Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Puutarha
Koulutuskeskus Salpauksesta lyhyellä työharjoittelujaksolla Aaltosen Puutarhassa thaimaalainen Songserm Rerai, vas. ja puutarhuri Eeva Liisa Aaltonen kevätkukkien taimia istuttamassa.

Monimuotoista elämään ja työhön opiskelua

Koulussa passiivinen istuminen ja teorian opiskelu ei kiinnosta kaikkia ihmisiä. Oppisopimuksella ammatin hankkiminen on mahdollista, ja monissa ammattiin liittyvissä opinnoissa ovat työharjoittelut joko pakollisia tai ainakin suotavia.

Porvoonjoentiellä Aaltosen Puutarha Oy:n tiloissa oli maaliskuussa työelämän käytäntöön tutustumassa aikuisopiskelijoita sormet mullassa.
Koulutuskeskus Salpauksen maahanmuuttaja- opetussektorilta istutti Songserm Rerai hymyillen kasvihuoneella kevätkukkien taimia ruukkuihin. Hän on avioitunut ja muuttanut vuosi sitten lahtelaisen puolisonsa kanssa Suomeen. Rerai haluaa opiskella puutarha-alaa täällä. Hänen sisarellaan on kotimaakunnassa Thaimaan Nagonragchsimassa vihannespuutarha, joten ala on hänelle tuttu. Rerai on parhaillaan Koulutuskeskus Salpauksen maahanmuuttajakoulutuksen opiskelija ja hän haluaa tutustua suomalaiseen kauppapuutarhan toimintoihin.

Suomea Songserm Rerai osaa jo kiitettävästi, vaikka on ollut täällä vain vuoden. Englantia hän puhuu sujuvasti, ja haastattelussa hänellä oli tulkkina puutarhuri Eeva Liisa Aaltonen. Harjoittelijalla ja opettajalla tuntui olevan keskinäistä sielujen sympatiaa. Opiskelija harmittelee turhan lyhyttä, parin viikon harjoittelujaksoa puutarhalla.

Rerai oli jo viime kesänä auttamassa lahtelaisen ruokaosuuskunta Rokissa Aaltoselta vuokratulla pellolla ja kasvihuoneella. Hänellä on suunnitelmissa asua Suomessa seitsemän kuukautta vuodessa ja viisi kotimaassa, missä asuvat hänen kaksi aikuista lastaan. Ammattioppiin kuten vihannes- ja muuhun viheralan ammattiin valmistuminen edellyttää käytännön harjoittelua puutarhoilla. Maahanmuuttaja-rouvan ammattisuunnitelmalla pitää nostaa hattua. Ala on jo fyysisesti raskas hennolle naiselle ja kilpailu on kovaa ulkolaisten tuotteiden ja kotimaisuuden kesken Suomessa.

Toinen ryhmä, joka harjoittelee oman elämän käytäntöjä varten myös Aaltosen puutarhalla, ovat kehitysvammaiset nuoret aikuiset. Heidän asemapaikkansa on Päijät-Hämeen hyvinvointikeskuksen Niemen toimintakeskus, joka oli vielä helmikuun loppuun Lahden kaupungin hallinnassa. Puutarhalla ryhmä harjoitteli kodin kukkien hoitoa ohjaaja Anu Uusikosken opastuksella.

Nuorten aikuisten ryhmä harjoittelee ohjaajansa johdolla myös kodinhoitoon varatussa omakotitalossa. Nuoria naisia ryhmässä on viisi ja toistaiseksi mukana tyttöjen vauhdissa on pysynyt yksi nuorukainen. Harjoitustalossa ryhmäläiset leipovat, tekevät ateriat ja hoitavat siivouksen ja vaatehuollon. Ryhmän päämäärä on päästä asumaan itsenäisesti ja oppia hoitamaan itsellisesti omia asioita.

Haaveena on myös oppia ammatti ja saada työssäkäynnistä palkka. Saimaankadulla on muutamille mediapaja alihankintatyöpisteenä sekä kaupungin eri toimipisteissä. Ryhmä on vieraillut eri työaloilla kuten tallikäynnit Jokimaan raviradalla ja Vääksyssä.

Kehitysvammaisten ihmisten elämänpolulla on viime vuosikymmeninä tapahtunut huomattavaa kehitystä. Heillä on mahdollisuus omaan itselliseen asumiseen tuettuna. Koulutuskeskus Salpaus tarjoaa käytännön opintolinjoja ammattiin valmistumiseen. Ikään kuin suojavarjona on esimerkiksi Niemen toimintakeskus sadalle lahtelaiselle, mistä lähdetään tutustumaan tämän pienen ryhmän tavoin eri toimialoille.

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto