen sijaan käytetään monisteita. Mistä vielä nipistetään? Sivistystoimen mukaan säästöt merkitsivät selvää palvelutason laskua ja niillä tulisi olemaan vaikutusta lasten ja nuorten hyvinvointiin ja oppimistuloksiin. Lahdessa opetuksen resurssi on jo nyt suurten kaupunkien alhaisin.

En halua uskoa, että meillä on varaa tällaiseen säästötoimenpiteeseen. Säästöt on yksinkertaisesti pakko löytää muualta. Lapset ja opetus on huonoin mahdollinen säästökohde, sillä silloin kaivamme maata omien jalkojemme alta tulevaisuutta ajatellen. Jossain vaiheessa elämäämme, ennemmin tai myöhemmin joudumme varmasti kohtaamaan tämänkaltaisten säästöjen tuloksen ja se ei välttämättä ole kaunis näky.

Kokoomus on kovasti markkinoinut veronkorotuksia vastaan, mutta nyt näyttää siltä, ettei muuta vaihtoehtoa ole. Kaupungin viranhaltijajohdon arvion mukaan veroja nostamalla voitaisiin saada ensi vuonna jopa 20 miljoonan euron lisätulot. Toisaalta on kyse hölmöläisten peiton jatkamisesta yläpäästä alapäähän, mutta hätäratkaisuna pieni veronkorotus voisi toimia. Kunhan ei tule tavaksi.

Korotus leikkaisi hieman lahtelaisten ostovoimaa, mutta olen varma, että Lahden vetovoimaa heikentää enemmän se tieto, että täällä ei lapsiin ja opetukseen satsata, pikemminkin leikataan ja säästetään samaan aikaan kun koulut makaavat homeessa. Silloin saattaa monelle lapsiperheelle nousta varteenotettavaksi vaihtoehdoksi nostaa kytkintä ja siirtyä esimerkiksi naapuriin Hollolan puolelle.

Viime tiistaina sivistyslautakunta teki sen ainoan oikean ratkaisun asiassa eli se torppasi Lahden perusopetuksen ja lukio-opetuksen suursäästöt. Lautakunta päätti pitää opettajien, koulunkäyntiavustajien määrän ja lukioiden kurssitarjonnan ennallaan, eikä perusopetuksestakaan vähennetä. Samalla sivistysautakunta päätti yksimielisesti perusopetuksen henkilöstömenoihin miljoonan lisäyksestä.

Rohkeaa toimintaa sanon minä. Kaupunginhallituksella ja -valtuustolla on tosin asiaan varmasti sanottavaa, joten taistelu opetuksen rahoituksesta ei todellakaan ole vielä ohi. Pikemminkin voidaan sanoa, että keskustelu on nyt viimeistään räjäytetty käyntiin ja haastankin kaikki valtuutetut etsimään tarvittavat säästöt muualta kuin opetuksesta. Vaikka sitten veronkorotuksien kautta.

Lapset eivät saa olla maksumiehinä tässä surkeassa tilanteessa, johon on ajauduttu pelkästään siksi, että rakennusvalvonta on ollut Lahdessa tehotonta ja käsistä on päästetty sutta ja sekundaa rakennusfirmojen kääriessä voitot liiveihinsä ilman mitään vastuuta lopputuloksesta.

Olemme perustavaa laatua olevien arvokysymyksien äärellä. Yhteiskunnan sivistyksen taso nimittäin määritellään tavasta, jolla se kohtelee heikoimpiaan.
Miten sinä haluat, että lapsiasi Lahdessa kohdellaan?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset