Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 12.5.2017

PT

Kevään merkkejä ilmassa?

Meille suomalaisille toukokuu merkitsee kolmea asiaa:
Numero 1: Kevät koittaa! Säät lämpenevät, luonto herää, suomalaiset heräävät, kylmä talvi on ohi.
Numero 2: Suomi voittaa kultaa jääkiekon MM-kisoissa.
Numero 3: Suomi voittaa Euroviisut.

Tutkitaanpa hieman missä aikataulussa edellämainituissa asioissa edetään. Ensimmäiseksi käydään käsiksi säähän. Keskiviikkona Pekka Pouta kertoi televisiossa sääennustuksen loppuviikolle. Nauruksi meni koko sääennustus, eikä ihme, sillä sää muistuttaa enemmän joulukuuta kuin toukokuuta. Vappuaattonakin Lahdessa oli enemmän lunta kuin jouluna.
Joka päivä pitää miettiä, vaihtaisinko talvirenkaat autoon takaisin. Pipoa ja hanskoja olen kuljetttanut varaston ja vaatekaapin väliä jo pari viikkoa. Tarvitaanko niitä vai ei? Yleensä on tarvittu. Toukokuussa pitäisi olla edes etäisesti kesää muistuttava keli, mutta kun ei ole. Ilmastonmuutos toimii näköjään ihan väärään suuntaan vai pitäisiköhän tästäkin syyttää Sipilän hallitusta tai Trumpia? Jotain kieroa ne ovat varmasti tehneet, kun keväästä ei ole tietoakaan. Joku on ollut nähtävästi ilkeä neiti Keväälle.

Entäpä sitten jääkiekko? Saisiko jääkiekon puolelta vähän iloista kevätmieltä puseroon? Joko kultavouhotus on huipussaan? No, ei varsinaisesti, sillä jatkoon pääsy alkulohkosta alkaa näyttää enemmän selviytymistaistelulta kuin riemumarssilta finaaliin.
Suomalaisten mieleen on ollut erityisesti hienosti taisteltu, vain neljän maalin tappio aina niin kovalle kiekkomaalle Ranskalle. Tsekkejä vastaan menetettiin kolmen maalin johto. Onneksi sentään Valko-Venäjä ja Slovenia voitettiin, niukasti tosin. Loput ns. huonommista maista (Sveitsi & Norja) olisi syytä voittaa tai sitten koittaakin sellainen takatalvi suomalaisessa sielunmaisemassa, että toukokuinen sää vaikuttaa helteeltä sen rinnalla.

No, vielä ne Euroviisut. Ne olivatkin perinteisesti tänä vuonna nopeasti ohi, kun sinänsä ihan kaunis kappale jäi ilman ymmärrystä muualla Euroopassa ja Suomi ilman finaalipaikkaa. Tosin perinteisesti Suomi ehti mediassa paistatella kisan ennakkosuosikkina ja Eurooppa tuntuikin jälleen kerran olevan polvillaan Suomen viisun edessä. Jotain kummallista tuomaripeliä ja vilunkia oli taas ilmassa sanon minä. Olisikohan Norma Johnin pitänyt vetää hirviömaskit naamalleen?

Kyllä se nyt vain niin on, että meitä suomalaisia taas koetellaan tänä keväänä. Mikään ei nyt tunnu menevän putkeen. Ei kesää, ei euroviisuvoittoa, ei MM-kultaa, ainoastaan kylmää kyytiä tarjolla härmäläisille joka suunnalla.
Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta ei kannata kuitenkaan vaipua epätoivoon, sillä suurella todennäköisyydellä se kesä sieltä vielä saapuu tänne Härmänkin perukoille ja aurinko paistaa lopulta sinne suomalaiseen risukasaan. Ehkäpä pärjäämme sitten ensi kevään lätkäkisoissa ja euroviisuissa? Eli reippaasti leuka rintaan ja kohti uusia vastoinkäymisiä. Valoa näkyy jo tunnelin päässä, ellei se sitten satu olemaan vastaantuleva juna.

Kuten presidentti Koivisto asian jämptisti aikoinaan ilmaisi: Kyllä se siitä!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset