Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

jo on aikoihin eletty.kun nimi paperiin laitetaan.kun yöpuulle mennään naisen kanssa.mitä tästä seuraa jos tämä kehitys vielä jatkuu. 18.12.2017 09:16
ILo Herrassa on meidän ilomme ja myös terveys ja kiitos mieli ja näin ilo kasvaa aina armon kanssa ja voittaa ja me rakastamme seurata Jeesusta ja olla pelastettu hänen verensä kautta ,ei muuta tietä ,kiitos ja siunausta,Keijo södertälje 16.12.2017 14:34
joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 25.11.2016

PT

Leipää ja sirkushuveja

Muistatteko vielä vanhan sanonnan Rooman valtakunnan ajoilta: "Antakaa kansalle leipää ja sirkushuveja"? Leivällä ja sirkushuveillahan Rooman keisarit käänsivät näppärästi tavallisen kansan huomion pois päivän politiikasta ja yhteiskunnan ongelmista.

Leipä ja sirkushuvit nousivat vahvasti mieleeni tällä viikolla, kun hallitus esitteli uuden alkoholilakipakettinsa. Hallituksen monet säästötoimet ja leikkaukset ovat saaneet tavallisen kansan viime aikoina pahasti varpailleen, mutta uskoisin, että tämä uusi alkoholipaketti saa monet meistä unohtamaan nuo tylsät yhteiskunnalliset ja poliittiset päätökset. Tässä olisi kansalle tarjolla nyt sitä leipää ja sirkushuvia vähäksi aikaa. Uudistukseen sisältyy nimittäin useita todella suuria muutoksia suomalaiseen tiukkapipoiseen alkoholipolitiikkaan. Ihan eurooppalaiselle tasolle ei suomalaisia vielä alkoholin kanssa päästetä, mutta tiedossa on kuitenkin useita vapautuksia aikaisemmin tiukoiksi koettuihin alkoholisäädöksiimme.

Suurin muutos on se, että vahvoja oluita, siidereitä ja niin sanottuja limuviinoja voidaan myydä jatkossa päivittäistavarakaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla. Juomien korkein sallittu alkoholiprosentti nousee 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Ravintoloiden aukioloajat ovat myös vapautumassa täysin. Alkoholia saisi jatkossa myydä korkeintaan aamuneljään, mutta alkoholia saisi juoda ravintolassa aamuviiteen. Ravintolat saisivat siis periaatteessa olla auki vaikka kellon ympäri. Jatkossa ravintolat saisivat myös mainostaa happy hour -tarjouksia. Näin kuluttaja voi jo kotona tarkistaa, mistä tänään saa halvimman oluen. Jää se turha arpominen eri baarivaihtoehtojen välillä pois. Pienpanimot varmasti hierovat jo käsiään yhteen, sillä ne ovat vihdoinkin saamassa ulosmyyntioikeuden. Jatkossa saatamme nähdä myös Alkon oman myymäläauton. Lisäksi Alkojen aukioloaika pitenisi tunnilla kello 21:een. Melkoisia vapautuksia (lue: leipää ja sirkushuveja) siis tiedossa.

Miten uusi alkoholilaki muutoksineen sitten vaikuttaisi? Siihenkin otetaan lakipaketissa kantaa peräti neljän sivun verran. Otetaanpa ensin ne hyvät uutiset: Mietinnön mukaan hinnat halpenisivat, kun "vahvat miedot" leviäisivät Alkosta kauppojen myytäviksi. Myös myynti paranisi niissä pienissä kaupoissa, jotka ovat nyt kärsineet aukioloaikojen vapauttamisesta.

Entäpä sitten huonot uutiset? Uudistus lisäisi alkoholin kulutusta, joka samalla siirtyisi nykytottumuksia väkevämpiin alkoholituotteisiin. Suurkuluttajien määrä kasvaisi ja aiempien kokemusten perusteella alkoholikuolemat lisääntyisivät vähintään 100-150:lla. Samalla poliisin kiireet lisääntyisivät etenkin viikonloppuina ja pikkutunneilla. Alaikäisten mahdollisuudet hankkia limuviinoja helpottuisivat merkittävästi, kun myynti siirtyisi pois Alkoista. Pikku haittoja sen rinnalla, että myynti vetää ja kaikilla on kivaa, vai mitä?

Jos hallitus aikoo vielä jatkossakin harrastaa leikkauksia ja säästötoimia, on meillä pian edessä se viimeinen leipää ja sirkushuveja-konsti eli alkoholinmyynti vapautetaan täysin. Viinat ja viinit ruokakauppaan siis. Yksi sukupolvi varmaankin juo itsensä hengiltä, mutta ehkä tulevat sukupolvet omaksuvat sitten jo sen eurooppalaisen tavan juoda alkoholia. Kohti uusia seikkailuja Suomi!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset