Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miten toteuttaa tasa-arvoa.kun nainen on kyvytön tehtävissään.poliisissakin tämä tuli ilmi.jo 30 prosentin kiintiö henkilökunnassa .tekee tiukkaa suoriutua työssä.napsivat rusinat pullasta.tasa-arvon nimissä. 23.10.2017 08:32
taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Pääkirjoitus 7.4.2017

PT

Hiihtoliitto ja Lahti riidoissa

Lahdessa järjestettiin loistavat hiihdon MM-kisat. Tunnelma oli loistava, sää suosi ja menestystäkin suomalaisille piisasi, ainakin enemmän kuin viime vuosilta olisi voitu odottaa. Ainoa joka on ollut kisojen jälkeen nenä nyrpällään, on ollut Suomen Hiihtoliitto. Syykin tiedetään. Hiihtoliitto vastaa yksinään kisojen tappioista, joita vääjäämättä on tulossa, sillä kisojen katsojamäärä jäi alle tavoitellun 200 000 katsojan. Tappiota on tulossa monien eri lähteiden mukaan joitain satojatuhansia euroja, joten ihan pikkurahoista ei ole kyse.

Hiihtoliittohan yritti vielä muutama viikko ennen kisoja saada helpotuksia sovittuihin maksuihin Lahden Hiihtoseuralle ja Lahden kaupungille, mutta Lahdessa ei tähän suostuttu. Ja miksi olisikaan? Sopimus on sopimus, vaikka huonompikin. Sopimushan takasi Lahden Hiihtoseuralle 1,1 miljoonaa euroa ja Lahden kaupungille 900 000 euroa, käy kisojen taloudellisen onnistumisen kanssa niin tai näin. Näin siis kisojen taloudellinen Musta Pekka jäi Hiihtoliiton käteen ja sekös sapettaa.

Totuuden nimissä on myönnettävä, että Hiihtoliiton tekemä sopimus on sellaisenaan käsittämätön ja täytyy ihmetellä miksi moiseen sopimukseen on Hiihtoliitossa alunperinkään suostuttu. Ihmeellistä, että näin isot kansainväliset kisat järjestetään niin, että riskeistä vasta vain yksi taho. Se ei kuitenkaan ole hiihtoseuran tai Lahden kaupungin vika, että tällaiseen sopimukseen on päädytty. Tuskinpa lahtelaiset pyssy ohimolla tätä sopimusta vaativat? Tästä suivaantuneena Hiihtoliitto on uhkaillut ettei se aio automaattisesti hakea Lahdelle maailmancupin kisoja ensi talvelle. Näin tapahtuessa se olisi melkoinen kuolinisku Salpausselän kisoille. Minne maailmancupin kilpailut sitten voitaisiin Suomessa siirtää? Ruka? Kuopio? Muut mahdolliset kisapaikat eivät yksinkertaisesti ole olosuhdetasoltaan läheskään samaa luokkaa Lahden kanssa, joten kyllä tässä hiihtoliitto ampuisi itseään komeasti jalkaan. Uskon, että näin tyhmää päätöstä ei hiihtoliitto tee. Kyseessä onkin lähinnä viesti lahtelaisille siitä, että jatkossa hiihtoliitosta ei löydy allekirjoittajaa moisille sopimuksille, joissa riskit kantaa yksinään hiihtoliitto.

Lahden kaupunki on tehnyt hiihtostadionille mittavat, miljoonien eurojen investoinnit verovaroin ja hiihtoseura hoiti pitkälti kisoihin tuhatpäisen, osaavan talkooväen. Tämä ei kuitenkaan hiihtoliitolle jatkossa tule riittämään. "Ulkomailla monissa paikoissa kaupungit maksavat saadakseen tällaiset kisat" toteaa liiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.
Lahden talousalueen katsotaan netonneen kisoista noin 20-30 miljoonaa euroa, jonka lisäksi voidaan plussaksi laskea runsas TV-näkyvyys maailmalla. Totuuden nimessä on myönnettävä, että kyllähän Lahti tässä voittajana maaliin lasketteli. Hieman balsamia haavoihin, sillä edelliset kisat onnistuivat dopingskandaaleineen pilaamaan koko kaupungin maineen vuosiksi.

Nyt kannattaisi molemmin puolin rauhoittua ja istahtaa rauhassa saman pöydän ääreen ja laskea porukalla, minkälaisella tuottojen jaolla kaikki osapuolet olisivat olleet tyytyväisiä kisojen tuottoon ja tehdä sen perusteella uusi sopimus seuraavista kisoista. Liki sata vuotta on Lahdessa hiihtokisoja järjestetty ja ne ovat tärkeä osa Lahden brändiä. Toivotaan ettei muutama mielensäpahoittaja tätä perinnettä pilaa ja sopu löytyy. Lahti tarvitsee kisansa ja hiihtoliitto Lahtensa.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi


Pääkirjoitukset