Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 25.11.2016

PT

Leipää ja sirkushuveja

Muistatteko vielä vanhan sanonnan Rooman valtakunnan ajoilta: "Antakaa kansalle leipää ja sirkushuveja"? Leivällä ja sirkushuveillahan Rooman keisarit käänsivät näppärästi tavallisen kansan huomion pois päivän politiikasta ja yhteiskunnan ongelmista.

Leipä ja sirkushuvit nousivat vahvasti mieleeni tällä viikolla, kun hallitus esitteli uuden alkoholilakipakettinsa. Hallituksen monet säästötoimet ja leikkaukset ovat saaneet tavallisen kansan viime aikoina pahasti varpailleen, mutta uskoisin, että tämä uusi alkoholipaketti saa monet meistä unohtamaan nuo tylsät yhteiskunnalliset ja poliittiset päätökset. Tässä olisi kansalle tarjolla nyt sitä leipää ja sirkushuvia vähäksi aikaa. Uudistukseen sisältyy nimittäin useita todella suuria muutoksia suomalaiseen tiukkapipoiseen alkoholipolitiikkaan. Ihan eurooppalaiselle tasolle ei suomalaisia vielä alkoholin kanssa päästetä, mutta tiedossa on kuitenkin useita vapautuksia aikaisemmin tiukoiksi koettuihin alkoholisäädöksiimme.

Suurin muutos on se, että vahvoja oluita, siidereitä ja niin sanottuja limuviinoja voidaan myydä jatkossa päivittäistavarakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Juomien korkein sallittu alkoholiprosentti nousee 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Ravintoloiden aukioloajat ovat myös vapautumassa täysin. Alkoholia saisi jatkossa myydä korkeintaan aamuneljään, mutta alkoholia saisi juoda ravintolassa aamuviiteen. Ravintolat saisivat siis periaatteessa olla auki vaikka kellon ympäri. Jatkossa ravintolat saisivat myös mainostaa happy hour -tarjouksia. Näin kuluttaja voi jo kotona tarkistaa, mistä tänään saa halvimman oluen. Jää se turha arpominen eri baarivaihtoehtojen välillä pois. Pienpanimot varmasti hierovat jo käsiään yhteen, sillä ne ovat vihdoinkin saamassa ulosmyyntioikeuden. Jatkossa saatamme nähdä myös Alkon oman myymäläauton. Lisäksi Alkojen aukioloaika pitenisi tunnilla kello 21:een. Melkoisia vapautuksia (lue: leipää ja sirkushuveja) siis tiedossa.

Miten uusi alkoholilaki muutoksineen sitten vaikuttaisi? Siihenkin otetaan lakipaketissa kantaa peräti neljän sivun verran. Otetaanpa ensin ne hyvät uutiset: Mietinnön mukaan hinnat halpenisivat, kun "vahvat miedot" leviäisivät Alkosta kauppojen myytäviksi. Myös myynti paranisi niissä pienissä kaupoissa, jotka ovat nyt kärsineet aukioloaikojen vapauttamisesta.

Entäpä sitten huonot uutiset? Uudistus lisäisi alkoholin kulutusta, joka samalla siirtyisi nykytottumuksia väkevämpiin alkoholituotteisiin. Suurkuluttajien määrä kasvaisi ja aiempien kokemusten perusteella alkoholikuolemat lisääntyisivät vähintään 100-150:lla. Samalla poliisin kiireet lisääntyisivät etenkin viikonloppuina ja pikkutunneilla. Alaikäisten mahdollisuudet hankkia limuviinoja helpottuisivat merkittävästi, kun myynti siirtyisi pois Alkoista. Pikku haittoja sen rinnalla, että myynti vetää ja kaikilla on kivaa, vai mitä?

Jos hallitus aikoo vielä jatkossakin harrastaa leikkauksia ja säästötoimia, on meillä pian edessä se viimeinen leipää ja sirkushuveja-konsti eli alkoholinmyynti vapautetaan täysin. Viinat ja viinit ruokakauppaan siis. Yksi sukupolvi varmaankin juo itsensä hengiltä, mutta ehkä tulevat sukupolvet omaksuvat sitten jo sen eurooppalaisen tavan juoda alkoholia. Kohti uusia seikkailuja Suomi!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset