Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 3.3.2017
Pete

Kuntavaalien ehdokkaat selvillä

Kuntavaalien ehdokaslistat jätettiin tiistaina. Lahdessa ehdolle asettuu 406 ehdokasta. Vaikka joissain medioissa on iloittu ehdokkaiden määrän lisääntymisellä, näin ei suinkaan ole. Vuoden 2012 vaaleissa ehdokkaita oli Lahdessa ja Nastolassa, tosin silloin vielä erillisinä kuntina, yhteensä 466 henkilöä eli näissä vaaleissa Lahdessa ja Nastolassa on tarjolla 60 ehdokasta vähemmän.

Ei tarvitse olla suuri ennustaja nähdäkseen, että nastolalaisilla ehdokkailla tie valtuustoon tulee olemaan vaikeaa, sillä vuosi on liian lyhyt aika tehdä itseään tutuksi tavallisille lahtelaisille kaduntallaajille. Ainahan on tietenkin mahdollista, että joku nastolalaisista osoittautuu varsinaiseksi ääniharvaksi myös Lahdessa, mutta tällä hetkellä sellaista henkilöä ei ole näköpiirissä. Peräti 43 nykyistä valtuutettua joutuu luopumaan paikastaan tässä tuolileikissä, joten pudotuspeli tulee olemaan kaikille harvinaisen kova. Myös ns. kantalahtelaisille.

Kovin tärkeää on myös se, mitä puoluetta ehdokas edustaa, sillä suhteellisessa vaalissa kullekin ehdokkaalle lasketaan vertausluku, johon vaikuttavat sekä ehdokkaan saamien äänien että tämän edustaman puolueen saamien äänien määrä. Jokaisen puolueen ehdokkaat laitetaan äänimäärän mukaiseen järjestykseen ja he saavat vertailuluvun, joka on puolueen äänimäärä jaettuna heidän sisäisellä järjestysluvullaan. Paikat jaetaan kaikkien ehdokkaiden vertailulukujärjestyksessä. Esimerkiksi viime vaaleissa valtustoon pääsi 156 äänellä, mutta hieman pienemmän puolueen edustajan 290 ääntä ei riittänyt valituksi tulemiseen. Lyhyesti asia ilmaistuna, ehdokas tarvitsee läpi päästäkseen ääniä koko puolueelle mahdollisimman paljon.

Näin ollen yksinäiset sudet ja pienen ehdokaslistan omaavat puolueet ovat auttamatta jälkijunassa ellei ryhmittymästä löydy todellista vaalien ääniharavaa. Tähän luottanee varsinkin Pro Lahti-ryhmä, joka haali listoilleen yli 500 ääntä viime vaaleissa keränneen Kalle Aaltosen. Aaltosen läpimeno persuista tai kokoomuksesta olisi ollut selviö, nyt voi olla vaikeampaa, kun takana ei ole ison puolueen pitkän ehdokasluettelon tuomia ääniä.

Viime kuntavaaleissa äänestysprosentti oli Lahdessa lähinnä naurettava, vain 53,0%. Tämä on hieman outoa, sillä onhan kuntavaaleilla paljon enemmän merkitystä tavallisen ihmisen päivittäiseen elämään kuin esimerkiksi eduskuntavaaleilla. Jostain syystä kuntavaalit eivät vain kiinnosta siinä mittakaavassa kuin eduskunta- tai presidentinvaalit. Yksi syy saattaa olla, että ehdokkaat ovat liian tuntemattomia tavallisille kaduntallaajille. Onneksi monet isot mediat rakentavat nettisivuilleen vaalikoneita, joissa on helppo tutustua ehdokkaiden arvo- ja ajatusmaailmaan. Bonuksena YLE perustaa sivuilleen videomuotoisen vaaligallerian, jossa ehdokkaat vastaavat videolla kolmeen kysymykseen. Odotan suurella mielenkiinnolla, millaisia sankareita näistä videoista löytyy.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset