Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 10.6.2016

PT

Lahti murroksessa

Lahti elää tällä hetkellä kaupunkina todellista murroskautta. Seuraavat vuodet ja vuosikymmenet näyttävät, tuleeko Lahdesta vielä vireä ja elinvoimainen kasvukeskus, jonne ihmiset haluavat muuttaa vai onko Lahden kohtalona tulevaisuudessa olla pelkästään Helsingin lähiö, josta sukkuloidaan töihin pääkaupunkiseudulle hyvien ja nopeiden yhteyksien avulla. Näyttää siltä, etttä Lahti haluaa linkittyä vahvasti pääkaupunkiseutuun, mutta silti kasvaa ja kehittyä itsenäisenä kaupunkina. Hyvä niin. Helsingin kelkassa kyllä kannattaa roikkua, sillä kyseessä on Suomen merkittävin kasvukeskus ja ainoa suurkaupunki.

Lahti kasvoi hurjaa vauhtia aina 70-luvun puoleen väliin asti. Kaupunkiin muutti sodan jälkeen kolmessa vuosikymmennessä liki 70 000 asukasta. Lahti oli se kaupunki, jonne haluttiin ja josta puhuttiin. Silloin taisi iskeä vauhtisokeus, sillä kaupungin kehittäminen jäi lapsenkenkiin.
70-luvun puolenvälin jälkeen kaupunki on kasvanut kuitenkin vain noin 10 000 asukkaalla ja tähän en laske mukaan Nastolan liittämistä kaupunkiin. Trendi on saatava kasvavaksi, muuten uhkana on kaupungin näivettyminen.

Viime viikolla totesin kaupungin keskustan olevan suurien muutoksien alla, mutta suuria muutoksia on tulossa lähivuosina ympäri kaupunkia. Matkakeskus ja toriparkki olivat vasta alkua. Eteläisen kehätien rakentaminen vapauttaa nykyisen VT12-valtatien varteen paljon uutta tilaa niin asutukselle kuin liiketiloillekin. Nähtäväksi jää myös se, miten uusi kehätie muuttaa Launetta. Mytäjäisten varikon suunnitelmista saatiin tällä viikolla jo luonnoksia ja viereinen laaja Sopenkorven vanha teollisuusalue saa lähivuosina tai -vuosikymmeninä uuden elämän. Hennalan varuskunta-alueen suunnittelu on kovaa vauhtia käynnissä. Suunnitteilla on iso asuinalue Hennalan pellolle ja vielä ei kai kukaan tiedä sitä, mikä on vanhojen kasarmien tulevaisuus. Toivottavasti aluetta ei pilata moderneilla uudisrakennuksilla, kuten Lahdessa on liian usein aikaisemmin tehty. Lahdessahan on ollut ikävä perinne siitä, että kaikki vanha johdonmukaisesti hävitetään ja tilalle rakennetaan uutta. Ei välttämättä aina se paras ratkaisu.

Uusien rakennussuunnitelmien lisäksi uusia vetonauloja ja puheenaiheita Lahdesta olisi löydettävä. Lahti pitää saada taas valtakunnallisesti kiinnostavaksi. Somessa käytettävät emojit eli tunnetilaa kartoittavat kuvakkeet kertovat mistä Lahti tällä hetkellä tunnetaan. Näitä ovat ovat radiomastot, hyppyrimäet, Jari Litmanen ja lihamuki. Tuttuja juttuja, mutta mistä löydetään uusia?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset