Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 15.4.2016

PT

Olisiko jo aika saada uimahalli Launeelle?

Nyt kun kehätie on saatu pois lahtelaisten poliitikkojen päiväjärjestyksestä, voisi olla oikea aika aloittaa keskustelu toisesta vanhasta tutusta aiheesta. Launeelle on puuhattu uimahallia 50 metrin altaineen jo 80-luvulta lähtien, mutta loppujen lopuksi toteutus ei ole ollut vielä lähelläkään. Vuonna 1980 Lahden kaupunki teki 75-vuotisjuhlapäätöksen Launeen uimahallin rakentamisesta.
Samaan aikaan 80-luvun alkupuolella Etelä-Lahden omakotiyhdistykset, asukasyhdistykset, Launeen seurakunta, Hennalan varuskunta ja yksittäiset kansalaiset keräsivät 14 000 nimeä Launeen uimahallin puolesta. Olisikohan aika tehdä tämä sama uudestaan, jotta päättäjämme näkisivät, että asian suhteen ollaan tosissaan ja vihdoinkin suunnitelmat muuttuisivat todeksi?

Lahden tämänhetkinen uimahallitarjonta on sanalla sanoen surkea, vaikka Lahtea pidetäänkin nimenomaan urheilukaupunkina. Lahden nykyinen uimahallikapasiteetti ei yksinkertaisesti vastaa nykytarpeita. Lahdessa ei tällä hetkellä ole yhtään 50 metrin altaan uimahallia. Meillä on vaivaiset kolme pientä hallia ydinkaupungissa plus Nastolan uimahalli, joista ammattikoulun uimahalli on parhaillaan peruskorjattavana. Saksalan uimahalli peruskorjattiin jokin aika sitten ja Kivimaan uimahallissa peruskorjauksen suunnittelutyö on käynnissä.

Viime viikkoina Lahden polttavan uimahallitarpeen ovat nostaneet esiin lehtemme palstoilla Ville Skinnari ja Lasse Koskinen. Koskisen mukaan ainoat varteenotettavat vaihtoehdot ovat Kisapuiston Ranta-Kartanoon rakennettava yksityinen hotellikylpylä tai Launeelle tehtävä halli. Hinnaksi uudelle uintikeskukselle tulisi noin 15-20 miljoonaa euroa eli liikutaan hieman pienemmissä investoinneissa kuin toriparkki tai matkakeskus.

Launeen sijainti ja ympäristö olisivat erinomaiset uudelle uimahallille. Liikenneyhteydet Launeelle ovat ylivertaiset, sillä matkakeskus sijaitsee lähellä ja eikös joku kehätiekin rakennu ihan tuohon viereen? Uimahalli ja jo pystyssä oleva jäähalli voivat hyödyntää toisiaan energian tuotannossa. Samalla liikuntapaikkojen keskittäminen Launeelle auttaisi yrittäjiä menestymään kahvila ja ravintolatoiminnassa. Löytyisihän samalta alueelta silloin uimahalli, jäähalli, keilahalli ja Perhepuisto. Launeelle on myös helppo rakentaa riittävän suuret parkkialueet.

Jotkut ovat maininneet Saksalan uimahallin sijaitsevan liian lähellä Launetta. Höpö, höpö sanon minä! Launeen pelloilta on Saksalan uimahalliin matkaa 2 km. Esim. Ammattikoulun ja Kivimaan uimahallin välinen matka on peräti 2,5 km, joten mistään kovin merkittävästä erosta ei ole kyse.

Väestön ikääntyessä liikunta on entistä tärkeämmässä roolissa. Uinti liikuntamuotona sopii mitä parhaiten juuri ikäihmisille kuntouttavana toimintana. Jos ihmisille tarjotaan riittävästi hyviä mahdollisuuksia liikkua, näkyy tämä pitkässä juoksussa myös selvinä säästöinä sosiaali- ja terveyspuolella.
Nyt Lahdella olisi hyvä paikka näyttää olevansa uuden strategiansa mittainen ja lopettaa turhat kinastelut uimahallin paikasta. Suunnataan kerrankin veroeurot oikeaan kohteeseen eli lahtelaisten hyvinvointiin. Tiet ja autot ovat jo oman osuutensa saaneet.


Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi


Pääkirjoitukset