Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Korpela
Käsikirjoittaja Heikki Luoman Korpelan kujanjuoksun viimeistä tuotantokautta kuvataan parhaillaan Tampereen seudulla. Kuvauspaikalla saattaa käsikirjoittajakin (vas.) joutua oikeisiin töihin.

Heikki Luoma:
Kyllähän minä suomalaisen yhteisökuvauksen osaan

Ex-lahtelaisen ja Etelä-Lahdessa pitkään asuneen käsikirjoittaja Heikki Luoman maalaiskomediat on nähtävissä seuraavan vuoden ajan Yle Areenassa. Sunnuntaina TV1:llä alkaa uusintana Korpelan kujanjuoksun ensimmäinen tuotantokausi ja heti sen perään on vuorossa saman sarjan toinen tuotantokausi.
- Korpelan kujanjuoksun kolmatta tuotantokautta kuvataan vielä lokakuuhun saakka. Sen jälkeen koko sarja on valmis.

Luoma myöntää, että pitkä yhteistyö mukavan tiimin kanssa päättynee tähän ja mieli on sen vuoksi hieman haikea.
- En minä kirjoitushommia aio kuitenkaan jättää. Nyt minulla on aikaa kirjoittaa näytelmiä. Tuskin kukaan onnistuu houkutella minua enää kuitenkaan pitkän sarjan kirjoittamiseen?

Luoman ja Ylen yhteistyö alkoi 1990-luvun alussa, kun tv-sarja Matkalaukkukostaja näki päivänvalon.
- Tämän sarjan viimeinen osa keräsi yli miljoona katsojaa tv:n kotikatsomoihin ja sen vuoksi minulle tarjoutui mahdollisuus kirjoittaa maalaiskomediasarjan ensimmäinen osa Vain muutaman huijarin tähden.

Pois päivätyöstä

- Olen erittäin tyytyväinen siitä, että uskalsin heittäytyä vapaaksi kirjailijaksi vuonna 1990.

Luoma jätti tuolloin päivätyönsä Enso Gutzeitin Lahden tehtailla.
- Minulla oli silloin niin suuri palo kirjoittamiseen. Kaikki vapaa-aika täyttyi kirjoitusharrastuksesta ja sen vuoksi oli tehtävä selkeä ratkaisu joko päivätyöt tai käsikirjoittaminen. Nyt voin rehellisesti sanoa, että tein oikean valinnan.

Käsikirjoittaja muistelee vieläkin elämänsä käännekohtaa positiivisin miettein.
- Minulla oli selkeä usko itseeni, että kirjoittamalla on pakko pärjätä. En edes perheellisenä miehenä pelännyt, kuinka selviydyn taloudellisesti, vaikka lama pukkasi päälle.
- Jos tämä ratkaisu olisi jäänyt tekemättä, niin varmaankin kertoisin vielä Lahdessa tarinaa, että minusta olisi tullut jotain, mutta kun en uskaltanut.

Useiden suomalaisten juuret maalla

Käsikirjoittaja Luoma muistuttaa, että useiden suomalaisten ihmisten juuret ovat maalla
- Ihmiset tietävät, että maalla on aina useita sekä tunnistettavia persoonia yhdessä kylässä.

Sen vuoksi käsikirjoittamieni tv-sarjojen Ihmistyypit ovat olleet sitä kautta tuttuja sekä turvallisia suomalaisille katsojillekin, ainakin suurimmalle osalle.
- Pirunpellosta lähdettiin tietoisesti tekemään vakavampaa sarjaa, mutta huumori löysi kuitenkin tien tähänkin tv-sarjaan useiden loistavien ihmisluonteiden kautta.

Korpelan kujanjuoksun tarinakehyksen yksi keskeisin asia on epäoikeudenmukainen kaivoslaki.
- Luontoarvot on alistettu Suomessa Luoman mukaan täysin taloudellisille arvoille. Myös Talvivaara on ollut yhtenä isona asiana takaraivossa, kun Korpelan kujanjuoksua on luotu.

Saan palautetta jatkuvasti

- On hienoa saada palautetta näytelmien ja tv-sarjojen katsojilta. Sain keväällä halvaantuneelta sängyssä makaavalta mieheltä puhelinsoiton, jonka yhteydessä hän kertoi saavansa tv-sarjojeni katsomisesta elämäniloa ja virtaa. Tällainen palaute lämmittää erityisesti mieltä ja saa raavaankin miehen hiljentymään, Luoma toteaa.

Suomessa on Luoman mukaan vallalla sellainen käsitys, että komedian keinoin ei voida puhua elämän vakavista asioista.
- Minä olen toista mieltä. Ihmismielen syvimpiä tunteita on mahdollista kuvata myös huumorin höystämänä. Äärimmäisen koomisessa tilanteessa voi olla myös äärimmäistä tragiikkaa.
- On tärkeää, että elämän kaikki puolet tulee esiin näytelmissä tai tv-sarjoissa.

Petri Görman

 


Ajankohtaista -arkisto