Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

jo on aikoihin eletty.kun nimi paperiin laitetaan.kun yöpuulle mennään naisen kanssa.mitä tästä seuraa jos tämä kehitys vielä jatkuu. 18.12.2017 09:16
ILo Herrassa on meidän ilomme ja myös terveys ja kiitos mieli ja näin ilo kasvaa aina armon kanssa ja voittaa ja me rakastamme seurata Jeesusta ja olla pelastettu hänen verensä kautta ,ei muuta tietä ,kiitos ja siunausta,Keijo södertälje 16.12.2017 14:34
joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 18.11.2016

PT

Oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee

Meille kaikille niin rakas Lahti-kaupunki on jälleen kerran "kunnostautunut". Kaikille on jo tähän mennessä vuotta selvinnyt se, että Lahti on yhtä aikaa sekä akuutissa että kroonisessa rahapulassa. Sen vuoksi kaupungin pitääkin etsiä säästöjä joka puolelta, jotta budjetti saataisiin pysymään edes jollain tavoin ruodussa. Tosin se budjettikin tehtiin jo valmiiksi miinusmerkkiseksi, joten syvällä uidaan.

Jotta säästäminen olisi vielä vähän vaikeampaa, ovat rakkaat virkamiehemme päättäneet hypätä mukaan säästötalkoisiin. Tällä viikolla nimittäin saimme kuulla, että Mariankadulle asennettu jouluvalaistus uusitaan jo ennen käyttöönottoaan. Puihin tuleva led-valoketju vaihdetaan kuulemma lämpimämmän väriseksi ja valoteholtaan hillitymmäksi. Syy vaihtamiseen on siis se, että valot ovat liian kirkkaat, eivätkä oikein istu valmiina olevaan valaistukseen.

Ihan ensimmäiseksi itselleni tulee mieleen, että eikö tämän kaamoksen keskelle nimenomaan kirkkaat valot olisivat olleet ihan hyvä ratkaisu? Olisikohan tämän asian voinut miettiä etukäteen, siis ihan ajatuksen kanssa? Olisikohan joku valosuunnittelun ammattilainen kannattanut ottaa mukaan tähän projektiin? Tai edes kysyä neuvoa asiantuntijalta?

Nyt kun amatöörit lähtivät puuhastelemaan, on lasku sen mukainen. Hintaa tälle valojen vaihtamiselle tulee vaatimattomasti yli 50 000 euroa, mutta ei hätää, kyllä me lahtelaiset veronmaksajat sen mielellämme maksamme. Maksoimmehan senkin, kun viime kesänä Rautatienkadun jalkakäytävän levennys meni uusiksi liian korkean reunakiven vuoksi. Liekö ollut sama porukka sillonkin suunnittelemassa, kuin nyt tässä Mariankadun valo-casessa?

Lahdessa on vahva tekemisen kulttuuri. Jopa niin vahva, että kaikki hommat tehdään täällä vähintään kahteen kertaan. Koulujen remontit tehdään moneen kertaan, Aleksia kaivetaan vähän väliä jne. Kuten LE-Sähköverkon rakennuttaja Jyrki Ojala erittäin osuvasti maakuntalehtemme sivuilla totesi, että tässä kaupungissa on monta tahoa, jotka eivät tiedä toistensa tekemisistä. Toisin sanoen oikea käsi ei tiedä, mitä vasen käsi tekee. Olisiko tässä jonkinlaisen koordinoinnin paikka? Tosin Lahdessa tuokin tehtäisiin niin, että perustettaisiin uusi koordinaattorin kallispalkkainen virka, johon sitten palkattaisiin joku kiva tuttu saunakaveri, jolla ei ole mitään edellytyksiä selvitä vaadittavasta työstä.

Monessa yksityisessä yrityksessä tuollaisesta lisämenoerän tuottamisesta saisi yksinkertaisesti kenkää. Sen sijaan tästä kalliista mokasta ei kukaan virkamies loppujen lopuksi ota vastuuta, eikä ketään varmuudella eroteta. Tuskinpa edes nuhdellaan. Sattuhan näitä. Ainahan voi virheen sattuessa käydä kaupunkilaisten lompakolla. Se piikki kun on aina auki.


Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset