Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 22.12.2016
PT

Vuonna 2016

Olemme päässeet siihen pisteeseen vuotta 2016, että pitelet käsissäsi vuoden viimeistä Omalähiötä. Vuoden viimeiseen lehteen sopinee perinteisesti pieni katsaus siitä, mitä kaikkea vuonna 2016 oikein tapahtui, ainakin allekirjoittaneen silmin katsottuna.

Tammikuu alkoi poliittisella tuuletuksella, kun valtuustossa kokoomus tuuletti rajusti rivejään ja syntyi uusia valtuustoryhmiä. Kiistelty matkakeskus valmistui, tosin monen mielestä se ei ole valmis vieläkään. Loppukuusta pohdittiin myös sitä, kuolevatko suomalaiset sukupuuttoon, kun lasten tekeminen ei enää kiinnosta. Tosin luulisi ainakin tekotavan vielä edes vähän kiinnostavan.

Helmikuun aloitti tylysti sähköyhtiö Caruna, joka nosti hintoja ollen kovin karuna asiakkaita kohtaan. Samaan hikeen todettiin Suomessa olevan liki puoli miljoonaa köyhyysrajan alla elävää eläkeläistä sekä kävi selväksi, että kaikki Lahden koulut ovat homeessa. MM-hiihtojen etkot eivät houkutelleet suuria yleisömassoja, mikä ei ollut suuri yllätys. Ehkäpä sitten varsinaiset kisat kiinnostavat ensi vuonna?

Maaliskuussa väännettiin hallituksen toimesta yhteiskuntasopimusta, joka pikkuhiljaa kääntyikin sitten kilpailukykysopimukseksi. Sama asia, mutta eri nimi ja heti meni läpi. Paljon merkittävämpi asia oli sen sijaan se, että ilmaisia ämpäreitä jaettiin milloin missäkin ja aina paikalla oli järkyttävä ryysis. Launeen monitoimitalon suunnitelmat aiheuttivat närää, kun joidenkin mielestä rakennetaan valmiiksi liian pieni koulu. Lahtelaisen rakennuskulttuurin tuntien tuokin koulu puretaan 20-30 vuoden päästä, joten kovin kauaa ei liian pienestä koulusta jouduta kärsimään.

Huhtikuussa kehätie sai rahoituksen ja Lahdessa juhlittiin, koska pääsemme maksamaan siitä 70 miljoonaa euroa. Launeen uimahallihanke nousi taas vaihteeksi otsikoihin. Vastahan siitäkin on peistä taitettu 80-luvulta lähtien. Loppukuusta pankeista varsinkin Nordea ryvettyi veroparatiisikohussa.

Toukokuu toi median ykkösnimeksi Patrik Laineen, jonka joka ainoa tekeminen tai tekemättä jättäminen oli uutinen. Postilla oli vaikeuksia jakaa postit, mutta näppärästi se kuitenkin lupasi leikata asiakkaiden nurmikot.

Kesäkuussa revittiin Aleksi vaihteeksi auki, mutta ei hätää, sillä futiksen EM-kisat alkoivat ja yllätys yllätys, Saksa ei voittanutkaan.

Elokuussa mietittiin hiihtostadionin tulevaisuutta, onko sitä vai pitäisikö hyppyrimäet kaataa? Rion olympialaisissa ei menestystä entiselle urheilukansalle tullut, paitsi tietenkin Suomen ykköslajissa eli naisten nyrkkeilyssä, josta pokattiin kisojen ainoa mitali.

Syyskuussa Lahden talouden todettiin olevan pakkasen puolella 13 miljoonaa euroa, joka tuntuukin olevan jokavuotinen perinne. Niinpä lokakuussa Lahti kyselikin neuvoja lahtelaisilta taloudenpitoon kivalla mobiilisovelluksella. Haloo, osaisko tai tietäiskö joku, mitä meidän pitäis tehdä? Kärpäsen koulussa nähtiin välikohtaus, joka kertoo olennaisen siitä, missä tänä päivänä koulumaailmassa mennään. Yhdellä sanalla sanottuna: syvällä.

Uusi uimahalli vai Kisapuisto? Molempia emme lähivuosina saa, mutta vääntö siitä, kumpi rahaa kaupungilta saa, alkoi. Marraskuussa media oli pullollaan taas perinteisesti julkkisten verotietoja. Amerikassa koettiin varsinainen jytky, kun Donald Trump valittiin USA:n presidentiksi. Tarkoittaako tämä sitä, että Suomen seuraava presidentti on Hjallis Harkimo? Lahti sekoili Mariankadun valojen kanssa ja sehän tarkoitti taas lisärahanmenoa. Uusi alkoholilaki puhutti, sillä se sisältää useita helpotuksia aiemmin tiukkana pidettyyn lakiin. Kohta ryypätään ja kunnolla?

Joulukuussa Hennalan suunnitelmat nytkähtivät eteenpäin, kun loputkin kasarmit myytiin ja suunnitelmat uudelle asuinalueellekin saivat muotonsa. Uusi postilaki huolestutti kaikkia, eniten kuitenkin postia itseään, jolla oli vaikeuksia selvitä jakelusta. Pääministeri ja Yle yrittivät ottaa niskalenkkiä toisistaan ja sananvapaudesta oltiin kovasti huolissaan joka puolella.

Lopuksi voidaan todeta, että vaikka ongelmia Suomessa oli taas vuonna 2016 riittämiin, niin ei mitään hätää. Meillä on Saara Aalto ja Patrik Laine. Kyllä se siitä!

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta 2017!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset