Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 2.12.2016

PT

Hennalan Flowerpower pelastaa Salinkallion?

Pari viikkoa sitten uutisoimme Hennalan varuskunnan aluetta koskevasta arkkitehtikilpailusta, jonka voitti Kangas & Vuorinen Arkkitehdit Oy:n ehdotus Flowerpower. Kyseessähän on rakennussuunnitelma, jossa Hennalan isolle harjoituspellolle nousee 30 hehtaarin alueelle asuntoja tuhansille ihmisille 2020-luvulla. Kun tähän lisätään vielä kerrostalot, joiden on suunniteltu nousevan vanhojen kasarmien viereen, voidaan realistisesti odottaa Hennalaan muuttavan seuraavan 10-15 vuoden sisään jopa 6000 - 8000 uutta asukasta.

Kuukausi sitten Omalähiön ja Etelä-Lahden sosiaalidemokraattien yhdessä järjestämässä Etelä-Lahti -illassa puhuimme Salinkallion koulun tulevaisuudesta. Silloin meitä oli asiasta paikalla valistamassa sivistystoimen palvelujohtaja Jaana Suvisilta ja Lahden Tilakeskuksen toimitilajohtaja Mauri Koistinen. He kertoivat, että Salinkallio lakkaa toimimasta kouluna vuonna 2020, kun Launeen uusi monitoimitalo ja suurkoulu valmistuu. Sen sijaan Salinkallion koulurakennuksen tulevaisuus sen jälkeen jäi arvailujen varaan. Keskustelutilaisuudessa Lahden kaupungin taholta todettiin, että rakennus pidetään jatkossakin kunnossa siihen asti, kunnes jatkokäyttö selviää. Ja kun tuota Hennalan Flowerpower- rakennussuunnitelmaa katsoo, niin hyvä että pidetään kunnossa, sillä kunhan nuo sadat lapsiperheet asettuvat aloilleen Hennalaan 2020-luvun puolivälissä, tulee lähikoulu tarpeeseen ja onneksi sellainen on jo olemassa Salinkallion muodossa.

Marraskuun aikana Lahden kaupungin sivistystoimi on kuuleman mukaan tehnyt uudet oppilasvirtalaskelmat ja näissä laskelmissa on toivottavasti ollut jo mukana nuo Hennalan suunnitelmat. Voidaankin siis hyvällä syyllä olettaa, että Salinkallion koulu saa kuin saakin jatkaa elämäänsä vielä pitkälle 2020-luvun jälkeenkin, koska Etelä-Lahteen on suunnitteilla yhteensä tuhansia uusia asuntoja, eikä kaikkia oppilaita saada millään mahtumaan Launeen suurkouluun. Onhan koulu suunniteltu monien opettajienkin mielestä jo valmiiksi kovin ahtaaksi.

Se mitä toimintaa Salinkalliolle keksitään näiden välivuosien ajaksi onkin ihan eri juttu. Rakennusta ei missään nimessä saa päästää ryvettymään huonoon kuntoon. Olisikohan vuoden 2020 jälkeen viisasta aloittaa jo pikkuhiljaa kiinteistön remontointi ja päivittäminen? Nimenomaan siis pikkuhiljaa, ettei vastaan tule suuria ja kalliita yllätyksiä, sitten kun koulu pitäisi palauttaa taas päivittäiseen koulukäyttöön joskus 2020-luvun puolivälin jälkeen. Jäämme odottamaan kaupungin ulostuloa asiasta. Uudet oppilasvirtalaskelmathan pitäisivät olla jo tulevaisuutta varten valmiina?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset