Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Lähde
Lahti Aqua aloittaa pohjavedenpumppauksen Launeen vedenottamolla syksyllä. Siellä on tehty jo 10 vuoden ajan suojapumppauksia, mutta tuotantokäyttö alkaa syksyllä pitkän tauon jälkeen.

Syksyllä saadaan taas raikasta Launeen lähteen vettä

- Launeen vedenottamolle on rakennettu kaksi 50 metriä syvää pohjavesikaivoa saneerausprojektin yhteydessä. Vanhat matalat rengaskaivot on korvattu uusilla tämän päivän vaatimustason mukaisesti, Lahti Aqua Oy:n toimitusjohtaja Martti Lipponen kertoo.

Lahden vanhin vedenottamo otettiin koekäyttöön vuosi sitten.
- Vuoden ajan olemme seuranneet prosessin etenemistä ja tehneet jonkin verran myös muutoksia siihen.

Pohjaveden puhdistusprosessi on rakennettu toimitusjohtajan mukaan viimeisen päälle laadukkaasti.
- Aktiivihiilisuodatuksella vedenkäsittelyn yhteydessä poistetaan kaikki pienetkin haitta-aineet vedestä. Samanlaiset puhdistusmenetelmät on käytössä myös kaikilla muilla Lahden alueen vedenottamoilla.

Pohjaveden syöttöpisteet ovat myös uudessa paikassa.
- Kun kaikki vesijohtoverkostoon tehdyt toimenpiteet ovat valmiina, niin käynnistämme Launeen vedenottamon uudelleen lomien jälkeen syksyllä.

Viidennes Lahden vedentarpeesta

- Launeelta voi pumpata pohjavettä vuorokaudessa 4500 kuutiota ja tämän määrän voi tuplata poikkeusolosuhteissa 9000 kuutioon.

Lahdessa vedenottotarve on 20000 kuutiota vuorokaudessa ja Launeen vedenottamo tuottaa siitä syksyllä viidenneksen.
- Olemme osallistuneet kehätien suunnittelu- ja tutkimustyöhän. Tien sijainti ei häiritse vedentuotantoamme. Kehätie sijaitsee pohjaveden valuma-alueen ulkopuolella.

Vedenottamon käyttöönotto on ollut merkittävä projekti.
- Olemme sijoittaneet vanhaan vedenottamoon koko vedenkäsittelyprosessin. Vanha rakennus oli haastava kohde, mutta lopputulos on hyvä.

Petri Görman


Ajankohtaista -arkisto