Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 1.7.2016

PT

Ruskea kuin papu

Heinäkuussa tuhannet ja taas tuhannet suomalaiset viettävät kesälomaansa. Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa lomaa viettää melko tarkalleen kolmasosa työllisistä. Eli vanha sanonta siitä, että heinäkuussa koko Suomi on lomalla, on hieman harhaanjohtava. No, jonkunhan se on pyöritettävä palveluita lomaileville maanmiehilleen.

Miten suomalaiset sitten mieluiten lomansa viettävät? Moni tuntuu saaneen tarpeeksensa Suomen hieman epävakaista kesäsäistä, sillä ulkomaan lomamatkat ovat jatkaneet kasvuaan vuodesta toiseen. Nähtävästi tällä halutaan varmistaa se, että lomalla saadaan nauttia lämmöstä ja auringosta. Meillä elää sitkeässä se ajatus, että loman aikana on syytä ruskettua. Se kun on selkeä ulkoinen merkki siitä, että nyt on kyllä rentouduttu kunnolla ja varmasti on aurinko paistanut koko loman ajan. Lomahan ei ole kunnon loma, jos sää on ollut kylmä ja sateinen. Eli paluu töihin ehdottomasti ruskeana kuin papu, sillä kalpea kalkkilaivan kapteeni-look viestittää epäonnistuneesta lomasta.

Toisaalta kaikki eivät auringossa makaamisesta piittaa. Monet suomalaiset viettävät lomansa kesämökeillään. Paistaa se aurinko sielläkin tai sitten ei....Toisille oma kesämökki saattaa kyllä olla melkoinen työsiirtola, sillä lyhyen kesän aikana pitäisi saada mökillä kaikki kuntoon. Kukat pitää istuttaa, puut hakata, kiviä siirrellä, uusi laituri rakentaa jne. Moni odottaakin malttamattona loman loppua, jotta pääsisi takaisin työpöydän ääreen lepäämään kesän rasitusten jälkeen. Jokatapauksessa kesämökki ja sauna on suomalaisten kesäklassikoiden ehdoton ykköspari, suomalaista lomaa parhaimmillaan. Satoi tai paistoi.

No, löytyyhän Suomen suvesta paljon muutakin tekemistä kuin pelkkä mökkeily. Ja mikä parasta , kun matkustaa kotimaassa, voi olla aika varma siitä, että tuotot jäävät myös kotimaahan. Kyllä Sipilän Juhakin tykkää, kun suositaan suomalaista ja yhdessä punnerretaan Suomi nousuun. Siinä sitä ikäänkuin huomaamatta hypitään niitä kilpailukykyloikkia koko kesä.

Suomi on kesällä pullollaan tuhansia erilaisia kivoja kesätapahtumia moneen makuun. Löytyy festareita, kesäteattereita, toritapahtumia, sisävesiristeilyjä jne. Hyviä vinkkejä löydät muuten lehtemme Kesämenot-teemasta. Itse ajattelin tänä kesänä yhdistää niin mökkeilyn kuin kulttuuritarjonnankin. Suurtapahtumista luvassa on ainakin Savonlinnan oopperajuhlat ja Porin Jazz. Kesäteattereista pitänee katsastaa ainakin muutama päijäthämäläinen vaihtoehto. Koska vietän lomani Suomessa, on syytä - ihan varmuuden vuoksi - varata aika solariumiin viimeiselle lomaviikolle. Aioin nimittäin palata töihin ruskeana kuin papu. Tavataan taas elokuussa!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi


Pääkirjoitukset