Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


 

Runomaraton 2016
Lahden Runomaratonin viime perjantain avajaispäivän iltana nähtiin Tanssiterveisiä läheltä ja kaukaa lasten ja nuorten esityksiä Karjalasta, Inkerinmaalta, Komista ja Virosta. Hollolan Matit ja Maijat olivat mukana Sibeliustalon ryhmien yhteisessä tanssissa

Runomaratonin iloisen värikäs avaus

Värikkäät tanssijoitten puvut ja säestykset loivat iloista elämää Sibeliustalon Puusepän saliin viime perjantaina. Talossa olleen Suomalais-Ugrilaisen viikon päätteeksi oli Lahden Runomaraton valinnut oman perinteisen kesäviikkonsa teemaksi Ugrijuhlan. Valoisuutta harmaaseen saliin toivat myös lahtelaisen, kansainvälisen kuvataiteilija Soile Yli-Mäyryn suuret teokset. Niiden teema oli ihmiset, kaupunki, asvaltti ja ne loistivat keltaisina, sinisinä ja sinivihreinä. Lauantaina oli vuorossa näkemyksiä runoudesta ja video-runokilpailun Lähelle ja kauas -festivaalin palkintojen jako.

Runokilpailuun oli saapunut kuudesta maasta yhteensä 73 videoteosta Kilpailuaika oli tämän vuoden tammi-huhtikuu. Kilpailun päätuomaristossa olivat videotaiteilija J.P. Sipilä, kuvataiteilija Soile Yli-Mäyry ja runoilija Risto Ahti. Tuhannen euron ensimmäisen palkinnon sai helsinkiläinen Pia Hounin työryhmä työllään Maa II. Toinen palkinto a 500 euroa myönnettiin kahdelle työryhmän työlle: Ylittää valtameren sekä En näe Sinua. Lisäksi tuomaristo päätti jakaa kolme kunniamainintaa.

Perjantaita sai ensi-iltansa lapsille ja nuorille kirjoitettu musiikki- ja tanssisatu Kettu ja värit, käsikirjoittajana kirjailija Milla Teräs, koreografina tanssinopettaja Riia Niemelä ja musiikin säveltäjänä Matti Hussi. He ovat kaikki lahtelaisia luovan työn tekijöitä. Lavasteet olivat Länsiharjun koulun 5 C-luokan käsialaa. Näyttelijöitten hauskat maskeeraukset olivat loihtineet Jessica Cassara ja Marika Taina. Tanssinäytelmän värisuunnittelu on Janina Laakson.

Näytelmän tanssiryhmät olivat Inkerinmaalta, Virosta, Karjalasta ja Komin tasavallasta ja Inkerinmaalta. Tanssisadun juoni rakentui näyttelijöitten: taivaanrannanmaalari Ketun, Sisu Aron, kulkemisesta pitkin maailmaa ja tavatessa kiiltomadon ja monta muuta eläjää taivaan kannen alla. Nämä kertoivat tanssien lomassa ajatuksistaan, mikä on kaunein väri maailmassa. Viulusoolon soitti Silvia Marjanen Matti Hussin orkesterin säestyksellä. Muissa rooleissa olivat Ari ja Kaapo Aro, Elina Ikonen, Julia Berschewiski, Venla Starck ja Sanna Ovaska.

Nuoret musikaaliset näyttelijät Silvia Marjanen ja veljekset Kaapo ja Sisu Aro kertoivat innoissaan näytelmän harjoitusvaiheista. Ketun väri- ja musiikkitäyteistä näytelmää he olivat jaksaneet kavereitten kanssa harjoitella kaksi kuukautta. Ensinnä harjoiteltiin vuorosanoja joka pyhä ja lähempänä ensi-iltaa lähes joka päivä, ja kivaa oli! Lavalla pyörähti yhteensä puolensataa lasta ja aikuista viideltä suomalais-ugrilaiselta alueelta.

Kulttuuriyhdistys Lahden Runomaraton ry on perustettu 1982. Sen ensimmäiset runolle omistettu kesäviikonloppu pidettiin Mukkulan puistossa tammien katveessa. Tapahtuman avaajina nähtiin valtiovallan korkeinta tasoa. Tänä vuonna muutaman edellisvuoden tapaan se siirrettiin Sibeliustalon suojiin. Yhdistyksen perustajat olivat runoilija ja kirjailija Risto Ahti ja edesmennyt valtiopäiväneuvos Jouko Skinnari. Nykyisin Lahden runomaratonin hallituksen puheenjohtaja on kouluneuvos Rauno K. Kurki ja pääsihteeri Sanna Virta.

Marja-Liisa Niuranen


Ajankohtaista -arkisto