Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 30.9.2016

PT

Porukalla kaupungin talous kuntoon?

Jos Lahden kaupungin nykyinen palveluiden taso halutaan säilyttää vuonna 2017 ja toteuttaa suunnitteilla olevat investoinnit, painuu kaupungin budjetti 5,3 miljoonaa euroa tappiolle. Viiden miljoonan euron säästöt pitäisi toteuttaa maksuja korottamalla, palveluja leikkaamalla tai sitten karsia investointeja. Vaan mistä karsitaan, leikataan ja säästetään? Sitä nyt mietitään kaupungintalolla kiihkeästi. Jopa niin kiihkeästi, että kaupunkilaisten apu on tarpeen. Tähän on alkuvuodesta kehitetty oikein älypuhelinsovellus nimeltään Porukka. Sen voi ladata puhelimeensa ja sitten vain pistämään kaupungin taloutta kuntoon! Porukka-sovelluksesta löytyy kahdeksan eri kysymystä kaupungin taloudesta. Jokainen lahtelainen voi siis helposti antaa vinkkiä päättäjille, mistä voi nipistää ja mihin pitäisi sen sijaan panostaa.

Kysely perustuu pääosin vastakkainasetteluun. Kumpaa sinä korottaisit? Tulo- vai kiinteistöveroa? Entä säästäisitkö liikuntapaikoista vai talvikunnossapidosta? Leikataanko työllisyys- vai yrityspalveluista? Mielenkiintoista on myös kulttuuri- ja ympäristöpalveluiden vastakkainasettelu. Kummasta sinä leikkaisit? Lisäksi Porukka-sovellus kyselee asioita, joista sinä voisit maksaa enemmän, vaihtoehtoina mm. pysäköinti, joukkoliikenne, jätehuolto ja tontit. Ja totta kai, kun ajat ovat kovat, niin aukioloajoistakin pitäisi tinkiä, mutta minkä palveluiden? Kirjastot? Uimahallit? Museot? Terveyskioski?

Kaupungin tärkeimmäksi investoinniksi voi valita koulujen peruskorjauksen, Kisapuiston, Ranta-Kartanon asuinalueen tai Kivimaan uimahallin. Tärkein kysymys on sitten jätetty viimeiseksi: Miten sinä hoitaisit kaupungin taloutta? Aika laaja kysymys sinänsä, mutta eipä hätää, tähänkin on annettu neljä näppärää vaihtoehtoa, jotka ovat lainaraha, palveluiden leikkaaminen, veronkorotukset ja maksujen korotukset.

Lahtelaisten näkemys kaupungin talouden hoidosta on tärkeä päätöksentekijöille. Toivottavasti se ei kuitenkaan ole varsinaisesti päätöksentekoa ohjaava, sillä näin tärkeissä päätöksissä tulee ehdottomasti ja ensisijaisesti luottaa ammattitaitoiseen talousosaamiseen, eikä tuijottaa liikaa tälläisiin,ihan kivoihin, gallup-luonteisiin kyselyihin. Kahdeksan kysymystä taloudesta -kyselyn tarkoitus onkin ehkä enemmän avata ja herättää keskustelua ja siihen se onkin oiva väline, mutta päätöksentekoa ohjaava kysely se ei saa olla. Ja miksikä ei? Porukka-sovellusta käyttää kaiketi noin pari tuhatta ihmistä. Ihan kattava gallupiksi, mutta silti kyseessä on vain noin kaksi prosenttia Lahden väkiluvusta ja koska kysely nojaa nykyteknologiaan, rajaa se automaattisesti suuren osan senioriväestöstä ulos.

Kahdeksan kysymystä taloudesta ovat vastattavana 5. lokakuuta asti Porukka-sovelluksessa ja Lahden kaupungin verkkosivuilla. Pannaan Porukalla Lahden talous kuntoon!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi


Pääkirjoitukset