Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 29.4.2016

PT

Taloustalkoita ja veroparatiiseja

Suomen hallitus on viimeisen vuoden aikana patistellut kovallakin kädellä suomalaisia mukaan taloustalkoisiin, onhan taloutemme tunnetusti huonolla kantimilla. Paljon on puhuttu kilpailukykyloikasta, yhteiskuntasopimuksesta, normien purkamisesta, SOTE-ratkaisusta jne. Kaikki nämä toimet tähtäävät Suomen taloustilanteen kohentamiseen.

Yksi seikka pistää kuitenkin vahvasti silmään näissä talkoissa. Säästöjä haetaan koko ajan pienen palkansaajan taskusta. Siis heiltä, jotka muutenkin maksavat säntillisesti veronsa valtiolle ja kunnalle. Samaan aikaan, kun pienipalkkaiset kansalaiset maksavat kiltisti veronsa, vievät suurituloiset rahansa eri puolille maailmaa veroparatiiseihin. Periaatteessahan toiminta on laillista verosuunnittelua siihen saakka, kunnes tuloja pimitetään Suomen verottajalta.

Moraalisesti ollaankin sitten jo vähintäänkin harmaalla alueella. Miljoonia euroja tienaavat ovat yhtä lailla hyötyneet verovaroilla kustannetusta koulutuksesta, terveyspalveluista ja infrastuktuurista. Nyt kun olisi aika maksaa oma osansa takaisin verojen muodossa, viedäänkin pääosa tuloista ulkomaille verottajan ulottumattomiin. Tällainen ahneus ei tavallisen kansalaisen oikeustajuun mahdu.

Ongelma on globaali, sillä joidenkin tutkimusten mukaan maailman varallisuudesta jopa puolet on veroparatiiseissa. Helsingin Sanomien mukaan yli 2000 suomalaista hyödyntää veroparatiiseja. HS jatkaa, että Suomessa törmää arjessaan jatkuvasti veroparatiisiyhtiöihin, usein tietämättään. Jos käytät Googlea tai sometat Facebookissa, lennät Finnairin tai SAS:n lentokoneilla, käyt yksityisellä työterveysasemalla, ostat lääkkeitä, maksat työeläkemaksuja, tankkaat Nesteen huoltoasemilla, syöt McDonald'sissa, katsastat auton tai kyselet kadonnutta numeroa Fonectalta olet vähintään välillisesti mukana veroparatiisitaloudessa. Verosuunnittelu ei kuitenkaan estä yrityksiä ottamasta vastaan verovaroin maksettuja yritystukia, hyödyntämästä yhteiskunnan varoilla rakennettua toimivaa infrastruktuuria tai palkkaamasta verovaroin koulutettua työväkeä. Näin saadaan markkinoille todella vääristynyt kilpailutilanne, jossa veroparatiiseja käyttävät suuryhtiöt ovat isossa etulyöntiasemassa verrattuna paikallisiin pienyrittäjiin, jotka maksavat kaikki veronsa Suomeen.

Tuntuukin hieman oudolta, että hallituksemme vaatii kaikkia kansalaisia mukaan näihin taloustalkoisiin, kun samaan aikaan hallituksessa istuu jopa kaksi ministeriä ( Toivakka ja Berner), joilla on tai on ollut todistettavasti yhteyksiä veroparatiisi-yhtiöihin. Kannattaisikohan oma pesä putsata ensin, ennen kuin alkaa vaatimaan muilta? Hallitukselle vinkiksi, että parhaiten joukkoja johdetaan edestä ja esimerkillä.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset