Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 10.2.2017

PT

Tetra Pak 100 - Lahti 0

Lahden MM-hiihdot 2001 muistetaan dopingista ja pian alkavat MM-kisat muistetaan vesiskandaalista, varsinaisesta lahtelaisesta Watergatesta. No, ehkäpä asia ei ole ihan noin dramaattinen ja asia on saanut mediassa ehkä vähän liiankin suuret mittasuhteet. Tämä pieni myrsky vesilasissa, vai pitäisikö sanoa pahvisessa vesitetrassa, nousi siitä, että Lahden MM-kisojen virallinen vesi tulee MM-kisoihin Lahden sijaan Iso-Britanniasta. Vesi pakataan Englannissa Stora Enson Ruotsin Skoghallin tehtaalta tuleviin kartonkitetroihin, joten lahtelainen vesiosaaminen ohitettiin totaalisesti ja sekös Lahdessa nyt korpeaakin. Onhan Lahtea vuosikymmenet markkinoitu sillä, että täällä on puhdas, juomakelpoinen vesi, jota jokainen voi nauttia suoraan hanasta. Vesi on ollut ja on yhä lahtelaisten ylpeydenaihe ja sitä on mainostettu maailmanlaajuisestikin ainutlaatuiseksi. Eipä ihme, että Lahdessa on turuilla ja toreilla kisaorganisaatio kirottu alimpaan helvettiin.

Tetra Pak tuo kisoihin 60 000 uudenlaisiin kartonkipakkauksiin pakattua vesipakkausta, joita jaetaan yleisölle, kilpailijoille ja medialle. Ei siis yleisölle, joka saa ostaa ihan sitä ihteään eli Lahden Hartwallin tehdaiden pullottamaa vettä. Perussyy veden kuskaamiseen aina Englannista asti on se, että kisoihin haluttiin muovipullojen sijaan ympäristöystävällisiä kartonkipakkauksia. Kuten kisojen pääsihteeri Janne Leskinen kertoikin, vesi ja sen alkuperä ei ollut pääperuste päätökselle, vaan nimenomaan pakkausasia. Suomessa luontoa säästäviin kartonkipulloihin vettä pakkaavia yrittäjiä ei yksinkertaisesti ole, joten tyhjästä oli paha nyhjäistä. Kun Suomesta ei löytynyt ketään, pakkaaja piti etsiä muualta ja löytyi Tetra Pak. Nyt tälle uudelle kierrätysidealle haetaan näkyvyyttä kisojen avulla ja onhan sitä jo mukavasti saatukin kohun siivittämänä.

Nyt joku tietysti ihmettelee, mikseivät kilpailijat ja media juo vettä yksinkertaisesti kraanasta. No, voi juodakin, jos uskaltaa. Valitettavasti säännöt vaativat, että kilpailijoiden juomat pitää olla suljetuissa pulloissa ihan oikeusturvankin takia. Media varmastikin voisi vetensä kraanasta juodakin, mutta monessa maassa siihen ei olla totuttu, että kraanavesi olisi juotavaksi kelvollista.

Näin siis tällä kertaa. Kisaorganisaation kaunis ajatus ympäristöystävällisistä kisoista sai pienen kolauksen, kun vesi rahdataan Englannista ja pakkaukset Ruotsista. Lahti sai opetuksen siitä, että ei ole itsestään selvää, että pienen kaupungin etu otettaisiin automaattisesti huomioon, kun kansainvälinen hiihtoliitto ja kisoja sponsoroivat suuryhtiöt temmeltävät keskenään sopimuskentällä . Me lahtelaiset olemme kuitenkin erittäin onnellisia, jos tämä Watergate on kisojen suurin skandaali. Meillähän on kokemusta jo niistä pahemmistakin skandaaleista.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset